Nergens is het grand hotel-gevoel intenser dan in dit paleis van luxe en elegantie, waar koningen en sterren thuis zijn. Het decor van sleutelmomenten uit de Griekse en Europese geschiedenis.

HOTEL Grande Bretagne I Athene I Griekenland

Een koninklijke suite met eetkamer voor zestien gasten en een eigen wijnkelder, suites met open haard en butlerservice, een wintertuin, dakrestaurant, binnen- en buitenzwembad, spa met zes behandelingscabines, infraroodsauna en experience showers. Badkamers van ingelegd marmer, met verfijnde designornamenten en verzorgingsproducten van Molton Brown. Nergens zijn de lakens van fijner linnen, de hoofdkussens overvloediger, de badjassen molliger. Zelfs de meest blasé reiziger moet toegeven dat een verblijf in het GB of ‘de Koninklijke Loge’ een bijzondere ervaring is. Qua ligging kun je het in Athene niet beter treffen. Het imposante hotel ligt schuin tegenover het voormalige koninklijke paleis, nu het parlement, en de Nationale Tuinen. Wie in een kamer met een even nummer verblijft, kan vanuit het raam of van op het balkon de wisseling van de wacht van de evzonen in hun witte plooirokjes en puntschoenen meemaken, van op de hoogste verdieping heb je zicht op het Parthenon en het dakzwembad kijkt uit op de Lykavittos-rots. De kamers met oneven nummers liggen aan een rustige binnenplaats.

Als de muren van het Grande Bretagne konden spreken, verliet geen enkele gast zijn kamer. Toen Statis Lampsas, eerder kok van de koning, in 1874 samen met een vennoot in de voormalige woning van een rijke koopman een hotel begon, was het zelfs naar Europese normen al een luxeadres, ook al waren er twee badkamers voor tachtig bedden en moest het personeel water aandragen in vaten geleverd door paardenkarren. Volgens Dora Bakoyianni, de huidige burgemeester van Athene die een boek over het hotel schreef, overleefde het vier dictaturen, elf staatsgrepen, twee wereldoorlogen en een burgeroorlog. Er verbleven samenzweerders en spionnen, tijdens de Tweede Wereldoorlog was het hotel het nazi-hoofdkwartier, Hitler was er meer dan eens te gast. Na de bevrijding namen de Britten er hun intrek onder de leiding van Churchill en Macmillan.

Een bijzonder zwarte periode was de burgeroorlog, toen er machinegeweren op het bordes stonden en er 1500 daklozen verbleven. Toen in 1974 de militaire junta viel, woonde Konstantinos Karamanlis vier maanden in het GB, waar hij de nieuwe regering vormde. Verbouwingen, uitbreidingen en renovaties, onlangs nog voor de Olympische Spelen van 2004, deden de eerbiedwaardige oude dame telkens opnieuw als een feniks uit haar as verrijzen. Het gastenboek leest als een who’s who van de groten der aarde : Queen Victoria, de Kennedy’s, Elizabeth Taylor, Sophia Loren, David Bowie, Sting,Jean-PaulGaultier… Wie wil daar niet zijn eigen krabbel onder zetten ?

praktisch

:: Hotel Grande Bretagne, Platía Syntagmátos, +30 210 333 00 00, fax +30 210 322 80 34, info@grandebretagne.gr, www.grandebretagne.gr. Metro Syntagma. Maakt deel uit van the Luxury collection van Starwood Hotels en Resorts. 320 kamers en suites, vanaf 330 euro per nacht voor een tweepersoonskamer, maar via internet vindt u speciale aanbiedingen. Zie ook www.starwood.com.

:: SN Brussels Airlines, Virgin Express en Olympic Airways vliegen frequent op Athene.

Tekst Linda Asselbergs

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content