Size doesn’t matter

Agnes Goyvaerts

Toen de corpulente en vraatzuchtige Franse koning Lodewijk XVIII in Gent verbleef, zette zijn lakei de kruik met wijn aan de kant, en vulde ’s konings beker enkel wanneer die erom vroeg, zo leren de teksten in het stadspaleis d’Hane Steenhuyse. De koning zou anders geen maat houden.

Toen wetenschappers aan Cambridge informatie verzamelden over de grootte van wijnglazen sinds 1700, ontdekten ze dat de Britse glazen in de voorbije 300 jaar bijna zeven keer zo groot waren geworden. Ook stelden ze vast dat de wijnconsumptie de voorbije jaren was toegenomen, en ze vroegen zich af of er een verband was tussen de twee. De conclusie was dat het moeilijk te bewijzen valt.

Biergigant AB InBev pakte deze zomer uit met een stunt: de nieuwe Jupilerglazen konden 30 cl bevatten, in plaats van de gebruikelijke 25. Vijf centiliter extra voor dezelfde prijs, luidde de opgewekte slogan. Maar toen de zomer voorbij was, waren de 5 cl extra niet meer gratis, en bleken er plots geen glazen van 25 cl meer voorhanden. De cafébazen kwamen in opstand: zij die afhankelijk waren van de brouwerij, moesten de prijs van hun pinten verhogen, en leden daardoor concurrentienadeel. Bovendien, zo betoogden ze, vindt iedereen een pint van 25 cl smakelijk, wat de brouwer dan weer bestreed.

Heeft de grootte van een glas en van een bord een invloed op wat we innemen? Dat was de vraag die in mijn hoofd bleef hangen. In september meldden de kranten dat gedragswetenschappers hadden onderzocht of het waar is dat je minder eet van een klein, dan van een groot bord. Ze onderwierpen deze psychologische truc aan een streng onderzoeksprotocol, konden we lezen.

“De 134 proefpersonen hadden elk een speciaal ingerichte loungeruimte. Ze mochten onbeperkt voedsel opscheppen op een groot dan wel klein bord, maar hadden geen idee waarover de studie ging.” Automatisch stel ik me dan de situatie voor. Hoe vaak hebben de proefpersonen eten opgeschept? Je trekt toch geen conclusies uit één keer? Hoe zaten ze daar, uren of dagen na elkaar in hun lounge te eten? Hoe werd er gemeten hoeveel ze op hun bord schepten? De verrassende conclusie was dat de bordgrootte niet veel uitmaakte. Ik kan je verzekeren, zonder vergelijkende studie, dat dit klopt: ga maar eens kijken aan een koud buffet hoe wonderbaarlijk veel eten er kan gestapeld worden op een dessertbord.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content