Tijdens de "oestermarkt" van Les Brasseries Georges in Brussel kan men kennismaken met de mensen achter de verschillende oester- crus: van Prat ar Coum tot Fines de Claires. Deze onvervalste Parijse brasserie, waarvan de inrichting ontworpen is door Jacques Zajtman - mozaïektegeltjes, muurspiegels, cafétafels met marmeren blad en boven iedere bank een koperen hoedenrek zoals men die vroeger in de trein trof - is een uitgelezen plaats om oesters in hun beste hoedanigheid te deguster...

Tijdens de "oestermarkt" van Les Brasseries Georges in Brussel kan men kennismaken met de mensen achter de verschillende oester- crus: van Prat ar Coum tot Fines de Claires. Deze onvervalste Parijse brasserie, waarvan de inrichting ontworpen is door Jacques Zajtman - mozaïektegeltjes, muurspiegels, cafétafels met marmeren blad en boven iedere bank een koperen hoedenrek zoals men die vroeger in de trein trof - is een uitgelezen plaats om oesters in hun beste hoedanigheid te degusteren. Les Brasseries Georges werd zo'n twaalf jaar geleden geopend door Georges Neefs, die in het Brussels uitgaanscircuit eerder zijn sporen verdiende met succeszaken als de nachtclub Smog en Frans aandoende restaurants als Scheltema en Ogenblik. Door de losse sfeer (schouder-aan-schouder ambiance) en de kwaliteit van het eten viel Les Brasseries Georges vanaf de eerste dag in de smaak bij het Brusselse BCBG-publiek, en sindsdien is het lawaai niet verstomd: dagelijks komen er gemiddeld zo'n 400 gasten over de vloer. De zaak is uitgebreid met een riant terras, terwijl de verkoop van schaal- en schelpdieren via de écailler aan de straat verder werd ontwikkeld. De brasserie realiseert al jaren de grootste privé-verkoop van schaal- en schelpdieren van het land. Om kwaliteit te vrijwaren schakelde Georges Neefs de tussenhandel uit. Hij importeert rechtstreeks, en bezoekt oesterparken in Nederland, Ierland, Engeland en Frankrijk. Neefs heeft de man achter het product uit de anonimiteit gehaald: behalve de herkomstbenaming dragen de oesters uit de écailler namelijk ook de naam van de oesterkweker. Zo treft men bij de platte oesters: Engelse Colchester, West Mersea van producent Alain Bird, Zeelandse oesters van A. Verwijs, Prat ar Coum uit Bretagne van Yvan Madec en Franse Belles de Quibéron van M. Henry. Ook de platte Oostendse oester zal binnenkort de spijskaart sieren. Bij de creuses (diepe oesters) heeft men de keuze uit: Normandische St. Vaast van M.Helle, Fines de Claires en Spéciales Vertes uit Oléron van J. Chemin, Creuses de Madec uit Bretagne van F. Madec en Perles de Quibéron van M.Quintin. Op 16 en 17 oktober is Brussel "hoofdstad van de oester". Op uitnodiging van Georges Neefs en van Les Brasseries Georges zullen een tiental befaamde oesterkwekers vanuit Normandië, Bretagne, Arcachon, Yerseke en Colchester naar Brussel komen, om hun producten voor te stellen. In een voor de gelegenheid op de parking geïnstalleerde tent kan men kennismaken met de oesterkwekers en hun crus. Deze "oestermarkt" gebeurt in samenwerking met het wijnhuis Bahuaud, dat sinds jaar en dag de Muscadet voor bij de oesters levert. Animatie en proeverij zijn enig in hun soort en vrij toegankelijk voor het grote publiek (vrijdag van 14 tot 19 u., zaterdag van 10 tot 17 u.). Les Brasseries Georges: Winston Churchilllaan 259, 1180 Ukkel. Tel. (02) 347.21.00. Dagelijks open van 12 tot 0 u.30.Pieter van Doveren