www + Meer hoteltips op het.reiswijzers.net

Er is maar één woord dat bij het zes eeuwen oude kasteel van Créminil in de buurt van Saint-Omer past : een juweeltje. Gelegen tussen twee Noord-Franse dorpjes, aan het eind van een afdalende oprijlaan, rijst het als een sprookje uit het groen op. Compleet met twee slotgrachten, waarvan de binnenste gevuld is met water. Er drijven een roeibootje en twee zwarte Australische zwanen op. Via een heuse ophaalbrug komt men op de binnenkoer terecht, waar de zeer charmante gastheer Michel Duru wacht.

Een kwarteeuw geleden, toen al zijn vrienden grond kochten en een nieuwerwets huis lieten optrekken, verloor de gastheer zijn hart aan dit romantische optrekje met vele torens, dat hij met heel wat geduld en gevoel voor goede smaak liet restaureren. Bij een coupe champagne haalt hij herinneringen op aan de talloze hindernissen die de liefhebber van oude huizen en kastelen op zijn weg vindt. Van lekkende daken tot vochtige muren.

Nu hij een punt gezet heeft achter zijn drukke professionele bezigheden, heeft Michel Duru werk gemaakt van twee verrassende gastenkamers, de gele en de violette, en is daarbij enige durf niet uit de weg gegaan. Via een monumentale trap en een complete ridder in harnas bereiken we de eerste verdieping en betrekken er de violette kamer, met een bed dat omringd wordt door vier imposante, moderne kandelaars en nog eens twee eigenzinnige kaarsenstaanders. Maar het verrassendste element is de badkamer, met de zinken vloer en stijlvolle wastafel, alweer bekroond met twee houten kandelaars. De moderne en zeer sobere douche zit in de hoektoren en kijkt uit op de groene omgeving.

’s Morgens eet het gezelschap in de benedenkamer, waar croissants en vers brood, huisgemaakte confituren, vers geperst sinaasappelsap en platte kaasjes worden geserveerd op het fijnste Limoges-porselein. Voeg er de gastvrijheid, de elegantie en de gemoedelijkheid bij en men weet dat het kasteel van Créminil een absolute aanrader is waar ’s nachts een ouderwetse rust en duisternis heersen.

Ligging landelijk

Sfeer romantisch

Reistijd anderhalf uur rijden van Brussel

Prijsklasse zeer redelijk

TIP

Château de Créminil Het kasteel van Créminil telt twee kamers met douche die tegen 100 euro per nacht worden verhuurd, inclusief de ontbijten.

Château de Créminil, F-62145 Estrée Blanche, Frankrijk, +33 675 87 65 92, www.nordmag.com/patrimoine/chateau-creminil/creminil.htm

Bezoek zeker de ommuurde, middeleeuwse tuin die bij het kasteel hoort. Als inspiratie dienden Karel de Grotes CapitulariumdeVillis, waarin de 88 middeleeuwse plantensoorten staan die nodig waren om te overleven, en het Livred’Heures van Anne van Bretagne, waarin 340 soorten voorkomen. Momenteel groeien er zo’n 250 soorten, er is een boomgaard, een geheime tuin, een moestuin en een magische tuin, waar onder andere de mythische mandragora groeit, waarvan de wortels de vorm van menselijke figuren aannemen.

Pierre Darge / Foto’s PPI

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content