Nadia en broer Giovanni Bruno brengen in Senza Nome (h)eerlijke Italiaanse bereidingen, gekruid met een flinke dosis zuiders temperament.

Puur Italiaans eten, dat kan in Schaarbeek, waar zich naast de Hallen en tussen de Turkse inwoners een bijzonder eethuisje bevindt. Senza Nome, ‘zonder naam’, staat er op de façade en zonder bellen gaat de deur niet open. Is het zo link in de straat dat men slechts achter een gesloten deur op zijn gemak kan knabbelen? “Helemaal niet, wij hebben hier nog nooit iets slechts meegemaakt”, zegt Nadia Bruno in het Frans met zonnig accent. Nadia inspecteert iedere nieuwkomer met scherpe blik en als je haar niet bevalt, dan blijf je buiten. Senza Nome bestaat reeds tien jaar en werd door moeder Bruno geopend. Zij kwam met haar man vanuit Sicilië naar België en stelde vast dat de kwaliteit van het Italiaanse eten hier ronduit belabberd was. Uit respect voor de Italiaanse streekkeuken en om brood op tafel te hebben voor haar vijf kinderen, opende zij in Ukkel Il Carretto. Het werd een succes, andere restaurants volgden en momenteel hebben vier van de vijf kinderen hun eigen zaakje. In Senza Nome hebben Nadia en haar broer Giovanni het voor het zeggen en moeder komt nog regelmatig een handje toesteken. Broer en zus ontvangen, serveren en animeren, zodat de conversatie tussen de tafels op gang komt. Wij kwamen op een doordeweekse avond, slaagden erin om binnen te komen en kregen een tafeltje te midden van het okerkleurig gesponste interieur. Op de achtergrond klonk Eros Ramazzotti en wij hoopten heimelijk dat het eten origineler zou zijn dan de muziekkeuze. Het antwoord bracht een leien bord, dat zo was opgehangen dat wij uit onze stoel moesten om het repertoire te ontcijferen. Stracci di pasta, spaghetti alla Siciliana… Om er de nadruk op te leggen dat de keuken authentiek Italiaans is, worden de gerechten in het Italiaans vermeld. Eerlijkheidshalve dient hierbij gezegd te worden dat de kok geen Italiaan is, maar een in huis opgeleide Portugees. Wat er aan wijnen voorradig is, is echt Italiaans van origine. De voorraad staat gekalkt op een leien minibordje, dat gelukkig tot aan de tafel werd gebracht. Dus geen drukkosten in Senza Nome, wel stomerijkosten, want de tafels zijn gedekt met vlekkeloos linnen in gebroken wit. Wij kozen linguine alle calamari en gamberetti, en op tafel kwamen al dente gekookte deegwaren met malse inktvisjes in tomatensaus (480 fr.) en kleine scampi’s in limoenolie met raketsla, roodloof en schors van Parmezaanse kaas (500 fr.): beide best lekker. Het glas werd gevuld met Raso-Scuro, een aangename, aards-fruitige, rode zomerwijn uit Noord-Italië, geschonken in geheimzinnige buikfles en gemaakt van cabernet- en teroldego-druiven (960 fr.). Hoofdgerechten waren: branzino alla Siciliana (880 fr.!) en involtini di manzo (600 fr.). Het stuk(je!) op de huid gegaarde zeebaars was van eerste kwaliteit en kwam op het bord met beetgare, in boter opgewarmde groenten, olijfolie en aceto balsamico (880 fr.). Involtini di manzo stond voor roulade van sappig rundvlees met vulling van mozzarella en spinazie en geserveerd op een bed van gestoofde uien. Om af te sluiten lonkten typische Italiaanse lekkernijen, zoals panna cotta of aardbeien met aceto balsamico (300 fr.). Wij slikten even en sloegen het nagerecht over. In Senza Nome wordt gekokkereld met respect voor de eersteklas producten. De prijzen zijn aan de gekruide kant, maar dat is voor de confectionairs, artiesten en rallyrijders die hier over de vloer komen blijkbaar geen probleem.

Senza Nome: Koninklijke Sinte Mariastraat 22, 1030 Schaarbeek. Tel. 02/223.16.17. Zaterdagmiddag, zondag en de maand augustus gesloten.

XXXX (vier koksmutsjes)

De beoordeling van de keuken gaat van 1 tot 5 koksmutsjes: 1 = negatief; 2 = redelijk; 3 = positief; 4 = aanbevelenswaardig; 5 = uitmuntend.

(kadertje)

Bij de bespreking van restaurant-traiteur De Gouden Muts in Aarschot, in Weekend Knack van 17 mei j.l., viel per vergissing de beoordeling weg. Het restaurant kreeg 4 koksmutsjes.

Pieter Van Doveren / Foto: Jan Caudron

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content