Het kan vreemd lopen in het leven. Neem nu Veerle de Pooter. Zij studeerde Latijn-Grieks en Moderne Talen, schreef zich in aan de Vrije Universiteit Brussel in de Germaanse Filologie, specialisatie Engelse literatuur, en trok vervolgens uit liefde voor de Engelse taal naar de University of Sussex voor een postgraduaat Master of Arts in de Engelse Literatuur. In Engeland belandde de studente op kamers. Daar begon zij als reactie op het slechte eten en uit financiële overwegingen zelf te kokkerellen. Net in die periode brak d...

Het kan vreemd lopen in het leven. Neem nu Veerle de Pooter. Zij studeerde Latijn-Grieks en Moderne Talen, schreef zich in aan de Vrije Universiteit Brussel in de Germaanse Filologie, specialisatie Engelse literatuur, en trok vervolgens uit liefde voor de Engelse taal naar de University of Sussex voor een postgraduaat Master of Arts in de Engelse Literatuur. In Engeland belandde de studente op kamers. Daar begon zij als reactie op het slechte eten en uit financiële overwegingen zelf te kokkerellen. Net in die periode brak de mediterrane keuken door. Er verschenen zuiderse producten in de supermarkten, zoals olijfolie en basilicum. Veerle geraakte zo geïnteresseerd in de zonnige manier van koken dat zij zich aanmeldde als commis-chef in een Italiaans restaurant in Londen. Reeds de tweede maand merkte zij dat je in de keuken niet snel hogerop geraakt en de verveling sloeg toe. De job was beneden haar mogelijkheden, maar de passie voor de keuken was ontwaakt. Veerle ontdekte wat zij met haar leven wilde gaan doen en werd... kabinetskok bij staatssecretaris Olivier Deleuze. In die hoedanigheid staat zij dagelijks in voor de bereiding van de lunch voor een tiental personen, waarbij de nadruk ligt op het gebruik van biologische producten en in mindere mate op vegetarische gerechten. De staatssecretaris is zoals Veerle vegetariër en milieubewust, vandaar dat zij wordt vrijgelaten in de keuze van het menu. Veerle krijgt alle mogelijkheden om haar creativiteit te botvieren. Haar voorkeur voor de vleesloze keuken ontstond uit respect voor de dieren en ook omdat ze vlees gewoon niet lekker vindt. Vis eten doet Veerle wel. Al zoekend naar recepten kwam zij vanzelf bij de Italiaanse keuken, die veel vriendelijker is voor vegetariërs dan de Franse keuken. Veerle ontdekte dat je heerlijke gerechten kan maken met uitsluitend groenten. Ook op het kabinet heeft Veerle de mediterrane keuken geïntroduceerd: eerst de Italiaanse en toen de Spaanse. En daar houdt het niet bij op: Veerle bereidt ook Aziatische gerechten, zoals Thaise curry met kokosmelk, koriander en citroengras. Die oosterse gerechten worden met overweging gekozen, want niet iedereen staat open voor exotische gerechten. Op haar werk moeten ook de aanhangers van de traditionele Belgische keuken aan hun trekken kunnen komen. Al dat gekokkerel doet Veerle de Pooter heimelijk dromen van een eigen restaurant, een eethuisje met slechts een paar tafels waar zij alles zelf doet. Misschien komt het er nog eens van. Bij de wijnkeuze liet Veerle de Pooter zich adviseren door haar oom, die in de wijn zit en er iets van kent. De keuze viel op een jonge Dolcetto d'Alba 1998 Vigna dei Grassi DOC van Azienda Agricola Elio Grasso uit Montforte d'Alba. Deze mooie en droge wijn met veel fruit en soepelheid past zowel bij de tonijn als bij de antipasta en is voor 450 fr. te koop bij Selezione Vini Italiani in Zonhoven ( Tel. 011-24 22 80). Pieter Van Doveren / Foto: Tony Le Duc