De vissers verdwenen, de kunstenaars kwamen. Maar het meer bij het Finse stadje Fiskars blijft betoverend mooi. De keramiste Karin Widnäs liet er haar droomhuis/atelier bouwen.

Toen de Finse keramiste Karin Widnäs (°1946) voor het eerst de stad Fiskars bezocht, werd ze op slag verliefd. Daar wilde ze wonen, ze voelde zich er meteen thuis. Ze kocht er een stuk grond en vroeg aan de architect Tuomo Siitonen om haar droomhuis te ontwerpen : een ruime woning en een atelier, met vooral veel hout en grote raampartijen voor een weids uitzicht op het meer. De woning, gebouwd met hout uit de directe omgeving en met zoveel mogelijk keramische tegels die Karin zelf ontworpen had, voldeed perfect aan haar wensen.

Het resultaat is indrukwekkend : een pand van 350 m² over twee niveaus met geïntegreerde sauna. Behalve een woonruimte van 150 m² is er een atelier van 200 m². Dat is de ruimte waar Karin Widnäs het grootste deel van haar tijd doorbrengt, want ze is altijd wel met iets bezig. ?Ik ben vaak ’s ochtends vroeg al in mijn atelier. Ik kijk dan graag naar de zon die, tussen de bomen, opkomt boven het meer. Daar kan ik echt van genieten”, vertelt ze.

Fiskars was oorspronkelijk een vissersdorp. De dorpelingen leefden van de visvangst in de Degersø en woonden in kleine, tegen elkaar aangebouwde vissershuisjes. Maar in de loop der jaren groeide het dorp uit tot een nijverig industriestadje. Vandaag is Fiskars vooral bekend voor zijn productie van scharen, messen en sneeuwploegen.

KUNSTENAARSDORP

Op een bepaald moment bleken er veel van de oude vissershuisjes leeg te staan. De onderdirecteur van de fabriek, Ingmar Lindberg, stelde voor om van de stad een vrijhaven te maken voor mensen die iets deden met kunsten en ambachten. Het bedrijf was eigenaar van een aantal vissershuisjes en wilde graag nieuwe bewoners aantrekken. Zo kregen kunstenaars en ambachtslieden de kans om de huisjes te huren en groeide het plaatsje uit tot een toeristische trekpleister. Er staan tentoonstellingsruimten ter beschikking van de huurders en er is een speciale jury die werken selecteert voor tentoonstellingen. De streek werd bekend om haar hoogwaardige artisanale en artistieke creaties, wat dan weer de interesse wekte van heel wat andere creatievelingen. Kunstenaars uit Japan, Zweden, Schotland en Frankrijk kwamen inspiratie opdoen en probeerden in hun eigen land iets vergelijkbaars op te zetten. Het project is volledig vrij van politiek en de stad huisvest nu al zo’n 106 kunstenaars en ambachtslieden. Fiskars ligt ongeveer 80 km ten westen van Helsinki en is met zijn grote Degersømeer een aantrekkelijke bestemming voor dagtrips.

Karin Widnäs arriveerde hier in 1994 en besloot onmiddellijk een huis voor zichzelf te laten bouwen. Ze vond de oude vissershuisjes te klein voor een combinatie van woon- en werkruimte. Met veel geluk vond ze een betaalbaar perceel. Met als resultaat een mooi huis dat het hele jaar door een prachtig uitzicht biedt.

LOKAAL HOUT

Het huis van Karin straalt energie uit. Zowel in de zomer als in de winter baadt de woonkamer in natuurlijk licht, dat door de panoramische ramen naar binnen stroomt. De grote haard in het midden van de kamer verwarmt het hele huis. De houten vloeren, wanden en plafonds dragen bij tot de knusse sfeer. Eén muur in de woonkamer is volledig bedekt met tegels, die Karin zelf ontwierp speciaal voor dit huis. Ze is vooral gespecialiseerd in tegels voor architecturale toepassingen. Haar eigen creaties werden dan ook waar mogelijk in dit huis verwerkt. De tegels in de keuken zijn gemaakt van de as van de houtresten die overbleven na de bouw van het huis. Het hout werd verbrand en de as werd gebruikt voor het glazuur van de tegels. Alle hout komt trouwens uit de directe omgeving en werd verzaagd in de plaatselijke houtzagerij. Het huis kreeg in 2006 ook een prijs voor houtarchitectuur. Het voldoet volledig aan de verwachtingen van de bewoonster.

ZOMERWINKELTJE

Het terrein zelf is 6000 m² groot en leidt direct naar het water. Daar ligt de boot van Karin, zodat ze als ze zin heeft meteen kan gaan vissen, met het oog op het avondmaal. Het grote terras tussen het atelier en de woonruimte wordt vooral in de zomermaanden gebruikt. Maar doordat het overdekt is, is het ook in de winter bruikbaar. Het uitzicht is ongeëvenaard, waar je ook kijkt. Precies voor die uitzichten komen hier vooral ’s zomers heel wat toeristen. Karin Widnäs organiseert hier ook tentoonstellingen, samen met andere kunstenaars uit verschillende landen. Via haar galerie Kotona inspireert ze kunstliefhebbers én kunstenaars, die hier gelijkgestemde zielen kunnen ontmoeten.

Daarnaast heeft Karin ook een zomerwinkeltje, waar ze los van haar atelier een beperkte selectie van haar creaties verkoopt. De meeste van haar producten zijn gericht op architecten die gespecialiseerd zijn in grotere woonprojecten, maar tussendoor maakt ze ook kleinere objecten voor huishoudelijk gebruik. De creaties die ze in haar winkel aanbiedt, zijn ook te zien in het lokale tentoonstellingscentrum.

www.karinwidnas.fi

DOOR LYKKE FOGED & FOTO’S MORTEN HOLTUM

Alle hout komt uit de directe omgeving en werd verzaagd in de plaatselijke houtzagerij

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content