We trokken van oost naar west langs de Belgische kust, en stopten onderweg in Knokke, Oostende, Nieuwpoort, Oostduinkerke en Koksijde om te shoppen.

Marie-Claire Zoute

Marie-Claire De Wispelaere staat al meer dan dertig jaar aan het hoofd van deze modezaak. Ze kiest de collecties en staat nog bijna elke dag zelf in de winkel. Geholpen door enkele vriendelijke winkeldames uiteraard, want het aanbod topmerken is zeer groot, net als het aantal klanten. Ze kunnen kiezen uit merken als Gucci, Givenchy, Michael Kors en Hervé Leger.

Kustlaan 139, Knokke-Zoute, 050 61 08 70, www.marieclairezoute.be. Alle dagen, van 10 tot 12.30 uur en van 14 tot 18.30 uur.

Sofism

Sinds eind januari huist de winkel van Sofie Vanderperre in een nieuw, ruimer pand op de Van Iseghemlaan. Trekpleisters zijn nog altijd Twin-Set, Scee by Twinset en Hale Bob, maar ook kleinere merken als Glam and Glitz doen het goed. Nieuw bij Sofism is het grotere aanbod schoenen van onder meer Frida en Twin-Set.

Van Iseghemlaan 40, Oostende, 0474 40 11 69. Maandag tot zaterdag van 10 tot 12.30 uur en van 14 tot 18.30 uur, zondag van 14 tot 18.30 uur.

Sketch

Sketch is niet de enige winkel van Princess in Knokke, maar wel de minst traditionele. U vindt er een vlotte mix van merken als Alexander Wang, Paul & Joe Sister, Theyskens’ Theory, Peter Pilotto en de tassen van Céline, die verkopen als zoete broodjes. “De crisis schrikt onze klanten niet af. Ze denken meer na over hun aankopen, maar blijven geld uitgeven aan de stukken die ze echt willen”, zegt winkelverantwoordelijke Stefaan. De rekken worden voortdurend aangevuld met nieuwe dingen, zoals Kenzo voor de winter.

Kustlaan 339-345, Knokke, 050 60 93 03, www.princess.eu. Maandag tot vrijdag van 10 tot 13 uur en van 14 tot 18.30 uur, in het weekend van 10 tot 18.30 uur.

Louis Knokke

Met Kurt De Bock heeft Louis Knokke, een bijhuis van de winkel in Antwerpen, een modekenner in huis. Hij werkte ooit voor Stijl in Brussel. Zijn advies stuurt de klanten in hun keuze uit merken als Ann Demeulemeester, Maison Martin Margiela, Balenciaga en Lanvin, toch een avant-gardeaanbod voor Knokke. Anders dan in Antwerpen begint de winter hier al eind juni, zodat tijdens de drukke zomermaanden al een groot deel van de wintercollectie de deur uitgaat. “Onze klanten weten goed wat ze willen en wachten niet om te kopen. Al hebben we ook studentes die een hele maand werken en dan met hun centen trots een tas van Balenciaga komen kopen.”

A . Bréartstraat 15, Knokke, 050 60 60 48. In juli en augustus alle dagen van 10.30 tot 13 uur en van 14 tot 18.30 uur. Buiten de zomer gesloten op dinsdag en woensdag.

L’Oxygène

Na acht jaar was het tijd voor iets nieuws, en dus stak eigenares Severine Heine haar winkel in een nieuw kleedje. Ook het aanbod werd lichtjes gewijzigd, met meer toegankelijke merken voor een groter publiek. Dat bestaat grotendeels uit Belgische en Italiaanse merken. U vindt er, bijvoorbeeld, Essentiel, Annemie Verbeke en Nathalie Vleeschouwer, maar ook Patrizia Pepe, Atos Lombardini en Maliparmi. Schoenen zijn er van Chie Mihara, See By Chloé, Tony Mora en het nieuwe, Belgische merk March 23. Volgend seizoen vindt u er ook de tricotcollectie van Stefanel en ambachtelijk gemaakte hemden van het Italiaanse Aglini.

Leopold II-laan 30, Oostende, 059 80 31 30, www.loxygene.be. Alle dagen van 10 tot 12.30 uur en van 14 tot 18.30 uur.

La vie en rose

Marni, Rochas, Dries Van Noten en Sofie d’Hoore. Dat zijn de merken die u vindt in de mooie boetiek van Ruth Kortleven. Het aanbod verraadt een voorkeur voor kleur en prints, en voor voorname, gevestigde namen. De selectie van elk merk is ruim, inclusief schoenen en handtassen, en exclusief voor Knokke. Dit is geen adres voor femmes fatales, wel voor wie net als de eigenares elegant door het leven wil gaan.

Golvenstraat 13, Knokke, 050 34 83 64. In juli en augustus alle dagen van 10 tot 12.30 uur en van 14 tot 18 uur. Buiten de zomer gesloten op dinsdag.

Must Have by Mason’s

Must Have by Mason’s is de nieuwste winkel in het Mason’s-imperium, maar niet voor lang meer. De dameswinkel op de Kustlaan verhuist naar een nieuw pand enkele huizen verderop en opent 7 juli de deuren. De heren blijven waar ze zijn en krijgen vier shops in shop, van onder meer Ice-Watch en Jacob Cohen. Must Have spreekt vooral tot de jongere klanten met merken als Sun68, Wildfox en Sundek, de nummer één in zwemshorts in Italië.

Lichttorenplein 11, Knokke-Heist, 050 61 40 11, www.musthave.be. Alle dagen van 10.30 tot 13 uur en van 14 tot 18.30 uur.

Pied de Poule

“Ik ben steeds op zoek naar nieuwe merken. Dat houdt het boeiend voor mezelf, en vooral voor mijn klanten”, zegt zaakvoerster Lindsey Standaert. “Daarnaast blijf ik trouw aan mijn hoofdmerken, zoals Marc by Marc Jacobs, Isabel Marant en Vanessa Bruno.” Haar stijl omschrijft ze als “bohemien, kosmopolitisch en een tikje edgy. “Als het maar geen copycat is.” Nieuw voor de winter zijn onder meer de juwelen van Pamela Love. Die zullen ook op de facebookpagina van de winkel worden aangeboden.

Rogierlaan 62, Oostende, 059 43 54 51, www.pieddepoulesuper.be. Alle dagen open in juli en augustus. maandag, woensdag en donderdag van 10 tot 12 uur en van 13.30 tot 18 uur, vrijdag en zaterdag van 10 tot 18 uur, dinsdag en zondag van 14 tot 18 uur.

Ferrer

Vier jaar geleden opende Carla Ferrer samen met haar man een modezaak in Nieuwpoort. Door de komst van de jachthaven was er nood aan een winkel met exclusievere merken zoals Natan, Patrizia Pepe en Marc by Marc Jacobs. Het aanbod wordt aangevuld met een ruime selectie accessoires en parfum, waaronder Juliette has a Gun en Olfactive Studio. Het interieur van Ferrer werd ontworpen door Studio Arne Quize, de eerste en voorlopig enige modezaak die door de kunstenaar werd ingericht.

Albert I-laan 257, Nieuwpoort-Bad, 058 23 23 09, www.ferrer.be. Alle dagen van 10 tot 12.30 uur en van 14 tot 18.30 uur.

Ironie

Het aanbod schoenen, handtassen en accessoires is vergelijkbaar met dat van de hoofdvestiging in Knokke, maar het publiek in Koksijde is anders. Zo krijgt de winkel op de Kustlaan veel toeristen over de vloer, terwijl ze hier vooral vaste klanten hebben. En vaak met iets nieuws buitenstappen. Ze kunnen kiezen uit een tiental topmerken waaronder Dior, Yves Saint Laurent, Miu Miu en Gucci.

Zeelaan 251, Koksijde, 058 51 74 98, www.ironie.be. Alle dagen van 10 tot 18.30 uur, tijdens het weekend en vakanties tot 19 u.

Actuel b

Caroline Destrooper-Claeys had eerst een winkel in Veurne, maar verhuisde bijna vier jaar geleden naar Nieuwpoort. In haar winkel vindt u onder meer schoenen van Sergio Rossi, Hogan, Fratelli Rossetti en een zeer ruime selectie Tod’s. Ook voor de heren. Volgend seizoen staat ook Giorgio Armani op dat lijstje. “De stijl van mijn winkel kan worden samengevat als sport habillé. Mijn klanten houden van kwaliteit en verfijning, maar willen niet dat je kunt zien welk merk ze dragen”, zegt de zaakvoerster. Behalve schoenen zijn ook de foulards van Pucci en de tassen van Dolce & Gabbana in trek.

Albert I-laan 187, Nieuwpoort-Bad, 058 31 33 75, www.actuel-b.be. Alle dagen van 10 tot 12.30 uur en van 14 tot 18.30 uur. Van november tot februari gesloten op dinsdag.

Storms Fashion

Storms werd opgericht in 1984 en is nog altijd in handen van de familie. Drie jaar geleden waren ze zowat de enige winkel aan de jachthaven, maar intussen openen steeds meer modezaken er de deuren. De nieuwe, zeer ruime locatie bracht ook een ommezwaai in het aanbod : minder outdoor, meer fashion. Al vindt u er, bijvoorbeeld, nog steeds de klassieke regenjassen van Barbour. Wat hangt er in de rekken ? Onder andere Ralph Lauren, Zilton, Hacket, Essentiel en Closed. De ideale bestemming voor het hele gezin.

Robert Orlentpromenade 23, Nieuwpoort, 058 23 57 39, www.storms.be. Maandag, donderdag en vrijdag van 10 tot 12.30 uur en van 14 tot 18.30 uur, woensdag van 14 tot 18.30 uur, weekend van 10 tot 18.30 uur.

Obelisk

Al bijna twintig jaar is Obelisk een vaste waarde voor Belgische mode en internationale topmerken aan de kust. Behalve A.F. Vandevorst en Sofie d’Hoore vindt u er bijvoorbeeld ook Paul Smith. “We maken steeds een aparte keuze. Winkels die dezelfde merken aanbieden, hebben toch andere stukken in de rekken hangen”, zegt zaakvoerster Sabine Blanckaert. “Wij kiezen voor tijdloze stukken, zodat er een continuïteit is met wat onze klanten uit vorige collecties kochten.” De inrichting is bewust nonchalant en ontspannen gehouden, zodat potentiële klanten niet bang zijn om snel even binnen te stappen.

Albert I-laan 95, Oostduinkerke, 058 52 06 59, www.obelisk-fashion.be. Alle dagen (behalve woensdag) van 10 tot 12.30 uur en 14 tot 18 uur.

De Karavaan

Kinder- en dameskleding, speelgoed, juweeltjes, kussens, kaartjes, gadgets, in de winkel van de hartelijke Paquitta Lingier is alles overgoten met een retrosausje. Toch komen enkel de jarenzeventigpaspoppen en de mooie vintagejurkjes die de eigenares meebracht van haar trip naar Japan uit vervlogen tijden. De rest is nieuw, kleurrijk en retro, zoals de jurken van King Louie en Edith & Ella, de juwelen van Petra Reijrink en Ridley’s speelgoed.

Leopold II-laan 213 W3, Oostduinkerke, 058 62 07 25. In juli en augustus alle dagen van 10 tot 12.30 uur en van 14 tot 18.30 uur. Buiten de zomer gesloten op dinsdag en donderdag.

Johnny Jane

Exclusieve lingerie en badmode van maat A tot D vindt u in de boetiek van Chloé Vermeulen. Die varieert van betaalbare merken als Princess Tamtam en Vive Maria tot de iets duurdere setjes van Chantal Thomass. De twee zeer ruime paskamers zijn ingericht met een zeteltje voor meneer, zodat hij rustig kan toekijken als mevrouw iets past. De winkel dankt zijn naam aan een lied van Serge Gainsbourg, la balade de Johnny Jane.

Leopold II-laan 213 W5, Oostduinkerke, 058 62 35 15. In juli en augustus alle dagen van 10 tot 12.30 uur en van 14 tot 18 uur. Buiten de zomer gesloten op woensdag en donderdag.

De Zandvoetjes

Kinderen komen ogen te kort in de kleurrijke schoenwinkel De Zandvoetjes, maar ook mama kan er zich sinds twee jaar laten gaan. Het aanbod voor vrouwen is beperkt, maar wel uniek en goedgekozen : u vindt er onder meer Emma Go, Swedish Hasbeens, Edith & Ella. Voor de kleintjes (vanaf maat 17) zijn zowat alle topmerken aanwezig. Momino, Pom d’api, Kickers en PèPè om er maar enkele te noemen. Leuk detail : alle ‘beestjes’ op de winkelzak staan ook ergens in de winkel verborgen. Zo weten broer of zus ondertussen wat te doen.

Leopold II-laan 213 W4, Oostduinkerke, 058 51 01 90. In juli en augustus alle dagen van 10 tot 12.30 uur en van 14.30 tot 18.30 uur. Buiten de zomer gesloten op dinsdag en donderdag.

Door Ellen De Wolf – Foto’s Wouter Van Vaerenbergh

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content