Plaatsen die u voorbijsnelt op weg naar verre bestemmingen, wij houden er halt om eens rond te neuzen. Deze week : Amiens, de thuishaven van Jules Verne en volgens onze zuiderburen het ware Venetië van het noorden.

overal water

Kanalen en gekleurde gevels typeren het middeleeuwse centrum van de hoofdstad van de Noord-Franse regio Picardië. De pittoreske nederzetting aan de Sommerivier proeft u het best op de kades en terrassen in de Saint-Leuwijk. Kanaalboten vertrekken aan de Quai Bélu (dagelijks 11-18 uur, 5 euro). Een andere attractie zijn de zogenaamde hortillonages of ‘drijvende’ tuineilanden, op een steenworp van het centrum. Ze werden al door de Romeinen gebruikt als landbouwgrond en strekken zich uit over 300 hectare, met in totaal 55 kilometer aan waterlopen. U kunt het beschermde gebied te voet verkennen, via het jaagpad, of per sloep, met vertrek aan de boulevard Beauville 54 (dagelijks 14-17 uur, 5,50 euro). Andere geliefde groen- en wandelzones zijn het knap aangelegde park Saint-Pierre en de botanische tuin, met zijn oorsprong in de dertiende eeuw een van de oudste van Frankrijk.

shop & drop

Antiquairs, tweedehandsboekwinkels, ambachtelijke souvenirs en kraampjes zorgen in de (verkeersluwe) Saint-Leuwijk voor een sfeervolle wandeling. Kazen, groenten en fruit van de hortillonages en andere lokale producten vindt u op zaterdag op de marché sur l’eau, die ondanks haar naam nu op de Place Parmentier plaatsvindt. La Corbeille Paysanne (Place Maurice Vast) en Hédiard (rue des Vergeaux 14) zijn de adressen voor Picardische specialiteiten. Macarons en andere zoetigheden vindt u bij Trogneux (rue Delambre 1 en aan de voet van de kathedraal).

thuis bij jules verne

Amiens was de thuishaven van Jules Verne, die er onder meer De reis rond de wereld in tachtig dagen schreef. Het huis dat hij bewoonde tot 1900, vijf jaar voor zijn overlijden, werd onlangs gerenoveerd. De oorspronkelijke inrichting bleef grotendeels bewaard. Naast persoonlijke bezittingen en verzamelingen van de auteur toont het museum ook kaarten en andere referenties naar zijn avonturenromans. Toegang 5 euro.

Info : www.amiens.fr/decouvrir/jules-verne/index.asp.

zomertips

De kathedraal van Amiens, voltooid in 1247, is de grootste van Frankrijk en één van de grootste gotische bouwwerken ter wereld. Tot 21 september is er elke avond een klank- en lichtspel (om 22.30 uur, 22 uur in augustus, 21.45 uur in september). Voor een bezoek stelt de toeristische dienst Nederlandstalige audiogidsen ter beschikking, individueel de toren beklimmen kan echter alleen in de namiddag. Info : w2.amiens. com/cathedrale.

Middeleeuws stadsfestival in de Saint-Leuwijk op 13 en 14 september.

De naoorlogse Tour Perret op de Place Alphonse Fiquet was met zijn honderd meter ooit de hoogste wolkenkrabber van Europa. Let op de gekantelde structuur en de glazen kubus met ledverlichting op de top. In de zomer wordt ook dit monument ’s avonds verlicht.

eten & drinken

Le Pré-porus (rue Voyelle 95) : de Picardische keuken is aan de prijzige kant, maar de naburige hortillonages maken veel goed. Info : +33 322 46 25 03, www.lepreporus.com.

Les Marissons (Pont de la Dodane) : gerenommeerd Picardisch restaurant in een voormalige scheepsfabriek. Info : +33 322 92 96 66, www.les-marissons.fr.

Voor visgerechten is Le Quai het aangewezen adres (Quai Bélu, +33 322 72 10 80), voor een pannenkoek met zeevruchten is er Tante Jeanne (rue de la Dodane 1, +33 322 72 30 30). Info :www.picardie web.com/restaurant-lequai, www.picardieweb.com/restaurant-tantejeanne.

Le Marott Street (rue Marotte 1) : authentiek café met negentiende-eeuws decor, ooit een verzekeringskantoor.

La Queue de Vache (Quai Bélu 51) : kleine bistro met zelfgebakken ovenbrood voor de tartines. Info : +33 22 91 38 91.

Wim Denolf

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content