Meestal legt de kookkunst van moeder de basis voor de culinaire belangstelling van de kinderen. Zo verliep het ook met Bie Van de Kerckhove. Als jong meisje hielp zij haar moeder met het knippen van peterselie en het kloppen van mayonaise. Moeder bereidde vooral gerechten uit de traditionele Belgische keuken en Bie genoot. Toen zij als studente op kot zelf begon te kokkerellen, ging er een nieuwe wereld open. Selder, linzen en andere ingrediënten die thuis niet op tafel kwamen omdat vader of moeder er niet van hield, werden door ...

Meestal legt de kookkunst van moeder de basis voor de culinaire belangstelling van de kinderen. Zo verliep het ook met Bie Van de Kerckhove. Als jong meisje hielp zij haar moeder met het knippen van peterselie en het kloppen van mayonaise. Moeder bereidde vooral gerechten uit de traditionele Belgische keuken en Bie genoot. Toen zij als studente op kot zelf begon te kokkerellen, ging er een nieuwe wereld open. Selder, linzen en andere ingrediënten die thuis niet op tafel kwamen omdat vader of moeder er niet van hield, werden door Bie Van de Kerckhove ontdekt. Zij viel van de ene verwondering in de andere, want al deze tot dan onbekende producten vielen bij de avontuurlijke studente in de smaak. Haar nieuwsgierigheid deed haar ook experimenteren met verse kruiden en oosterse specerijen. Bie begon kookboeken te verslinden en borduurde verder op bestaande recepten. Ze ging op reis, ontdekte andere keukens en andere smaken en daardoor bleef haar interesse voor onbekende ingrediënten groeien. Bie Van de Kerckhove voelt zich het meest aangetrokken door de verschillende Aziatische keukens, precies omwille van die vreemde ingrediënten. Als zij iets vindt dat ze nog niet kent, neemt ze dat mee naar huis. Daar zoekt zij in boeken naar de origine van het ingrediënt en leest zij wat je er allemaal mee kan doen. Door haar open ingesteldheid heeft zij van veel geproefd. Bie houdt van bijna alles, alleen wat minder van orgaanvlees. Hoewel, goed klaargemaakte lever kan ook lekker zijn! Koriander is haar lievelingsspecerij: als het ook maar enigszins kan, gebruikt zij het parfum en de smaak ervan. De wortels gaan in de bouillon of soep, de blaadjes voegt zij op het laatste moment toe. De wok is haar lievelingsgereedschap in de keuken. Ze probeert de parabolische pan zoveel mogelijk te gebruiken, want geroerbakte ingrediënten zijn knapperig, lekker en gezond. Bie heeft een bio-abonnement in de natuurwinkel, waardoor zij wekelijks recht heeft op een mand vol biologisch geteelde groenten. Vaak steken daar vergeten variëteiten tussen, zoals snijbiet, postelein en ramenas. Deze inlandse seizoengroenten nodigen uit om creatief te zijn. Vraag je haar naar haar lievelingskookboek, dan komt Bie met De Smaak van China van Ken Hom aandraven. De gerechten uit het boek zijn goed en de foto's doen haar dromen. Bie is zelf naar China geweest en vond dat het eten daar volledig anders was dan wat er hier in de Chinese eethuisjes wordt geserveerd. Meestal kon je niet zien of begrijpen wat je at en misschien was dat wel beter. In ieder geval was het altijd lekker! Als wijn bij het hoofdgerecht kiest Bie Les Vignes Hautes '93, Bourgogne Hautes Côtes de Nuits, op fles getrokken door Moillard en voor 369 fr. te koop bij drankendiscount Boghe in Haasrode. Pieter Van Doveren / Foto's Tony Le Duc