TEKST EN FOTO’S PIERRE DARGE

Vandaag toeren we in de Champagne rond en verblijven in de Ferme du Château, waarvan de muren op een vijftiende-eeuwse basis rusten. Xavier en Christine streken er twintig jaar geleden neer, raakten meteen enthousiast en zijn dat gebleven. “We waren gek en verliefd, konden de omvang van de restauratie gelukkig niet bevatten, anders waren we er nooit aan begonnen”, herinnert de immer opgewekte gastvrouw zich. Het geheel was eigendom van de Comte de Lavaux, maar twee Duitse bezettingen hadden het kasteel tot niet veel meer dan een ruïne herleid, waar op de benedenverdieping varkens en koeien onderdak hadden gekregen en waaruit alle houtwerk was verdwenen. Kortom, de graaf zag het allemaal niet meer zo zitten. Nu is Xavier een boerenzoon die toentertijd honderd Charolais-runderen bezat en dat betekende dat het stel nooit echt met vakantie kon gaan. “Dus besloten we het kasteel te kopen en de restauratie als een vakantie op te vatten”, zegt Christine. “En aangezien mijn man me liever thuis zag werken, begon ik gelijk met één gastenkamer, waar vooral Engelsen en Nederlanders op afkwamen.”

Toen de rundermarkt vijftien jaar geleden ineenzakte, kreeg het koppel het even moeilijk. Uiteindelijk deden ze de dieren van de hand en creëerden op het stuk land van 70 hectare een heus golfterrein met achttien holes. “Het reliëf was er al, zodat we het geheel min of meer in zijn natuurlijke staat konden laten, alleen de greens vroegen wat werk. Zeven jaar runden we de golf, terwijl Xavier ook nog verscheidene graansoorten en koolzaad verbouwde. Daarna verhuurden we de golf aan een club.”

Het kasteel, dat uitkijkt op het landbouwbedrijf, is in de breedte uitgebouwd en omvat vier gastenkamers. Drie ervan liggen op de eerste verdieping, waar we de Gele Kamer betrekken. Die is behoorlijk groot uitgevallen en voorzien van een antiek bed en dito kast. De moderne badkamer ligt op de gang, het toilet is in één van de torens. Tegen de muren hangen cartoons met jachttaferelen. We nemen ook een kijkje in de kleinere Blauwe Kamer, die fris oogt en bekleed werd met Toile de Jouy. Op de benedenverdieping is er nog de zeer ruime Bibliotheekkamer, met open haard en een even ruime badkamer.

Het ontbijt nemen de gasten samen aan de grote ronde tafel beneden, en als het weer het toelaat gewoon op het buitenterras. Daarna kunnen ze in de ligstoelen van de tuin profiteren, die naadloos overgaat in de golf.

De Ferme du Château telt vier kamers die aan 57 of 70 euro worden verhuurd, inclusief ontbijten. Diners kunnen enkel na reservering, niet in het weekend, en kosten 30 euro per persoon, wijn inbegrepen. In het weekend wordt enkel voor twee nachten geboekt.

La Ferme du Château, F-02130 Villers Agron, Frankrijk, +33 323 71 60 67, fax +33 323 69 36 54.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content