Met de lente eindelijk in het land, hebben we weer zin in frisse salades met verse groenten. Maak er een volwaardige maaltijd van door ze aan te vullen met eiwit- en zetmeelrijke ingrediënten. Op zijn Italiaans, Thais of… Luiks.

De tijd dat een salade bestond uit enkele blaadjes sla, enkele kwartjes tomaat en wat geraspte wortel is lang voorbij. Een slaatje is geen ‘konijnenvoer’ meer. De salade is volwassen geworden. Meer en meer mensen kiezen ervoor als lichtverteerbaar en gezond alternatief voor een klassieke maaltijd.

Om een salade tot een volwaardige maaltijd te transformeren, voegt men aan de basis van verse groenten en frisse slablaadjes een combinatie van proteïnen en zetmeelrijke ingrediënten toe. De eiwitten in kwestie kunnen zowel van dierlijke als van plantaardige oorsprong zijn. Vis, vlees, eieren en kaas, maar ook peulvruchten zoals bonen en linzen, of afgeleide producten zoals tofoe, zijn een voedzame en smakelijke toevoeging. Denk aan een lauwe salade van groene linzen met geroosterde knolgroenten, rozijnen en een zoetzure kerriedressing bijvoorbeeld.

Elk land, elke streek kent wel zijn maaltijdsalade. We hoeven daarvoor niet eens ver te gaan. De Luikse versie, op basis van gekookte aardappelen en boontjes, gebakken spekjes en sjalotten, is een mooi voorbeeld van het huwelijk tussen koolhydraten en eiwitten. Helaas ontbreekt het deze salade soms wat aan frisheid en contrast. De toevoeging van verse lentegroenten en groene kruiden herstelt het evenwicht. Door het spek te vervangen door gerookte zalm zorgt u voor een verrassend element, maar blijft de gerookte toets bewaard.

PROBEER HET EENS ANDERS

Van de Toscaanse klassieker panzanella – de naam doet meer denken aan een personage uit de commedia dell’arte dan aan een Italiaans gerecht – bestaan er evenveel varianten als koks. Vaste bestanddelen van deze zomerse broodsalade zijn : oudbakken stokbrood, rijpe tomaten en knoflook. Verder worden er naar keuze paprika’s, komkommer, ansjovis, olijven, kappers en dies meer aan toegevoegd. Om het gerecht af te werken, combineerden wij het met een terrine van ricotta met verse kruiden. Of hoe een Italiaanse sandwich ook gedeconstrueerd lekker kan zijn.

Een maaltijdsalade die al jaren niet meer van menukaarten weg te slaan is, is de Caesar salad. Dit recept kwam bijna een eeuw geleden voor het eerst op tafel als een eenvoudig groen slaatje, aangemaakt met broodkorstjes, parmezaanschilfers en een lichte mayonaise. Niet echt wat je een bevredigende maaltijd noemt. Het werd daarop een vanzelfsprekende gewoonte om er kipfilet – of voor vegetariërs, avocado – aan toe te voegen. Maar waarom niet eens afwisselen met zeevruchten, vis of een extra portie groenten ?

Ook in het Verre Oosten kan men inspiratie vinden voor heerlijke maaltijdsalades. Met rijst- of glasnoedels (op basis van bonen), mager vlees zoals kip, kalkoen of biefstuk en kort geblancheerde groenten zijn eindeloze variaties mogelijk. Maak de salade aan met een geconcentreerde dressing van chilipepers, vissaus, rijstazijn, knoflook, gember en verse kruiden (denk aan munt en koriander). Werk af met geroosterde noten en klaar is Kees !

DOOR VEERLE DE POOTER & FOTO’S DIANE HENDRIKX

Spek vervangen door gerookte zalm zorgt voor een verrassend element, maar bewaart de gerookte toets

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content