Tessa Vermeiren
Tessa Vermeiren Tessa Vermeiren is voormalig hoofdredactrice van Knack Weekend

Zullen we het deze week nog eens hebben over mijn favoriete onderwerp : mannen ? Tijdens de kerstdagen zat ik op de bank met Yvonne Kroonenberg, of althans met haar laatste boekje over mannen en alles wat daarmee te maken heeft. Ook over hoe andere vrouwen dan Yvonne omgaan met die mensensoort die, als je ze in huis haalt, in de zetel gaat zitten en begint te zappen. Waarom mannen zo graag zappen ? Volgens Yvonne omdat zappen één van de manieren is om te doen wat ze het beste kunnen : hun omgeving domineren. Je moet vooral niet proberen om daar iets aan te veranderen, volgens de openhartige Nederlandse. Je moet alleen goed nadenken eer je zo’n exemplaar in huis neemt als vrouw. Want : ?Wat een alleenstaande mist, is lichamelijk contact, niks anders. De rest kun je even goed met vrienden, vriendinnen en met je familie. Toch kun je beter met lege armen liggen omdat je géén verkering hebt dan hunkeren naar een omhelzing terwijl er iemand naast je ligt.?

De manier waarop Yvonne Kroonenberg over relaties schrijft, stoort dogmatische feministen wel eens. Ze heeft er bijvoorbeeld geen moeite mee om overhemden te strijken om ruzies te vermijden. Bij een lekke band gaat ze langs de kant van de weg staan wachten tot een breedgeschouderde jongeling zijn aangeboren edelmoedigheid toont en zijn kracht demonstreert op vastgelopen moeren. ?Ik hou niet van vieze handen, en die man vindt het niet erg?, zegt Yvonne.

Niet dat ze mannen alleen bewondert en bezigt, ze heeft ze ook door. Zo vertelt ze over een verloofde die haar van alles wilde leren, ze heeft er zo wel meer gehad. ?Mijn loopbaan heeft hij nooit in de weg gestaan?, schrijft ze. ?Zodra de eerste tekenen van succes zichtbaar werden, maakte hij zich uit de voeten om nooit meer terug te komen.?

Over de seksuele omgang tussen mannen en vrouwen : ?Mannen beweren altijd dat ze dol zijn op vrouwen, maar ik geloof ze niet allemaal. Iedere man vindt seks lekker zolang het zich aan zijn eigen lichaam voltrekt.?

Yvonne Kroonenberg kijkt ook met verbazing naar haar soortgenoten. Over de onduidelijke en buitensporige verwachtingen van vrouwen die wel een man willen maar ook hun vrijheid : ?Een vriendin van mij heeft een romance met haar onvermoeibare jonge minnaar verbroken omdat die goeie man om een boterham met jam had gevraagd. Daar knapte ik zo op af ! zei ze.?

Hoewel Yvonne schrikt in de spiegel van uitzakkende wangen, stemmen ouder wordende vrouwen haar optimistisch. Dat komt volgens haar onder meer door de hormonenpleister die sommige van haar vriendinnen in de overgang een ongebreidelde seksuele energie bezorgt : ?Uiteindelijk zijn het de vrouwen die winnen. Tegen de tijd dat de echte oude dag aanbreekt, verwelken mannen razendsnel, terwijl de vrouwen opbloeien.?

De manier waarop Yvonne Kroonenberg naar mannen kijkt, is goedig en vergoelijkend, zoals een moeder naar haar opgroeiende zonen zou kijken. Ze zijn nu eenmaal wat ze zijn en je kunt ze toch niet missen. ?Seks is de voornaamste drijfveer van de mens?, schrijft ze in één stukje, maar elders geeft ze eerlijk toe dat ze alleen maar over seks kan praten met kleren aan en met iemand met wie ze seksueel niets te maken heeft.

En ach, per slot : ?Mannen denken niet bijzonder diep na over hun partnerkeus. Ze willen natuurlijk graag een mooie vrouw, maar als ze die niet kunnen krijgen, willen ze vooral een lieve. Hoe zij haar brood verdient, zal hen een zorg zijn.?

Bedankt, Yvonne, voor deze troostende gedachte.

Tessa Vermeiren

Yvonne Kroonenberg, Het zit op de bank en het zapt, Uitg. Contact

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content