De tegenstelling wordt almaar waanzinniger. Aan de ene kant westerse vrouwen die steeds bloter lopen en zich steeds seksueel agressiever opstellen en aan de andere kant moslimmeisjes die méér bedekken en angstvallig in de pas lopen. Ze wonen in dezelfde landen, in dezelfde steden. Ze zijn even oud, lopen samen over straat, zitten samen op school, op de universiteit. Eén week de Volkskrant lezen levert een mooie illustratie van dit soort tegenstellingen. Op 25 oktober staat in het Magazine een artikel, een lofzang op drie moderne moslima’s tussen de 17 en de 21 die hun modieuze kleren en de zonnebank hebben afgezworen, om zich van top tot teen te bedekken. Ze rijden op blitse brommertjes door het straatbeeld, vanonder hun lange gewaden piepen glimmend rode schoentjes met naaldhakken en in hun zwarte gehandschoende handen houden ze een mobieltje. Een modereportage in abaya-stijl over moderne ontwikkelde meisjes, voor wie schaamte en bescheidenheid heel belangrijk zijn, zoals Saïda zegt in de onderschriften.

Op 30 oktober staat in dezelfde krant een verhaal over de Nederlandse Denise Mulder (29) die in Des Moines wereldkampioen paaldansen is geworden. Paaldansen is een activiteit die zoals u weet vooral in nightclubs beoefend wordt, maar tegenwoordig ook in normale disco’s. Meestal in eerder ontklede staat, met de bedoeling de (mannelijke) toeschouwer op te winden. Mevrouw Mulder meldt dat ze in haar tuin een flinke oefenpaal heeft laten verankeren in beton, want in de huiskamer is het allemaal een beetje moeilijk. In Nederland bleek paaldansen tot haar internationale titel niet zo’n populaire activiteit te zijn. In Amsterdam is het zelfs verboden in normale horecazaken. Maar nu zijn ze in Holland toch wel erg trots op Denise. Achttien interviews heeft ze moeten geven en ze heeft zelfs Barend & Van Dorp gehaald met haar kampioenstitel. Kortom, een nieuwe respectabele heldin. Ze treedt op als een soort stoere Lara Croft.

In Londen loopt dezer dagen trouwens een tentoonstelling over cyberbabes. De ultieme fantasie van mannen, de perfecte vrouw die je door computermanipulaties kunt afstemmen op je meest geheime menu van dromen en verlangens. De vrouw die nooit cellulitis zal krijgen noch hangtieten, nooit ouder wordt of tegenspreekt.

In Saudi-Arabië is Barbie, misschien wel de allereerste cyberbabe, sinds een paar weken verboden omdat ze te wulps is vormgegeven en te bloot in haar schrijn van karton en cellofaan in de winkel ligt. Razanne, haar Saudische zusje dat wél aan de voorschriften van de religieuze politie voldoet, heeft nauwelijks borsten en is zedig aangekleed met lange mouwen, verhullende kleren en een sluier.

Zowel de cyberbabe, de paaldanseres als de traditioneel geklede moslima onderwerpen zich aan de regels van de heren der schepping. Hoe ver kun je gaan ? De wilde meiden, die naar hun eigen regels leven, beklagen zich de jongste tijd wel eens over de passiviteit van mannen. Die zijn nauwelijks nog op te winden. Blote buiken, meterslange benen op naaldhakken, diepe decolletés, het laat ze vaak Siberisch koud. Overkill leidt blijkbaar tot passiviteit of vluchtreacties aan de andere kant. Als reactie op de blote konten in de jongste defilés riep Giorgio Armani op tot wat meer kleren en wat minder spektakel. Een tijd geleden brak ook Naomi Klein een lans voor wat meer mysterie, argumenterend vanuit haar kennis van de orthodox-joodse traditie.

Hoe ver kan dat mysterie gaan ? Het is naïef te geloven dat moslimvrouwen van top tot teen bedekt lopen omwille van het mysterie. Godsdienstige regels zijn al te vaak machtsmiddelen in de handen van seksueel gefrustreerde mannen. Of zoals een vrouw zegt in een verhaal van Hanif Kureishi over Pakistan : “Hier durft God zich niet te vertonen, vrouwen zouden hem verscheuren.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content