Bij de aankoop van een fototoestel heeft een rugzaktrekker andere normen dan een 4×4-driver of een snorkelende watersporter.

Joris Verbeure e.a., Wegwijzer

Voorlopig blijft de hybride camera een droom, maar de ontwerpers doen lovenswaardige inspanningen om die te benaderen. Wat gewicht betreft, zijn alle reflexcamera’s zwaar ten opzichte van de compacte, maar ze hebben dan ook veel meer mogelijkheden. Denk alleen nog maar aan de verwisselbare lenzen. Toch zal de keuze van de sportieve reiziger eerder naar een lichte compacte camera neigen.

Stevigheid is de volgende parameter. Die is niet altijd met het blote oog te zien. Wel zichtbaar is de bescherming van de lens. Veel automatische compacte camera’s trekken de lens terug als het toestel wordt uitgeschakeld. Je kan ze ook beschermen door de camera goed te verpakken, maar dat vermindert het gebruiksgemak. Camera Care Systems maakt handige fototassen. Onze voorkeur gaat naar toestellen die manueel dichtklappen of toeschuiven. Maar ze worden zeldzaam. Minox produceert zo’n apparaatje, dat mooie foto’s garandeert en nog leuk oogt ook. Olympus had een goede kleine camera die dichtschoof, type XA. Zijn opvolger MJ-U zoom heeft zoom en motor, dus terug meer automatische opties die het geheel kwetsbaar maken. Alle automatische handigheidjes verslinden batterijen. Het rendement van batterijen is ook afhankelijk van kou en vochtigheid, maar dat geldt voor alle bewegende onderdelen en de hele elektronica op zich.

Na een tijdje te zijn weggeweest, kwam Rollei terug met de mechanische Rollei 35 Classic. De behuizing is in titanium en de 40-mm-lens is van buitengewone kwaliteit. Wie bereid is te betalen voor kwaliteit maar manuele bediening niet zo ziet zitten, vindt zijn gading bij de ContaxT2, voorzien van een uitzonderlijke 38-mm-lens, of bij de TVS met zoom (28/56) en titaniumconstructie (60.000 fr.).

Ongeveer 9000 fr. kost de kleine Yashica T4, met lens met vast brandpunt, met flits en geheel automatisch. De elektronica springt zuinig om met de batterijen, en ook bij vochtig en koud weer blijven alle functies operationeel. Met 180 gram een pluim onder de lichtgewichten.

Wie met de camera onder water wil, moet verderzoeken. Minolta heeft nog altijd de Weathermatic 35 DL met knalgeel sportdesign, die bestand is tegen alle weer en wind. Vrij nieuw is de Canon Prima AS I, waarmee je tot 5 meter diep kan duiken. De aantrekkelijke prijs (9000 fr.) verraadt wel dat er toegevingen gedaan werden. De stevige regengrijze behuizing komt bovendrijven als die aan je onderwatergreep ontsnapt. Vooral de praktische grote zoeker bevalt ons.

Neem je deel aan een heuse expeditie waarbij je over alle mogelijke fotografische troeven wil beschikken, dan is naast professionele apparatuur de FM 2 van Nikon een aanrader. Volledig mechanisch, met zelfsmerende onderdelen, niet vastlopend bij koude en berekend op het uiterste. Dergelijke keuze is pas zinvol als je daar op zijn minst een aantal verwisselbare lenzen aan toevoegt. Zo ben je dan semi-professioneel uitgerust, maar dan wel tegen een aanvaardbaar dure prijs.

Wil je niet echt het neusje van de zalm en gaat het je hoofdzakelijk om wat souvenirs, dan kan de wegwerpcamera uitkomst bieden. Met wat voorzorgen kunnen de resultaten best behoorlijk zijn. Aantrekkelijk is dat dit type ook verkrijgbaar is in waterdichte behuizing, bij Kodak. Ook als reservecamera kan zo’n toestelletje nuttig zijn, of voor de diafanaat die onderweg ook wel enkele foto’s wil. Puur mechanisch werkt dit altijd, beslist een voordeel.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content