Een zalig weertje, zand en zee als decor en koeldozen vol frisse lekkernijen: alle ingrediënten voor een onvergetelijke zomeravond.

Stel je voor: een zwoele, zomerse avond als voorbode van de kortste nacht van het jaar, een duinpan verscholen tussen het helmgras in een ongerept stukje natuur bij Duinbergen, de Noordzee en zeilboten op de achtergrond en een zomers diner in aantocht. De genodigden komen van verschillende kanten naar het nest in de duinen. Iedereen heeft iets mee. Eerst komen er geweven tapijtjes op het zand: dat is de geïmproviseerde tafel. Dan komt het serviesgoed en de versiering, die bestaat uit schelpen en gedroogde zeesterren. Rondom de magische plek komen fakkels. De glazen worden klaargezet op een houten klaptafeltje, naast een aardewerken vuurtoren, waarin een kaarsje komt te branden. Het gezelschap is compleet: Dominique, Isabel, Monique, Marcel, Lucky, Peter en Leen nemen plaats in het zand. De kleine Jeroen kiest een helgekleurde koelbox, die in een handomdraai tot stoeltje wordt omgetoverd.

Het is warm en iedereen is dorstig van de wandeling door de duinen. Het is tijd voor een zomers aperitief, samengesteld uit een frisse witte wijn, waarin perziken komen die Peter op suikersiroop heeft ingelegd. Leen geeft er houten spiesjes bij om de vruchten mee op te prikken. De zon zakt langzaam en alles en iedereen krijgt een oranje gloed. Peter haalt de diepe borden te voorschijn en schept de koude soep uit. De stukjes wulken en de alikruikjes geven de heldere kreeftenconsommé een extra dimensie.

Leen vult de glazen met een intens geurende Sancerre Les Grands Champs, een mooie evenwichtige witte wijn met pittig kruidige smaak. Het strand is leeg en van ver komt het geroffel van een onzichtbare bongospeler. Boven, in het nest in de duinpan, flakkeren de fakkels en ongemerkt installeert zich een behaaglijk gevoel van intimiteit. De sleur is doorbroken en iedereen is in de ban van het betoverende gebeuren.

– Olielampfakkels op bamboe, vuurtoren met theelichtje, kaarsen en schelpen (De Korenbloem, Tel. 09/371.59.51).

– Hoge picknickmand met flessenhouders opzij, 4 kaarsfakkels, strandtapijtjes, rond blauw metalen tafeltje, blauw gevlochten mandje en servetten (Habitat, Tel. 02/ 775.00.00).

– Glazen (Ikea, Tel. 02/719.22.11).

– Zeesterren (Waterl’eau, Tel. 03/226.75.86).

– Lage picknickmand (Flamant, Tel. 03/226.77.60

– Houten dienblad op schraag, vuurtoren met kaars (Serax, Tel. 03/45805.82).

Pieter van Doveren / Foto’s Tony Le Duc / Shopping Bea Pecceu

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content