LAURENCE LECLERC VINDT HET JAMMER DAT DE MEESTE MENSEN IN HUN HUIS GEEN ÉCHTE KLEUREN DURVEN TE GEBRUIKEN. ZIJZELF DAARENTEGEN, MAAKT HET GRAAG BONT. SMAAKVOL BONT.

Kleuren zijn het ideale middel om een interieur te vernieuwen en op te frissen, vindt Laurence Leclerc, en haar eigen woning is daar een fraai voorbeeld van. Elke kamer in haar drieslaapkamerflat kreeg een apart palet, om ze duidelijk van elkaar te onderscheiden. Bang voor kleur ? Integendeel.

Laurence Leclerc voelt zich thuis tussen de kussens en lampen, dekens, tapijten en andere woonartikelen, in wat een van de meest trendy interieurwinkels van Parijs is. Samen met Francoise Dorget is ze sinds 1995 de motor achter Caravane, een bedrijf dat momenteel drie winkels heeft en een eigen lijn van interieurartikelen die in een groot aantal landen te verkrijgen is. Ze is grotendeels verantwoordelijk voor de productielijn en de interieurinrichting, en ze is ook de rechterhand van het management. Laurence Leclerc studeerde af als modeontwerpster, maar ze voelde zich niet thuis in die sector. Al tijdens haar studie werkte ze in een meubelzaak, en vandaag is ze nog altijd in de weer met de inrichting van huizen. Ze ontwierp interieurs voor ontelbare panden op hoog professioneel niveau. Maar in haar eigen woning gaat ze veel losser te werk. “Ik houd van deze flat. Ik woon hier al twintig jaar. Aan de indeling van de kamers kan ik niets veranderen”, zegt Laurence. “Maar wel aan de kleuren, en dat doe ik dan ook vaak.”

Haar appartement ligt in het twaalfde arrondissement van Parijs, op de vierde etage aan een rustige boulevard. Elke week is er een leuk marktje, en de sfeer is er licht en luchtig. Het is een zeer groene maar verder heel gewone buurt. Een doordeweekse woonwijk, op loop-afstand van haar werk. Ze woonde al op allerlei plekken in de hele wereld, van Hongkong tot Londen en Madagaskar, want haar vader was diplomaat. Maar deze flat in Parijs is nu al zo’n twintig jaar haar vaste stek, al gaf ze die in de loop der jaren al veel stijlwisselingen.

Laurence Leclerc gebruikte spiegels in de relatief kleine kamers om een illusie van ruimte te creëren. De bolle spiegels van de Parijse Galerie Sentou bieden een nog beter zicht op de kamers, en ze hebben ook een speels effect. Haar visie bij de inrichting van haar flat is dezelfde als die van de winkel : het mag vooral niet te strak worden. Regels zijn er om doorbroken te worden en de ongedwongen sfeer is van meet af aan duidelijk. De 65 vierkante meter woonruimte is door een smalle gang verbonden, met de woonkamer aan de straatkant, en aan de achterkant twee kamers plus een slaapkamer en een eetkamer met zicht op een binnenplaats. Halfweg is er nog een toilet en een keukentje.

Elke kamer kreeg een andere kleur. De woonkamer is diepturkoois, de keuken warm donkergeel en de slaapkamer paars. Een smalle, limoengroene gang verbindt alles met elkaar. “Ik bekijk een kleur nooit op zich. Ik ga altijd uit van de harmonie van drie of vier kleuren”, zegt Laurence. Ze geeft graag alles regelmatig een nieuw tintje en past ook de decoratie aan. “Het makkelijkste onderdeel van het proces is het schilderen. Als ik de muren heb geverfd, verander ik meteen de decoratie. En ik hang alleen die dingen terug die naar mijn gevoel passen bij de nieuwe tinten.”

Het proces verloopt vaak organisch. “Ik streef geen specifiek doel na als ik voor mezelf aan de slag ben, maar doorgaans kom ik uiteindelijk toch bij een bepaalde stijl uit”, zegt Laurence Leclerc, en ze voegt er nog aan toe dat ze zichzelf veeleer ziet als een ‘nonsument’ dan als een consument. Ze maakt veel zelf of laat dingen door vrienden maken. “Ik gebruik nooit iets dat niet functioneel is. Je zou kunnen stellen dat kunst geen functie heeft, maar voor mij ligt dat anders. Kunst is voedsel voor de ziel, en dus is het belangrijk te zorgen voor kunst in je interieur.”

Laurence Leclerc heeft ook geen probleem met de aankoop van tweedehandse of afgedankte spullen, zeg maar vintage. “Het gaat om prioriteiten. Ik reis graag, en ik wil de wereld zien, dus denk ik altijd in de waarde van vliegtuigtickets. Hoe ver kan ik reizen voor de prijs van dit of dat ? Heb ik het echt nodig ? Dat merk je ook aan mijn flat.” Een flat waar we diverse souvenirs en snuisterijen uit verre landen aantreffen. Kortom, een interieur met een persoonlijk cachet, dat veel vertelt over de vrouw die hier woont.

TEKST EN FOTO’S LYKKE FOGED

“IK HOUD VAN DEZE FLAT. IK WOON HIER AL TWINTIG JAAR. AAN DE INDELING VAN DE KAMERS KAN IK NIETS VERANDEREN, MAAR WEL AAN DE KLEUREN, EN DAT DOE IK DAN OOK VAAK.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content