TEKST EN FOTO’S PIERRE DARGE

Wie om welke reden dan ook even de wereld wil ontvluchten en tegen de lange reis opziet, kan bijvoorbeeld naar Blier (uitgesproken zoals Bertrand Blier), op slechts een dik uur rijden van Brussel. Daar ontdekte Yves Vanderlinden vier jaar geleden een domein in het glooiende groen dat om een kasteel gedrapeerd lag. “Bij die aanblik kwam een hele jongensdroom tot leven”, herinnert de Limburger zich, die nooit te beroerd is geweest om te werken en niet om een uitdaging verlegen zit. De voormalige tolk/leraar Frans kluste jaren geleden tijdens zijn schaarse vrije tijd in een hotel in Nadrin om toch maar bij zijn liefje Cathérine te kunnen zijn, en uiteindelijk stampten de twee vijftien jaar geleden in Erezée het restaurant-hotel Le Liry uit de grond, overigens een absolute aanrader.

En toen wandelde hij dus naar Blier, werd omvergeblazen door die heel bijzondere plek en dacht dat zo’n kans nooit meer terug zou komen. Uiteindelijk kocht het stel een bouwvallige schuur en een lap grond die aan het kasteel grenzen, de vroegere afspanning l’Affenage. Die afspanning werd intussen tot een magnifiek restaurant uitgebouwd waarin voor een deel nog de oorspronkelijke vloer werd bewaard en de muren in een erg aantrekkelijk gris-vert werden gezet. In de tuin werden fruitbomen geplant volgens Vanderlindens motto: “Ik wil weer rechtzetten wat ooit was.” In de keuken kookt Frédéric Salpetier nu voortreffelijk terwijl Caroline Janssens de zaal op een ontspannen en charmante manier onder controle houdt.

Boven het restaurant werden negen kamers uitgebouwd, een kleine krachttoer gezien de aanwezige balken en het gebinte. Het resultaat mag gezien worden: de kamers werden van een neutrale kokosmat en witgekalkte muren voorzien, bedden en matrassen zijn van uitstekende kwaliteit. De badkamers zijn kraaknet en functioneel. In de meeste kamers werd ook nog een oud meubel neergezet, maar vreemd genoeg vaak aangevuld met een soort nieuwerwets houten meubilair zoals men dat in zéér grote handelszaken aantreft. Een verrassende tegenstelling waarover Yves Vanderlinden heel even bloost als we het vermelden. We begrijpen dat sommige kamers nog in een overgangsfase zitten en dat daaraan gewerkt wordt.

Afgezien daarvan is l’Affenage een prima onderduikadres, waar het ’s avonds goed wandelen is in de natuur en ’s morgens een degelijk ontbijt wordt geserveerd, compleet met versgeperst fruitsap.

L’Affenage telt negen kamers die tegen 80 euro worden verhuurd, inclusief ontbijten. Toch wordt verwacht dat de gasten voor de formule halfpension kiezen, en die kost 72 euro per persoon. Een gastronomische variant van het halfpension kost 95 euro.

L’Affenage, Rue Croix Henquin 7, 6997 Erezée-Blier, 086 47 08 80, fax 086 47 08 99, www.affenage.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content