De inwoners van Barcelona, de op één na grootste stad van Spanje, hebben hun eigen culinaire gewoontes die sterk verweven zijn met de Catalaanse kookkunst. Brood met tomaat kom je in heel Spanje tegen, maar in Barcelona legt men op de pa amb tomàquet geen schijfjes tomaat. Men plet de tomaat met knoflook om de mengeling vervolgens in het brood te laten trekken. Dan voegt men schijfjes vleeswaren of kaas toe. ...

De inwoners van Barcelona, de op één na grootste stad van Spanje, hebben hun eigen culinaire gewoontes die sterk verweven zijn met de Catalaanse kookkunst. Brood met tomaat kom je in heel Spanje tegen, maar in Barcelona legt men op de pa amb tomàquet geen schijfjes tomaat. Men plet de tomaat met knoflook om de mengeling vervolgens in het brood te laten trekken. Dan voegt men schijfjes vleeswaren of kaas toe. De vermaarde Catalaanse stoofpotten staan ook overal in Barcelona op het menu. De bekendste is de zarzuela, op basis van vis en schaal- en schelpdieren. Maar de oudste is de cocido catalán, een escudella (stoofgerecht) met diverse soorten vlees, groenten en aardappelen. Het is de Catalaanse variant op de cocido madrileño, de pote gallego of de puchero gitano de Andalucía. Het kookvocht van een cocido catalán dient als soep, de rest wordt gegeten als hoofdgerecht. Traditioneel kwam (komt) deze maaltijdsoep met kerstdag op tafel. Een typisch Catalaanse paella is de arròs negre, een vereenvoudigde paella bereid in een platte cazuela (pan) met inkt van inktvis als kleurstof. Als pastavariatie op de paella is er fideuà, waarbij men kleine noedels gebruikt in plaats van rijst. Botifarra amb mongetes is ook geliefd bij de lokale bevolking. Het gerecht is samengesteld uit varkensworst met witte bonen. Esqueixada is een andere veel gegeten klassieker. Het is een salade van gezouten kabeljauw met ui en tomaat. Escalivida staat voor gegrilde zuiderse groenten met veel olijfolie. Bekende sausen zijn romesco, gemaakt van noten, gedroogde tomaten en paprika, en meestal gegeten met calçots (een soort lente-ui), en allioli, de knoflookmayonaise die men ook in Zuid-Frankrijk kent en waar je moeilijk van af kan blijven. Mel i mató is zachte kaas met honing. Spreekt men over hét nagerecht van de Catalaanse keuken, dan heeft men het over crema catalana op basis van vla met als smaakmakers kaneel en citroenschil. Het recept heeft veel weg van de Franse crème brûlée en je kunt het populaire dessert zowat overal in Barcelona eten. Door Pieter van Doveren - Foto's Wouter Van VaerenberghDe bekendste Catalaanse stoofpot is de zarzuela, op basis van vis en schelpdieren.