Om een roze blos op de wangen te toveren, bestaan eeuwenoude truukjes.

Maar met het moderne aanbod blush kan het

allemaal wat subtieler. En vooral veel praktischer.

Blush is de ideale finishing touch voor een make-up met glamour.

LINDA RAATSFOTO’S : GODEWIJN DALED

Wetenschappelijk bekeken is blozen het zichtbare gevolg van een plots toegenomen doorbloeding van de haarvaten, die net onder de huid liggen en de onderste laag huidweefsel voeden. Een blos staat al eeuwenlang voor deugd en in de loop van de tijden werd over blozen veel nagedacht. Vier eeuwen vóór Kristus filozofeerde Diogenes over de blos en hij kwam tot het besluit dat “de blos de kleur is van de deugd”. Marc Twain schreef ooit : “De mens is het enige dier dat bloost… andere hoeven dat ook niet. ” Hollywoodsterren leerden blozen op bestelling. Zo kneep Vivien Leigh zich, als de onvergetelijke Scarlett O’Hara, hard in de wangen voor ze met haar minnaar gekonfronteerd werd, een populair truukje in de jaren twintig.

Blozen heeft met emoties te maken. Door emotie komt er adrenaline terecht in de bloedsomloop, waardoor de haarvaatjes verwijden en het bloed dichter onder het huidoppervlak stroomt. Kinderen krijgen een rode kleur door koorts of inspanning, maar pas in de tienertijd begint het emotioneel blozen.

Omwille van de associatie met jeugd en verliefdheid, zijn roze wangen in veel kulturen populair. In het oude Egypte gebruikten vrouwen rozeblaadjes om de wangen te kleuren. Griekse dames deden dat met een pasta van bloedzuigers. In de achttiende eeuw pakten dames het wel zeer drastisch aan. Ze bleekten de huid met arsenicum en met het even giftige loodwit dat de hemoglobine in het bloed aantastte en een modieuze bleke teint gaf. Daarover kwam dan blushpoeder waarin zware metalen en giftige kleurstoffen werden verwerkt.

De blushkleuren voor de komende lente en zomer zijn zeer zacht. In tegenstelling tot vroeger wordt wangenrood nu geprezenteerd met twee tot zelfs vier tinten per doosje. Die kleuren worden bij het aanbrengen gemengd tot een tint met diverse nuances. Het resultaat is een zeer natuurlijke make-up, heel levendig en allerminst egaal. De blushtinten worden bij voorkeur met een grote kwast aangebracht en daarna nogmaals met een wattenschijfje bewerkt om het teveel aan kleur weg te nemen. Niets ziet er amateuristischer uit dan poppewangetjes.

Blush komt ook niet meer, zoals vroeger, alleen op de wangen. Het wangenrood overschrijdt zijn rol, het wordt aangebracht langs de haargrens en zelfs onder de wenkbrauwboog. Merken als Shiseido en Estée Lauder brengen blush die ook op de oogleden wordt gebruikt.

Het tijdperk van de modulerende blush is dus voorbij : geen scherp omlijnde contouren, maar een zweem van kleur, is de boodschap. Ook de bruine aksentpoeders doen het niet langer.

De verschillende blushtinten in eenzelfde doosje behoren tot hetzelfde kleurenpalet. De keuze van de juiste tint hangt af van twee faktoren : de teint van de huid en de kleur van de kleding. In wangenrood bestaan vier kleurgroepen : bruinschakeringen, roodnuances, rozetinten en perziktonen. In principe gebruiken brunettes eerder rode en bruine tinten, voor blondines is roze aangewezen en roodharige vrouwen zien er goed uit met perziktonen. Toch is het niet echt noodzakelijk om deze basisregels te volgen. Blush moet wel worden aangepast aan de lippenstift.

Blush heeft de vorm van een crème, een poeder, een gel of een potlood. De keuze van de textuur is al even belangrijk als de kleur. De poederblush is heel klassiek en wordt het meest verkocht. De waaier van kleuren is hier dan ook het grootst. De poederblush is eenvoudig te gebruiken en wordt met een grote bolle kwast met een lange steel, aangebracht. De borsteltjes die bij de blush worden geleverd, kunnen hun diensten bewijzen voor een bijwerkklus, maar het echte werk gebeurt thuis voor de spiegel, met een grote kwast. Blush in poedervorm maakt de huid mat en is ideaal voor vrouwen met een vette huid.

Crèmeblush heeft een soepele textuur en wordt onmiddellijk op de foundation aangebracht en ingewreven. Hij versmelt perfekt met de huid en geeft een heel natuurlijk resultaat. U moet wel wat oefenen voor u het gebruik van crèmeblush in de vingers heeft. De crèmeformules maken opgang, ze zijn vooral geschikt voor vrouwen met een droge huid.

Gelblush wordt geprezenteerd in de vorm van een stick of in een tube, hij is heel transparant en meestal waterproof. De blushpotloden worden vooral gebruikt om de vorm van het gezicht te veranderen. Ze zijn enkel populair bij visagisten omdat het enige vaardigheid vraagt om ze te hanteren.

De klassieke manier om blush aan te brengen, is die heel hoog op de wangen te plaatsen en naar de slapen te laten vervagen. Een ovaal gezicht hoeft niet gekorrigeerd te worden. Integendeel, de blush wordt gewoon op de wangen aangebracht. Een rond gelaat moet smaller lijken. Daarom wordt de blush in de vorm van een driehoek geplaatst. De punt van de driehoek wijst dan naar de slapen. Een driehoekig gelaat lijkt minder spits en hard wanneer de blush in de vorm van twee boogjes net onder de wangen wordt aangebracht. Een lang gezicht lijkt korter met de blush horizontaal over de wangen. Een vierkant, hoekig gezicht moet zachter lijken, dat kan wanneer het wangenrood schuin, van de jukbeenderen naar de neuspunt toe, wordt aangebracht. Een beetje blush langs de haargrens en de kaken doet het gezicht minder breed lijken.

Blush kan ook tussen de borsten, voor een mooi decolleté dus, want de blush aksentueert de boezem. Ook dat is glamour.

Omwille van de associatie met jeugd en verliefdheid, zijn roze wangen in veel kulturen populair.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content