:: La Table d'Upignac, restaurant en boetiek : Hopland 7, 2000 Antwerpen. 03 231 60 20.
...

:: La Table d'Upignac, restaurant en boetiek : Hopland 7, 2000 Antwerpen. 03 231 60 20. :: Espace Mmmmh ! : Charleroisesteenweg 20, 1060 Brussel. 0477 58 18 08. www.mmmmh.be Zo'n twintig jaar terug begon men op een boerderij in Upigny bij Namen met de productie van lever van volgepropte eenden. Upignac Le Foie Gras verwierf nationale bekendheid met zijn eendenlevers, eendenborsten, gekonfijte eendenmagen en -billen. De producten zijn sinds 1997 te koop bij Delhaize en sinds 1988 ook in speciale boetieks in Namen, Brussel en Luik. Om de productie te verhogen werd in 2001 in Italië een nieuwe productie-eenheid ingewijd. In 2000 opende het eerste restaurant Table d'Upignac. De formule, waarbij de eend in zijn totaliteit centraal staat, werd beloond met een tweede prijs op de Franchise-beurs in 2003 en wordt nu ook geëxploiteerd buiten de Waalse grenzen. In Antwerpen opende een eerste vestiging, gelegen op een boogscheut van de zeven jaar eerder geopende boetiek. Het restaurant in Antwerpen is het vierde in de groeiende keten. Het geeft uit op de tuin van het Rubenshuis en heeft als overbuur het Grand Café Horta en vlakbij de luxeboetieks van Armani, Delvaux, Strelli, Natan en Hermès. In het restaurant hangt een prettige sfeer, de bereidingen met eend zijn landelijk Frans en rijk, en de prijzen redelijk. Er is een driegangenmenu met foie gras voor 26 euro (39 euro met wijnen). Kookatelier M mmmh ! is de naam van een nieuwe culinaire werkplaats in het hart van Brussel. Op enkele passen van het Stefaniaplein en op loopafstand van de parkeergarage Wiltcher's bouwde men in een open kelderverdieping een kookatelier, waar geïnteresseerden samenkomen voor kook- en wijncursussen en allerhande gastronomische thema-avonden. Er wordt gemikt op particulieren en ondernemingen. Grote sponsor is AEG, die de werkplaats uitrustte met de allernieuwste huishoudelijke keukenapparatuur. Carlo Pascale van het Italiaanse restaurant Perbacco is verantwoordelijk voor de kooklessen en waakt erover dat de recepten eenvoudig en toegankelijk zijn. Er zullen diverse keukenstijlen aan bod komen (Belgisch, Thais, Italiaans, Marokkaans, Grieks...). Gastkoks zijn o.m. Constantin Erinkoglou van restaurant Notos en Pierre Lefèvre van het etablissement Champignac. Pieter van Doveren