Jaren heeft de renovatie in beslag genomen, maar het resultaat mag dan ook gezien worden: een statig herenhuis in een Berchemse residentiële buurt dat een klassieke grandeur en tijdloze esthetiek uitstraalt. Een ware demonstratie van Christine Verbeecks kunnen als interieurdecoratrice.

Dat een bezoekje aan vrienden weleens verstrekkende gevolgen kan hebben, bewijst het verhaal van het echtpaar Verbeeck. “We vielen als een blok voor de charme van het huis van die mensen. We waren zo enthousiast dat we meteen langs onze neus weg zegden: ‘Als jullie ooit verkopen…’ ” Enkele jaren en één telefoontje later waren Gilbert en Christine de eigenaars van hun droomhuis.

Toch vonden ze de woning aanvankelijk onbewoonbaar. Het is inderdaad wel even schrikken als je de oude foto’s onder ogen krijgt. Het gebouw was fraai, maar achter een indrukwekkende façade en een prachtige entree schreeuwde alles om vernieuwing. Gilbert: “De renovatie heeft drie jaar geduurd. Tijd die we echt nodig hadden. We hebben eerst maandenlang rustig rondgekeken. Gewoon ruimte en sfeer op ons laten inwerken. Vervolgens hebben we maanden gespendeerd aan het samenstellen van een corps de métier: de beste vaklieden moesten er komen. De indeling, bouwtechnisch gezien de meest logische, werd behouden. En naast de technische was er natuurlijk ook nog de esthetische kant.” Op dat vlak vormen Gilbert en Christine een complementair duo: ze slaan een brug tussen creativiteit en techniek, tussen romantiek en ratio. Hij is de realistische ingenieur, zij de creatieve geest; hij een bedachtzaam spreker, zij een geboren vertelster; hij doet het grotere technische werk, zij stileert en decoreert.

Christine werkt al 25 jaar als interieuradviseur en weet waarover ze spreekt. “Het is een uit de hand gelopen hobby. Ik heb altijd al iets gehad met huizen. Toen ik in 1975 professioneel interieuradvies zocht voor ons huis in Schilde, kwam ik steeds van een kale reis thuis. Ik besloot mij dan maar zelf te specialiseren. Het inrichten van andermans woning vraagt een grote psychologische kennis. Welke stijl past bij de bewoners? Hoe verkrijg je de gewenste woonsfeer?”

Steeds meer mensen vroegen Christine om hulp bij het inrichten. Zo ontstond uit een passie een succesvol bedrijf. Noodgedwongen verbouwden ze het huis in Schilde om er plaats te maken voor een showroom. Werk en privé liepen in elkaar over. Klanten kwamen een kijkje nemen in hun keuken en leefruimte. De verhuizing in 1998 naar Berchem betekende de terugkeer naar een eigen plekje. Voor de winkel van antiek en decoratieobjecten, gordijn- en meubelstoffen, die Christine samen met dochter Valérie runt, vonden ze onderdak in het oude stadsgedeelte van Antwerpen.

Thuis in Berchem ademt alles de Verbeeck-ambiance. Een stijl die het best omschreven kan worden als romantisch, klassiek, luxueus en universeel. Hij is zowel eigentijds als tijdloos. Natuurlijke kleuren, zorgvuldig uitgekozen composities van meubelen en objecten, romantische dessins, tapijten, gordijnen, behangpapier en weelderige stoffen, niets wordt aan het toeval overgelaten. Christine richt haar huis in met liefde en met een scherp oog voor detail. “Een inrichting is nooit af. Het is een constante evolutie. Een huis gaat pas leven wanneer een indruk van eeuwigheid ontstaat, het moet worden ingeleefd. Er zijn hier door de jaren heen ook al heel wat veranderingen aangebracht. Je kunt als het ware de seizoenswisseling volgen via subtiele aanpassingen in het interieur, zoals het veranderen van zetelhoezen en het verleggen van kleuraccenten.”

In de keuken vallen de hoge open kasten van kastanjehout op en de Belgische Witjes. Zilverwerk wordt in combinatie met porselein van Astier de Vilette geëtaleerd. Aan de muur hangt een zeldzame collectie van tekeningen met als thema Het Ei, gevonden tijdens een uitstap naar Engeland. Ook de ijzeren deuren zijn heel apart. De antieke hoekkasten in de eetkamer, het dramatisch portret en de Luikse kristallen luster lijken hier al een eeuwigheid op hun plaats te zijn. Christine: “Een klassiek meubel is perfect toepasbaar in actuele combinaties en tijdloos.” Het koppel wordt dan ook regelmatig gesignaleerd op internationale antiekmarkten en zoekt graag inspiratie op allerlei meubelbeurzen.

De achttiende-eeuwse open haard in de zitkamer is een houten schouw die Christine heeft laten marmeren. De oude houten muurpanelen komen van het kasteel van Deulin nabij Luxemburg en werden over de gehele oppervlakte ingebouwd. De slaapkamer is sober gehouden, met in kleur op elkaar afgestemd linnengoed. Vanuit hun bed hebben de Verbeecks een prachtig uitzicht over de residentiële buurt. In de badkamer veel beige, jaune d’Espagne-marmer, hout en een uitgebreid assortiment accessoires. De bovenste etage biedt een mooie kijk op het terras en de riante binnentuin, die werd aangelegd door Luc Kleinjans.

Kwaliteit, vakmanschap, ambachtelijkheid en veel talent voor de esthetiek van het interieur zijn de sleutelwoorden ten huize van Verbeeck. “Het was liefde op het eerste gezicht. En die liefde is alleen maar heviger geworden.”

Evelien Vanherck / Foto’s Sven Everaert (Pure-Productions)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content