Het Franse meubelbedrijf Ligne Roset viert zijn dertigste verjaardag met een heruitgave van het meest succesvolle ontwerp uit die beginjaren : de Togo, die tegelijk met het nieuwe bedrijf het levenslicht zag.

WIN 1 SOFA

Weekend Knack mag deze unieke, door Veronique Branquinho gerestylede Togo namens Ligne Roset wegschenken aan een van onze lezers. Stuur snel een kaartje naar WEEKEND KNACK, TOGO, Raketstraat 50/bus 3, 1130 Brussel. Een onschuldige hand zal uit alle inzendingen één gelukkige loten.

Tot 20 oktober is deze exclusieve Togo te bekijken bij Scoonwoon, Gemeenstestraat 1, 2060 Antwerpen.

Een en ander is een beetje misleidend : de heruitgave van de Togo is eigenlijk geen heruitgave en het bedrijf kan terugblikken op een geschiedenis die veel verder gaat dan de voorbije dertig jaar. Ligne Roset is immers gegroeid uit een artisanaal familiebedrijfje dat zich in de tweede helft van de negentiende en begin twintigste eeuw specialiseerde in het maken van paraplu’s en wandelstokken. Vanaf 1950 begint Jean Roset, die toen aan het hoofd stond, kantoormeubilair te produceren ; wat in 1973 aanleiding geeft tot de geboorte van het huidige Ligne Roset. Een nieuwe naam voor een bedrijf, dat een totaal nieuwe richting uit wil gaan : het accent komt op huishoudelijk meubilair te liggen en van meet af aan gaan de Rosets in zee met internationale ontwerpers en designers. Arik Levy, Eric Jourdan, Ronan en Erwan Bouroullec, Jean-Charles de Castelbajac, Didier Gomez, Alban Gilles, Jean Nouvel, Peter Maly… het zijn maar enkele van de grote namen die hun medewerking verleenden.

De Togo – ontworpen door Michel Ducaroy – is een van de grootste succesnummers van het bedrijf : in dertig jaar werden er meer dan 800.000 exemplaren van verkocht in 58 landen. Spreken van een heruitgave is dus lichtelijk overdreven, want deze fauteuil is nooit uit productie genomen. Maar ter gelegenheid van het jubileum wordt hij wel in een nieuw kleedje gestoken. In Frankrijk maakten Sonia Rykiel, Geoff McFetridge, Maharishi en de Britse stoffenfabrikant Liberty hun versie van de Togo. Voor België wordt een soortgelijke en tegelijk unieke actie opgezet. Aan beide kanten van de taalgrens werd een modeontwerper – Veronique Branquinho en Xavier Delcour – bereid gevonden om de fauteuil te herinterpreteren. “Ik hang graag in een fauteuil en de Togo is echt zo’n model om in te hangen”, vertelt Veronique Branquinho, die als Vlaamse het ontwerp restylede. “Toen de vraag kwam om er iets bijzonders mee te doen, heb ik niet lang getwijfeld. Bovendien zijn de Togo en ik in hetzelfde jaar geboren en is het werkelijk een tijdloos ontwerpmodel geworden.”

In haar ontwerp verwijst Veronique naar de nostalgie van toen : “Ik ben vertrokken van de gehaakte lapjes die vroeger bij mijn grootouders op de rug- en armleuningen van de sofa lagen. Samen met Hilde Frunt van het bedrijf Mathilde, met wie ik al heel lang samenwerk voor het handwerk in mijn collecties, heb ik een soort van haakwerk gecreëerd om de Togo helemaal in te pakken. Het bestaat uit dunne en dikke draden, waarin bruine parels verwerkt zitten. Dat geeft een heel apart effect. Verrassend, moet ik zeggen. Ik ben er heel blij mee en ik ben reuzebenieuwd waar die terecht zal komen.” n

Tekst Hilde Verbiest

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content