Sommige mensen hebben het van nature : goede genen. Een schoonheid die geen versiering hoeft. Ongeacht de leeftijd.

Maria (80) – Gepensioneerde huisvrouw en moeder van vier kinderen

“Ik heb mezelf nooit mooi gevonden, maar ik ben wel altijd een fiere vrouw geweest. Mij mooi kleden en opmaken heb ik van mijn moeder geleerd. Ze verzorgde zich, koos mooie kleren uit en droeg altijd parel- oorbellen. Ze berispte mij als mijn haar niet mooi was opgestoken.

Ik heb me altijd onzeker gevoeld. Als mijn man zei dat hij me mooi vond, antwoordde ik altijd dat hij niet met me mocht lachen. Maar eigenlijk maken zijn complimentjes en bewonderende blikken me wel gelukkig. Mocht hij er opeens mee stoppen, dan zou ik toch wel vragen wat er scheelt. Vroeger zei ik weleens dat, als ik rijk zou zijn, ik heel wat aan me zou laten veranderen. Waarop mijn man altijd pareerde dat hij van me zou scheiden als ik dat zou durven.

Iedereen kan mooi zijn, of het nu een jong meisje is of een oudere vrouw. Mensen die ik mooi vind, hebben meestal een vriendelijke en open uitstraling.”

Tuniek, Roberto Cavalli.

Ella-June (19) – Actrice

“Ik word af en toe bestempeld als vamp of de Vlaamse Brigitte Bardot, terwijl ik dat helemaal niet leuk vind. Ik ben redelijk blij met mezelf, maar als actrice wil ik op mijn spel beoordeeld worden en niet op mijn uiterlijk. Als ze me voor de rol vragen van het mooie meisje zonder inhoud, dan hoeft het al niet meer.

Opgemaakt zie ik er best oké uit, vind ik. Al lijk ik meteen heel wat ouder met make-up. Toen ik een paar jaar geleden make-up ontdekte, gebruikte ik de fond de teint van mijn mama. Zij is niet zo bleek als ik ben, dus ik sloeg helemaal oranje uit. Het zag er niet uit, maar ik hield vol.

Ik ben nogal nonchalant, vaak zou ik wat meer moeite moeten doen. Mijn mama spreekt me daar af en toe wel op aan. ‘Gebruik wat make-up of kies een leuk jurkje’, zegt ze dan. Meestal gebruik ik gewoon wat mascara en concealer. Mijn lief vindt het wel leuk als ik moeite doe.

Niet alles moet perfect zijn. Een klein mankementje vind ik soms mooier dan perfectie, het is charmanter. De manier waarop iemand praat of waarop iemand komt binnengewandeld, kan een enorme indruk maken. Oud worden is volgens mij ook een soort schoonheid, het hoort bij het leven en het heeft iets moois. Rimpels kunnen hun charme hebben. Ik denk niet dat ik me ooit aan plastische chirurgie zou wagen, maar op mijn leeftijd is dat eigenlijk erg moeilijk te voorspellen.”

T-shirt, Zara.

Laura (34) – Beautyredactrice Libelle

“Vroeger was ik helemaal niet bezig met mijn uiterlijk, ik was een halve jongen. Tot mijn broer me op een dag zei : ‘Laura, jij bent zo lelijk nog niet.’ Ik begon het daarna fijner te vinden om moeite te doen, al draag ik nog steeds niet veel make-up. Ik neem genoegen met getinte dagcrème en mascara, veelal uit tijdsnood nu ik kinderen heb. Beautyproducten testen en me volledig opmaken voor een feestje blijf ik wel leuk vinden. De complimentjes die ik dan krijg verrassen me, maar ik heb af en toe best eens nood aan die bevestiging. Voor mij is schoonheid een mix van fysieke kenmerken en uitstraling, mooie voorbeelden zijn vrouwen als Natalie Portman, Angelina Jolie of Rachel Weisz. Ik vind het altijd een beetje arrogant als mensen van zichzelf zeggen dat ze mooi zijn. Schoonheid is relatief en subjectief, je moet je daar altijd bewust van zijn.

Ik ben best blij met hoe ik eruitzie. Ik wil graag heel oud worden, al zal ik het niet makkelijk hebben om mijn lichaam te zien verouderen vrees ik. Dus ik sluit niet uit dat ik ooit een esthetische ingreep zal laten uitvoeren, al zou ik nooit extreme ingrepen ondergaan zoals een facelift.

Eigenlijk wil ik vooral dat mijn vriend me de mooiste vindt. In de eerste plaats om wie ik ben en niet alleen voor mijn uiterlijk, want dat blijft niet duren.”

Blouse, Les Petites.

Alix (45) – Voormalig model, nu werkzaam in de diamantsector

“Ik kan mezelf niet opmaken en ik heb er ook geen behoefte aan. Mascara en blush zijn de enige producten die ik dagelijks gebruik. Foundation smeer ik nooit. Af en toe krijg ik wel eens de opmerking dat ik me wat meer moet opmaken.

Als model ontmoette ik heel wat mooie mensen. Al is schoonheid geen garantie voor een mooie foto, fotogeniek zijn is ook erg belangrijk. Zelf ben ik wel tevreden met hoe ik eruitzie, maar het kan altijd beter. Iedereen kan mooi zijn op zijn eigen manier, schoonheid is erg subjectief.

Ouder worden betekent natuurlijk dat er rimpeltjes bijkomen. Sommige rimpels storen me, andere dan weer niet. Het is bovendien niet altijd een pretje om ’s ochtends in de spiegel te kijken. Maar ik zou nooit extreme dingen aan mezelf laten veranderen. Ik vind het belangrijker om er gezond uit te zien. Als je je goed voelt, dan straal je dat gewoon uit. Al helpen sport en wat zon natuurlijk ook.”

Blouse, Atos Lombardini.

Haar en make-up Rudi Cremers

Fotografieassistent Jan Vandevyver

Verkoopinfo p. 114

DOOR SOFIE ALBRECHT EN ANNELIEN BOENS – PRODUCTIE LIEVE GERRITS – FOTO’S TOMAS VANDECASTEELE

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content