M arie is een bistro met kosmopolitische aanhang. Chic volk komt er relaxen en genieten van fijne bereidingen als tarbot uit de oven met puree van selder, boerenspek en vleesjus (1090 fr.), of ragout van kreeft in rode wijn met uitjes en oesterzwammen (1290 fr.). Het in royale hoeveelheden opgediende eten is smakelijk, en inbegrepen in de prijs zijn een portie nostalgische gezelligheid en interessante wijnsuggesties van de Canadese wijnfanaat Daniel Marcil. De man achter Marie is niemand minder dan Frédéric Nicolay, die op dezelfde plek van wal stak met e...

M arie is een bistro met kosmopolitische aanhang. Chic volk komt er relaxen en genieten van fijne bereidingen als tarbot uit de oven met puree van selder, boerenspek en vleesjus (1090 fr.), of ragout van kreeft in rode wijn met uitjes en oesterzwammen (1290 fr.). Het in royale hoeveelheden opgediende eten is smakelijk, en inbegrepen in de prijs zijn een portie nostalgische gezelligheid en interessante wijnsuggesties van de Canadese wijnfanaat Daniel Marcil. De man achter Marie is niemand minder dan Frédéric Nicolay, die op dezelfde plek van wal stak met een eethuisje dat de opvallende naam droeg Chez Marie, mieux vaut boire ici qu'en face. De eerste maanden deed ambitieuze Frédéric alles alleen - van inkopen tot koken, opdienen en afruimen. Zes jaar later is hij een ondernemer van formaat die aan de basis ligt van een resem downtown bars en restaurants, zoals Zebra, Bonsoir Clara, Kasbah, Pathé Palace, Cantina, Mappa-Mundo en Vismet. Bij Marie werd de lat in de loop der jaren telkens wat hoger gelegd. De huidige chef-kok is Lilian Devaux (op de foto), een Fransman uit Bourg-en-Bresse met een passie voor de streekgebonden Franse keuken. Hij was drie jaar sous-chef in het succesvolle Brusselse restaurant Idiot du Village. Het gezicht van Marie is Daniel Marcil. Deze Canadees zorgt voor een spontaan-vriendelijk welkom en voor vakkundig wijnadvies. Hij werkte in de muziek- en theaterwereld, was cultureel afgevaardigde van Québec en geraakte zo in de ban van wijn dat hij lessen oenologie volgde en zijn job inwisselde voor een plaats als sommelier. Daniel stelde een indrukwekkende wijnkaart samen met zo'n 300 referenties van over de hele wereld, waarbij heel wat eigen vondsten. Zo proefden wij van een glaasje Johannisberg Riesling '99, een frisse wijn met typisch Duitse aroma's en gemaakt door de Duitser Herman J. Wiemer in de staat New York (1490 fr.). Bij het voorgerecht kwam een glaasje Tecino, La Contrada '99 (1595 fr.), een witte wijn met stevig corps en speels karakter. Hij wordt gemaakt door de Zwitser Guido Brivio die hiervoor de merlotdruif als witte wijn vinifieert. Voor bij het hoofdgerecht kwam Daniel Marcil met een IGT Benaco Bresciano Ronchedone, Cà dei Frati, een originele blend met complexe smaken en lange afdronk (1585 fr.). In het bord kwam die avond een lekkere taart van bladerdeeg, gevuld met vlees van lichtgerookte kwartel en ganzenlever (510 fr.). Ook was er kortgerookte, halfrauwe zalm met mierikswortelroom en salade van winters groen (480 fr.). Hoofdgerechten waren: krokant gebakken kalfszwezerik met stoemp van aardappel en gebakken witloof en braadjus (850 fr.) en in olijfolie gebakken gestreepte zeebarbeel, geserveerd op dikke puree van tomaat en basilicum en vergezeld van een tapenade van zwarte olijven (720 fr.). Deze smakelijke en enigszins rustieke maaltijd werd afgesloten met een royale vacherin, opgebouwd uit meringue (een beetje taai), frisse sorbet van mango en versgedraaid vanille-ijs (300 fr.). Marie: de Wittestraat 40, 1050 Brussel. Tel. 02-644 30 31. Zaterdagmiddag en zondag gesloten.Pieter Van Doveren / Foto: Jan Caudron