De nieuwste stops in de stroppenstad

Bar Mirwaar © Michel Vaerewijck

Mekka voor muziekliefhebbers

Van onder het stof verscheen een knus vintage decor met spiegels alom, muurbanken bekleed met pluche en een lange bar met een flessenparade. Bar Mirwaar is een idee van muziekliefhebber Eric Smout, die zijn platencollectie ter plekke heeft gestald. Aan zijn zijde staat echtgenote Ann Dengis, die vanuit haar horeca-ervaring de zaak exploiteert. Er worden rockconcerten georganiseerd en er zijn avonden met dj’s. Bar Mirwaar verkoopt een zeventigtal bieren. Er is tevens een selectie sterkedrank en kwaliteitswijnen. Als de honger begin te knagen, zijn er vers gemaakte kleine gerechtjes, zoals croque-monsieur met serranoham.

Brouwbar
Brouwbar© Michel Vaerewijck

Burgstraat 59, 0478 20 95 50, barmirwaar.be

Bieren met Gents karakter

Brouwbar is een nieuwe microbrouwerij in de buurt van de Vrijdagmarkt. Initiatiefnemers zijn Benjamin Nuytten en Jolien D’Hollander. Zij experimenteren volop met het brouwproces. Enerzijds is het duo op zoek naar bierrecepten met een uitgesproken Belgisch of Gents karakter, anderzijds kijken ze over de grenzen naar wat er in Engeland of eldes gebeurt. In de korte periode dat Brouwbar open is, werden al tien verschillende bieren op punt gesteld. Het bottelen van de flesjes gebeurt ook in het brouwerscafé, maar is nog in ontwikkeling. Het gerstenat kan in de brouwzaal tussen de vergistingstanks of op het terras voor de deur van het brouwerscafé worden gedegusteerd.

Chez Claire
Chez Claire© Michel Vaerewijck

Oudburg 70a-72a, 0485 40 63 19

eclairpaleis met neon

Wie had ooit kunnen denken dat er in Gent een gouden eclairpaleis met rode neonverlichting achter de toog zou openen? Het originele idee komt van Dries Henau en Yuri Vandenbogaerde, het duo dat de Wasbar bedacht en in 2015 doorverkocht. Met Chez Claire werd een winkelconcept ontwikkeld dat is gebaseerd op een nostalgisch geluksmoment bij dertien soorten luxe eclairs. Er wordt gekozen voor toplocaties. De smaken zijn afgestemd op seizoenvoorkeuren en zijn gevarieerd: hazelnoot, gezouten karamel, crisp en triple dark chocolate, pistache, limoen, passievrucht, … Daarbij is het mogelijk een kopje koffie of een glaasje champagne ‘Cuvée Claire’ te bestellen. De eerste twee vestigingen openden aan de Antwerpse Meir en aan de Kouter in Gent. Een eclair kost 4,5 euro en de feestelijke verpakking is gemaakt voor vier, acht of twaalf stuks.

Aux Merveilleux
Aux Merveilleux© Michel Vaerewijck

Kouter 185, chezclaire.be

Frans gebak voor zoetebekjes

De naam ‘Aux Merveilleux’ staat voor het heerlijke, luchtige merveilleuxgebak, gemaakt van meringue, slagroom en chocoladeschilfers. De eerste winkel opende 36 jaar geleden in Rijsel. Ook België gaat door de knieën voor het Franse gebak. Er openden winkels in Brussel, Knokke en Brugge en sinds 30 november 2017 is er ook een mooie Gentse vestiging. Het royale uitstalmeubel van marmer en glas staat centraal onder de kristallen kroonluchter. Daarin vind je verschillende soorten pastelkleurig merveilleuxgebak. Een mini merveilleux kost 1,45 euro, de volwassen versie 2,95 euro. Voor feestjes zijn er ook grote merveilleuxtaarten beschikbaar. Hier ben je ook op de juiste plek voor brioche, broodpudding en Rijselse wafeltjes met karamel en rum. Boven de winkel is een bed & breakfast met acht kamers en een appartement.

Oh My Poké
Oh My Poké© Michel Vaerewijck

Magdeleinestraat 38, 09 339 01 51, auxmerveilleux.com

Een kom vol gezondheid

Jill Deley en Alexis De Spae openden in januari het eerste Gentse pokébowlrestaurant. Poké (spreekt uit als pokay) is een traditioneel gerecht uit Hawaii, waar verse vis in blokjes, groenten en sausjes centraal staan. Oh My Poké is overdag non-stop geopend. Je kunt gaan zitten aan de lange eetbar met roestvrijstalen blad. Eten doe je met Japanse stokjes of gewoon bestek uit mooie aardewerk kommen. Je kunt ook bowls meenemen naar huis of kantoor. De gebruikte producten zijn met zorg geselecteerd om onze planeet zo min mogelijk te belasten. Een poké bowl standard swell kost 11,50 euro, een big nalu 13,50 euro en een poke roll 9,50 euro. Het meest populair is de poké bowl Sexy Salmon met rauw gemarineerde zalm, edamebonen, boerenkool, radijs, lente-ui, geroosterd sesamzaad en notensaus. Neem je daar een algensalade bij dan betaal je 3,5 euro extra en voor een ‘guilt free dessert’, zoals een açai bowl, nog eens 6,50 euro. Bij zo’n gezonde hap passen koud geperste sappen met lavendel, kardemom of komkommer (5 euro).

Na' Guará
Na’ Guará© Michel Vaerewijck

Sint-Jacobsnieuwstraat 103a, 09 398 35 15, ohmypoke.be

Lekkers uit Latijns-Amerika

Op de plaats van Ypsillon kwam Na’ Guará. Het restaurant is in handen van Bert Jonckeere en de Venezolaanse Maria Fernanda Quintero. Bert volgde een marketingopleiding en Maria is architecte. De twee hebben wat jaartjes proefgedraaid met een foodtruck en pakken nu uit met een eigen restaurant. Alles draait rond in huis bereide Latijns-Amerikaanse gerechten, die door een chef-kok uit Lima werden ontwikkeld. Op de menukaart vind je pepitos (kleine broodjes) , contornos (bijgerechten ), maar ook gerechten om te delen, zoals Mexicaanse La Reina de la Tostada, wat staat voor een mix van krokante tortilla’s met een Reina pepiada of een mix van kip, limoen en avocado’s. Er zijn Zuid-Amerikaanse cocktails, zoals de populaire Pisco Sour, en Zuid-Amerikaanse wijnen en bieren (o.a. Polar, Palma Cristal, Cubanero, Quilmes en Dos Equis). Afsluiten doe je met een dessertje, zoals een quesillo (flan). Op zondag kun je hier Venezolaans brunchen.

Gast
Gast© Michel Vaerewijck

Sint-Jacobsnieuwstraat 106, 09 391 12 00, naguara.be

Aperitieven en hapjes delen

In februari opende, in het pand waar zich vroeger Restobar Charlie bevond, aperitiefbar en restaurant Gast. Het initiatief voor deze remake komt van Jelle Hulstaert, voorheen vennoot in Malcontenta en Charlie, en Liesbeth De Wilde, die vroeger trouwfeesten organiseerde. Gast is een aangename plaats om lang te aperitieven in een ontspannen sfeer met cocktails en de betere wijnen. Honger gekregen? Jelle bereidt seizoensgebonden gerechten, die om de twee weken worden aangepast. Hij kokkerelt in een open keuken en zijn gerechtjes zijn bedoeld om aan tafel of aan de toog te delen. Voorbeelden bij de hapjes zijn sardines in blik (6 euro) of een assortiment vleeswaren, zoals mangalica-ham uit het Spaanse Salamanca (14 euro). Bij de gerechten zijn gegrilde bloemkoolsteak met daslookpesto (10 euro) of spiesjes van Texels melklam met tabouleh en yoghurtdressing (12 euro) twee toppers.

San
San© Michel Vaerewijck

Oudburg 15, 09 336 64 48, gastgent.be

KOM EN LEPEL

Sang Hoon Degeimbre, de chef-kok van het vermaarde gastronomische restaurant L’Air du Temps (twee Michelinsterren), opende laagdrempelige eethuisjes in Brussel en Gent. Sang-Hoon wordt algemeen gezien als de beste chef-kok van Wallonië. In zijn populaire bistro’s neemt hij de bezoeker mee op een culinaire reis. Mes en vork zult u in San niet op tafel terugvinden, want er wordt gegeten met lepels en in kommetjes. Dat is gezelliger en doordat je alles tegelijk in je mond stopt, ervaar je de gewenste smaakexplosie. In de nieuwe Gentse vestiging is er plaats voor 45 bezoekers. De keuze bestaat uit een kleine selectie hartige en zoete komgerechten, die dagelijks variëren. De lunch kost 28 euro, voor het vijfgangenmenu betaal je 65 euro.

Brabantdam 50, 09 24 52 37, sangent.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content