TEKST EN FOTO’S PIERRE DARGE

Brasted is nauwelijks een dorp te noemen, veeleer een door huizen geflankeerde straat met één pub, enkele mijlen ten westen van Sevenoaks, een half uurtje sporen ten zuiden van Londen. En toch heeft het zo zijn charmante kanten: twee dozijn antiekwinkels van allerlei slag en een paar oude huizen met grote tuinen. Mount House is er één van, al laat de behoorlijk neutrale gevel die verscholen ligt achter het groen niet meteen uitzonderlijke schatten vermoeden. Toen de huidige bewoners er drieëntwintig jaar geleden neerstreken, na een verblijf in Hongkong, was Mount House, waarvan het oudste gedeelte 300 jaar teruggaat, uiterlijk nog in behoorlijke staat. Binnenin hadden Lord en Lady Kilmaine het evenwel een beetje laten verkommeren.

“Bekijk het positief,” zegt de huidige eigenaar, “dat gaf ons de kans helemaal opnieuw te beginnen.” En het moet gezegd: het geheel werd tot een juweeltje uitgebouwd dat piekfijn onderhouden is, met aan de muren tientallen schilderijen en overal een chique en toch warme gezelligheid en héél veel boeken. De ruime drawing room, die over de tuin uitkijkt en waar vele familiefoto’s staan opgesteld, is net als vele andere plaatsen voor de gasten toegankelijk. “Als we vrienden ontvangen, lopen die ook overal rond, met gasten is dat niet anders.” De gastfamilie debuteerde vijftien jaar geleden, toen de filmcrew van A Room with a View op zoek was naar onderdak. “Ze bleven uiteindelijk zes weken, en alles verliep geweldig”, herinnert de gastheer zich.

Het huis telt drie gastenkamers, waarvan er twee een badkamer delen. Zelf overnachten we in de derde, die aan de voorzijde ligt, bijzonder ruim is uitgevallen en over de A25 uitkijkt. Nu rijdt daar wel behoorlijk veel verkeer over, maar ’s avonds, met de binnenluiken gesloten, valt dat nauwelijks op. En daar staat één overtuigend argument tegenover: de kamer beschikt over een kleine open haard op gas die al enthousiast brandt als we aankomen. Er staan een antiek bed, een prachtige mahoniehouten kast en dito toilettafeltje en een collectie Engels blauw. De grote, langwerpige badkamer ligt een paar trapjes lager en heeft een vierkant bad. En natuurlijk hangt er wat kunst uit vervlogen tijden tegen de muur, waaronder een prachtig geëtst portret van de Princesse d’Orange, soeur de l’empereur Alexandre.

Het uitgebreide Engelse ontbijt wordt in een mooie kamer geserveerd die geheel in Chinees rood is gestoken, en gordijnen bezit met Chinese motieven, van Laura Ashley. Daar hebben de gasten uitzicht op de tuin, die een paar hectaren groot is, met grasland voor de schapen en een tennisbaan. Very British indeed. Mount House telt drie kamers die aan 60 pond (eigen badkamer) of aan 50 pond (gedeelde badkamer) worden verhuurd, Engels ontbijt inbegrepen.

Mount House, Brasted, Westerham, TN 16 1JB, Groot-Brittannië, 00 44 1959 563 617, jpaulco@webspeed.net

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content