Onze spelregels : Iedere maand ontvangt een BV (Bon Vivant) drie wijnflessen : goedkoop, mediumkoop en duur. Dit keer is humorist Geert Hoste aan de beurt. Hij kent geen prijs of importeur, maar heeft slechts één opdracht : eerlijk proeven, de flessen in volgorde van voorkeur zetten én er een prijs op plakken. Parallel worden de wijnen ook door ons becommentarieerd.

Wijnen Jacqueline, Schooldijk 20a, 2560 Nijlen (Bevel), 03 481 79 86, wijnenjacqueline@skynet.be

Château Beauséjour St. Esprit 2001, Coteaux du Languedoc (Frankrijk, 8,40 euro)

Geert Hoste : Ik ruik een stal en proef rode wijn. Zoals de heilige geest zelf, snel weer weg. Toch kreeg deze wijn volgens het etiket een prijs. Ik zal het dus niet begrepen hebben. Kortom : Herman Decroo te paard op stap met Patricia Ceysens. Jammer dat Jean-Marie Dedecker niet in het struikgewas zit. Mijn nummer drie. Zo’n 7 euro ?

Frank Van der Auwera : Ik zie toch eerder Geert Hoste in de struiken zitten, want dit is een ‘kleine’ wijn die zich grijnzend in het glas ontwikkelt. Nog dieprood met een fantastisch boeket : blonde tabak, cederhout, rijpe cassis en het fumé van een nasmeulende open haard. Veel zwart fruit van de 80 procent syrah, kruidig, voorzien van flinke eiktannines. Veel wijn voor relatief weinig geld.

Château La Casenove, Torrespeyres 2001, Côtes du Roussillon (Frankrijk, 15,25 euro)

GH : Ik ruik een nieuwe Ikea-kast en smaak iets jongs en pittigs, in elkaar gezet. Vol, bloedrood, verrassend, troebel. Samengevat : een zwangere Freya Van den Bossche in discussie met Johan Anthierens en beschreven door Koen Meulenaere. Mijn nummer twee. Zo’n 20 euro ?

FVDA : Ondanks zijn vier jaar is dit een wijn die zich nog in het tussenstadium bevindt, want van de keren dat ik deze wijn al proefde is dit het ‘moeilijkste moment’. Intens blauwrood, ‘met tranen als derwisjen’. Momenteel relatief weinig boeket, vurig peperig (14,5 % alcohol), maar in de mond met pakken rode en zwarte vruchten, plus ferme tannines die nog wachten op hun versmelting. Nu vrij nors.

Domaine Bertrand-Bergé, Cuvée Jean Sirven 2002, Fitou (Frankrijk, 37,60 euro)

GH : Ik ruik en proef een ouderwetse lekkere Franse wijn. Degelijk, traditie. Vorige eeuw. Sus Verleyen aan de haard met Leona Detiège en Annemie Neyts. Mijn nummer één. Zo’n 50 euro ?

FVDA : Ook mijn absoluut schatje ! De meest sensuele en geraffineerde Fitou die ik tot nu ontkurkte. Een typisch ongefilterd product, dat zo vet als een varkentje in het glas hangt : donkerrood en intens. Heerlijk boeket van Turrones-nougat, vanille, cassis en fumé. Rijp, gekonfijt (zwarte kers) en chocolaté in de mond, fluwelig en romig qua textuur – denk aan crème catalane -, maar met de fruitmaterie én (gecamoufleerde) tannines om het nog jáááren in onze kelders en glazen uit te zingen.

Welk type wijnliefhebber bent u ?

Ik ben vooral een gezelligheidsdrinker : een fles openen met vrienden. Meer niet, als het maar royaal vloeit.

Hoe frequent en wanneer drinkt u wijn ?

Ik drink soms maanden niet. Een tip voor de gelegenheidsspreker : vóór een optreden drink je nooit rode wijn omdat tanden en lippen dan te fel kleuren.

Stockeert u een eigen wijnvoorraad thuis ?

Een minimale wijnvoorraad. Op een paar flessen uit de kelder van mijn vader na, meer het alledaagse hapsnapwerk, zo’n 60 stuks. Maar dat wordt ruim gecompenseerd door de hoeveelheid Laurent Perrier Ultra Brut.

Wat is uw lievelingsdruif ?

Vette chardonnay, merlot, shiraz en spätburgunder.

Welk wijntype, -land of welke -regio doet uw hart sneller kloppen ?

Mijn generatie heeft de introductie van de Amerikaanse wijnen meegemaakt. Om emotionele redenen : Californië. Voor de smaak : Toscane/Italië.

Wat is voor u een (te) dure wijn ?

Voor mezelf ga ik zelden een fles kopen boven de 20 euro. Om als geschenk te geven, let ik niet op de prijs en mag de wijnhandelaar beslissen, op restaurant de sommelier. Ieder zijn job.

De mooiste fles die u ooit gedronken hebt ? Of die u ooit hoopt te drinken ?

Te zien aan de reactie van de betrokkenen : een Vosne Romanée 1964 die ik eens uit de kelder van mijn vader heb gehaald omdat de fles er zo nieuw en goedkoop uitzag. Een vriend herinnerde mij eraan dat ik ook eens een Mouton Rotschild 1972 bovenhaalde bij een diepvriespizza. Sorry.

Door Frank Van der Auwera/Foto’s Gerald Dauphin

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content