Gevarieerd

De meeste wijndruiven die je kent, worden in Chili geteeld: het land heeft een enorme variatie aan druivenrassen. De wijnbouw werd er al in de zestiende eeuw geïntroduceerd door de Spaanse conquistadores. Nadien is de Franse invloed er sterk toegenomen, tot op vandaag. Zo is de trots van Chili, de carmenère, eigenlijk een Franse druif, verwant...

De meeste wijndruiven die je kent, worden in Chili geteeld: het land heeft een enorme variatie aan druivenrassen. De wijnbouw werd er al in de zestiende eeuw geïntroduceerd door de Spaanse conquistadores. Nadien is de Franse invloed er sterk toegenomen, tot op vandaag. Zo is de trots van Chili, de carmenère, eigenlijk een Franse druif, verwant aan de merlot uit Saint-Emilion. Ze werd door Franse kolonisten naar Chili gebracht en komt nu niet meer in Frankrijk voor.Chili kent een bloeiende wijnsector, van oude aristocratische wijnhuizen over grote industriële wijnbedrijven tot kleine boutique wineries. Alle moderne wijntechnologie is er aan-wezig, terwijl de historische architectuur en interieurs van de wijndomeinen bewaard bleven. Belangrijke wijnbedrijven uit Californië, Spanje en Frankrijk hebben in Chili al grond gekocht of werken er samen met plaatselijke domeinen.Chili is een smal en lang wijnland, beschermd door het Andesgebergte in het oosten, de oceaan in het westen, de woestijn in het noorden, en de poolwildernis in het zuiden. Daardoor komen heel wat ziekten en schimmels van de wijnstok hier niet of nauwelijks voor. Chili kent een betrouwbaar en stabiel zonnig klimaat, zodat de druiven er elk jaar mooi rijp worden, en je dus elk jaar van volle, fruitige wijn kunt genieten, vaak tegen voordelige prijzen.