1. CHÂTEAU LA ROSE GADIS, AOC BORDEAUX (BERNARD LASNIER)

28 hectare, op de linkeroever van de Dordogne in Jugazan, op een zuidelijk gericht leem-kalkplateau, beplant met 90 procent merlot en 10 procent cabernet sauvignon. De 2010 heeft een zeer fijne en elegante neus en een goede, smakelijke aanhef met zwart fruit en rijpe tannines. De 2012 is overal nog iets beter: diepe kleur en een fijne neus met onderbouw en zeer smakelijk met mooi fruit (100 procent merlot).

Bernard Lasnier : “Op onze terroir gedijt de merlot zeer goed. Bijmenging van cabernet met zijn wat rustieke tannines hoeft zelfs niet altijd.”

Colruyt : 5,02 euro

2. CHÂTEAU BEL AIR LA PERRIÈRE, AOC BORDEAUX (FRANCOIS EN JEROME FALGUEYRET)

17 hectare, 110 m boven de zeespiegel in Jugazan, op een leembodem met kalk en beplant met merlot. De 2011 heeft goed fruit en een houttoets (van chips) en is goed omhuld in de mond. De 2012 is heel goed van kleur met een diepe neus van zwart fruit en een grote geconcentreerde lengte.

Francois Falgueyret : “Onze terroir met zijn compacte klei is zeer geschikt voor merlot. In de jaren zestig-zeventig zijn we trouwens massaal van wit (entre-deux-mers) naar rood overgestapt, omdat de witte niet meer in de markt lag. We proeven de druiven op fenologische rijpheid en proberen te oogsten op het ideale moment. We oogsten snel en heel vroeg in de morgen, we triëren en ontristen, en we macereren kort. We saigneren ook altijd 10 tot 15 procent voor rosé om de rode wat meer te concentreren.”

Cora : 4,90 euro

3. CHÂTEAU CABLANC, AOC BORDEAUX SUPÉRIEUR (JEAN-LOU DEBART)

65 hectare, in de gemeente Saint-Pey-de-Cadets, 5 km ten zuiden van Castillon op een rotsachtig plateau met leem en kalk en beplant met merlot en cabernet (80-20-verhouding). De wijn wordt 12 maanden gelagerd op eiken barriques van enkele jaren. De 2010 en de 2011 zijn juist van kleur, met goed rijp fruit in de neus, en met discreet hout en goede frisse lengte.

Jean-Lou Debart : “Al heel jong werd ik geconfronteerd met beboste hellingen in de buurt met sporen van wijngaarden uit de pre-fylloxeratijd. Toen al ontstond het idee om deze wijngaarden in hun oude glorie te herstellen, ik wou wijnbouwer worden. Mijn moeder die advocaat was moedigde me aan, maar mijn vader, piloot, was er niet voor. Hij is jong gestorven. Op mijn zestiende jaar plantte ik mijn eerste wijnstok. Ik wou absoluut beter doen dan het gemiddelde. We werken nu bio en willen wijn maken met uitgesproken drinkbaarheid.”

Cora : 5,31 euro

4. CHÂTEAU VIEUX MANOIR, AOC BORDEAUX (GROUPE BALLANDE, BEHEERDER GILLES LAPORTE)

92 hectare, waarvan 50 als wijngaard in de gemeenten Targon, Lugasson en Saint-Aubin, op leem-kalkbodem met kleiachtige kiezel, beplant met merlot en cabernet (verhouding 75-25). De constructie van de huidige ma-noir dateert van de zestiende eeuw en fungeerde na de Honderdjarige Oorlog als jachtslot voor adellijke families uit Bordeaux. De Group Ballande koopt het domein in 1989 en renoveert vanaf 1990 gebouwen, wijnkelder en wijngaarden. De wijn van 2012 is zeer smakelijk met goede structuur en toch zachte tannines. Hij heeft de houttoets van chips met micro-oxidatie.

Delhaize : 5,59 euro

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content