Deze rubriek….

Meer dan vijftien jaar schuimt Etienne Van Steenberghe de Franse wijnstreken af op zoek naar producenten van Vlaamse origine. In het toenmalige BRT-radioprogramma Kwistig met Wijntips kreeg de luisteraar zijn ontdekkingen voorgeschoteld en in 1988 verscheen het boek Vlaamse Wijnbouwers in Frankrijk. Het succes ervan vroeg om een vervolg. In het recent uitgebrachte boek Belgische Wijnbouwers in Frankrijk klopt de gefascineerde wijnliefhebber aan bij een 50-tal Belgische wijnmakers. Uit deze ontmoetingen ontstonden portretten met bijbehorende informatie over de wijngaarden en de producten. Het geheel is geïllustreerd met kleurenfoto’s. Uitg. Lannoo, 1980 fr.

Het begin van een nieuwe eeuw was een ideaal moment om de voorwaarden voor het toekennen van de titel van Gebrevetteerd Hofleverancier van België aan te passen aan actuele behoeftes. Daarom stelde het Koninklijk Paleis een nieuw reglement op. De huidige vereniging telt 82 leden, waarvan 13 nieuwe. Bij de nieuwkomers zijn drie bedrijven uit de voedingssector: restaurant Jean-Pierre Bruneau, chocoladefrabrikant Neuhaus en banketbakker Wittamer.

De restaurantvereniging Jeunes Restaurateurs d’Europe-België liet een cd-rom maken waarop een 60-tal recepten van gerechten, foto’s, evenals een bondige bespreking van alle Belgische leden werden weergegeven. De cd-rom is te koop bij de aangesloten restaurants of telefonisch te bestellen op Tel. 09-366 32 75. De prijs bedraagt 699 fr. Info: www.jre-belgium.be

Een derde armagnac, twee derde druivensap: dat is de samenstelling van Floc de Gascogne, een aperitief dat oorspronkelijk op de boerderijen in de Armagnacstreek werd geproduceerd. In de streektaal werd de drank vanwege het boeket Lou Floc de Nouste of letterlijk ‘de bloementuil van bij ons’ genoemd. Floc de Gascogne is een aperitiefwijn met laag alcoholgehalte, die bij voorkeur fris wordt gedronken. De witte Floc laat zich combineren met ganzenlever, visgerechten met saus en kazen als roquefort. De rode doet het goed in een fruitsalade, als bestanddeel van sorbet en ijs of als weekvloeistof voor pruimen en rozijnen, die later in gebak worden verwerkt. Floc de Gascogne kreeg recentelijk een nieuw jasje aangemeten: de naam van de nieuwe fles is Elegantie. Wordt verkocht in supermarkten en bij wijnhandelaars (richtprijs 320 fr.).

Gratis receptenboekjes zijn verkrijgbaar via fax, e-mail of post: SOPEXA, Luxemburgstraat 47-51, 1050 Brussel. Fax: 02-512 19 52. e-mail: vincent.bayer@sopexa.com

Op het middaguur verdringen eurocraten zich boven aan de trap in het oude herenhuis voor een snelle lunch. ’s Avonds is het bij Balthazar, zoals elders in de wijk, kalm. Het bescheiden eethuis kwam op de plaats van Mykonos, het voortreffelijke Griekse restaurant van Lee Better, de praatgrage foodie uit New York. Lee verkocht haar negotie en opende van haar spaarcentjes een modieus eethuis in de Dansaertwijk. In haar plaats kwam de Griekse ondernemer Stavros Maratos die Mykonos veranderde in Balthazar. De nieuwe inrichting is aangenaam sober. Wanden in aardse tinten en karmijnrood fluweel op stoelen en banken brengen sfeer. Achter de schermen kookt Jean-Yves Beugels (vroeger restaurant Chelsea en Bleu de Toi) met verse producten, die de kok op een zuiderse wijze verwerkt. Wij kwamen heimelijk als proefkonijn, werden vriendelijk bediend en vonden de carpaccio van courgette met olijfolie en parmezaankaas te simpel (340 fr.), hielden van de gegratineerde aubergine met chavignolkaas, oregano, honing en coulis van rode paprika (410 fr.), waren teleurgesteld over de te lang gegrilde tonijn en de berg flauwgekruide prinsessenboontjes met olijven, ei en tomaat (480 fr.) en ondervonden dat de mooi gepresenteerde gestreepte zeebarbeel bij de couscous van tweede kwaliteit was (560 fr.).

Archimedesstraat 63, 1000 Brussel. Tel. 02-742 06 00. Zaterdagmiddag en zondag gesloten.

De wintereditie van het culinaire magazine spijs&drank – een must voor wie eten en drinken even belangrijk vindt als ademen – is te koop in uw krantenwinkel.

(kadertje)

Bij het artikel over De Nieuwe Bourgogne in de wintereditie van spijs&drank staat een lijst met Belgische invoerders van de vernoemde wijnen. Daarin is Frank Fissette niet vermeld. Hij is sedert eind de jaren ’80 invoerder van de domeinen Gilles Jayer en Denis Mortet.

Info: Wijnconsult Frank Fissette, Sluisstraat 44, 3590 Diepenbeek. Tel. 011-23 38 00, fax 011-23 41 00

Pieter Van Doveren

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content