Herwig Van Hove

Het opgeklopte gedoe rond de beaujolais nouveau heeft de beaujolais geen goed gedaan. Het hele gebied wordt nu geassocieerd met al te lichte fruitsapwijntjes. Men zou bijna vergeten dat er uitstekende cru’s bestaan.

HERWIG VAN HOVE

Van alle Franse wijn is 6,6 procent beaujolais. Jaarlijks wordt er 1.247.000 hektoliter geproduceerd, waarvan ruim de helft beaujolais nouveau. De enorme belangstelling in de media voor de nouveau oorspronkelijk de goede boerengewoonte om gauw eens van de verse wijn te proeven heeft beaujolais in den beginne geen windeieren gelegd. Er werd in die dagen op Europese schaal een waarachtige wedren georganizeerd om als eerste een fles nouveau te kunnen aanbieden : vrachtwagens stonden met draaiende motor te wachten, ja ooit sprong zelfs een promotiejongen boven de Theems uit een vliegtuig met een fles in zijn laars…

Maar uiteindelijk is gebeurd wat iedereen voorspeld had : de konsument heeft de nouveau-ballon doorprikt en de regio bleef met een reuzekater zitten. Door heel deze nouveau-furie wordt beaujolais immers geassocieerd met (te) lichte, (te) eenvoudige, (te) fruitige wijn. Kortom, met een lokaal, simpel fruitsapwijntje dat ten onrechte een internationale carrière maakte. De stocks begonnen onrustwekkend te stijgen : van 150.000 hektoliter in 1990 tot 350 in 1991, tot 450 in 1992 en tot 300 in 1993.

De gemiddelde vertrekprijs van een liter beaujolais die over de Franse grenzen gaat, was in 1992 16,90 FF waarmee beaujolais, samen met Côtes du Rhône (14,412 FF per liter) tot de goedkopere Franse wijnen behoort. (De gemiddelde prijs van een liter geëxporteerde wijn uit de Elzas is 21,48, uit Bordeaux 28,87 en uit Bourgogne 42,52 FF.)

Samen met de wat banale nouveau hebben ook de tien cru’s uit Beaujolais vanaf 1990 in de brokken gedeeld en dat juist in de periode waar er excellente jaren waren zoals : ’89, ’90, ’91 en ’93. De cru’s zijn qua oppervlakte en prijs erg ongelijk : de grootste is “Brouilly” met haast 1200 hektaren en de kleinste “Chenas” met nauwelijks 260 hektaren (zie tabel).

IN HET GLAS

Het panel van Weekend Knack, versterkt met Mieke Leys-Bailleul, algemeen sekretaris van de “Belgische Federatie van Wijn en Gedistilleerd”, proeft een ruime selektie (23 stuks) van beaujolais cru’s 1993 die op de Belgische markt worden aangeboden. In 1993 begon de oogst op 7 september, een vroeg jaar, en het bleef excellent weer tot en met 22 september : men oogste flink gekleurde wijnen met meer zoetgehalte dan gemiddeld en met beter zuur zodat men voor de cru’s van een bewaarjaar spreekt.

Op de 23 geproefde wijnen werden er 7 negatief geklasseerd, met dus duidelijk aanwijsbare fouten : Saint-Amour 1993 Domaine Vessot (301 fr., Wijnhuis Van Orshoven, Leopoldsburg en Cooreman, Dilbeek) mat en vol gistresten ; Fleurie 1993 Domaine de la Grand’Cour (355 fr., Wijnkeldermeester, Afsnee) simpel vuil en met ongedekt bitter ; Fleurie 1993, Domaine de Roche-Guillon (330 fr., Covignac, Gembloux) brak ; Brouilly 1993, Domaine Côteaux de Virul (300 fr., Wijnkeldermeester, Afsnee) eenvoudig vlak en kort ; Côtes de Brouilly 1993 Domaine du Pavillon de Chavannes (375 fr., Ets Lambert, Wavre) stank ; Morgon 1993 Château Gaillard (265 fr., Cooreman, Dilbeek) blijvende stank ; Moulin à Vent 1991 van Paul Beaudet (347 fr., Feys en Van Acker, Brugge) massieve vulgaire alkohol.

Elf van de geproefde wijnen komen uit in het neutrale gebied van voorspelbare degelijkheid.

Saint-Amour 1993 Château du Chapitre (385 fr. bij J. Pirard, Genappe) : neus met prezent fruit en een wat neutrale zelfs wat waterige smaak (Mieke Leys-Bailleul).

Saint-Amour 1993 Domaine des Pierres (359 fr. bij Wijnmakelaarsunie, Diepenbeek en 349 fr. bij Wijnval, Roeselare) : fruitige gamayneus en een soepele smaak met vulling en een goede finale (Jef Bessemans).

Chénas 1991 Hubert Lapierre (339 fr. bij Lelièvre, Antwerpen) : goede kleurkoncentratie met een evolutierandje, intense en verfijnde geur met atypisch hout, goed gevulde smaak met pittig zuur en redelijke intensiteit (Harry De Schepper).

Chénas 1993 Trénel (278 fr. bij Gilbart, Saint-Gérard) : weeë rubberneus, maar een goed gekoncentreerde smaak die echter wat eentonig en monolitisch overkomt (Antoon Segaert).

Chiroubles 1993 van Louis Tête (232 fr. bij Raes Catering, Brussel) : flauw fruitige neus en een verschralende stroeve textuur in de mond (Jim Bruyndonx).

Chiroubles 1993 Bernard Metrat (Cellier Athusien, Athus) : simpele neus en een frisse evenwichtige smaak (Herwig Van Hove).

Juliénas 1993 Domaine du Maupas (Derrider, Braine le Comte) : goede kleur, eenvoudige en niet typische neus en een neutrale smaak (M.L.).

Côtes de Brouilly 1993 Trénel (294 fr. bij Gilbart, St-Gérard) : goede kleurkoncentratie maar een aarzelende neus met wat vegetale tonen, prikkelende smaak met matige finale en vulling missend (H.D.S.).

Régnié 1993 Domaine de Bel Air (Cave le Pré Clos, Fleurus) : matige kleurvulling maar een tintelend fruitige intense geur, frisse smaak met goed opgevangen zuur, maar matige lengte (J.B.).

Morgon 1991 Domaine des Pillets (289 fr. bij René Lambert, Brussel) : lichte waterige kleur, een heel secundaire neus en een vlakke korte smaak (A.S.).

Morgon 1993 Domaine de la Foudrière (301 fr. bij Van Beneden, Brussel) : intense jonge kleur en een goed getroffen gamayneus met zelfs wat reserve, gebalde vlezige smaak, maar ook wat lomp en stroef (J. Br.).

De volgende wijnen zijn allemaal aan te bevelen. Het kan geen toeval zijn dat er drie van Duboeuf bij zijn.

Chénas 1993 Georges Duboeuf (210 fr. bij Franz Tricot, Jumet). Beoordeling : vier positief en twee neutraal.

Goede frisse kleur en een ruime openvouwende neus die nog verder ruimt bij opschudden, evenwichtige smaak met een goede lengte en iets streng op het einde (H.V.H.). Zachte fruittonen in de neus en een goed gevulde smaak met wat zuurdominantie in de finale (M.L.).

Juliénas 1993 van Paul Granger (356 fr. bij Brunin Guiller, Gaurin Ramecroix). Beoordeling : vijf positief en één neutraal.

Prachtige autentieke gamayneus, een smaak doorweven met rijp fruit, pittig en mondvullend, mooie afdronk in volle fruit (J.B.). Fruitneus van donkere kersen en een evenwichtige smaak, zacht, intens en lang (H.D.S.).

Fleurie van Georges Duboeuf (263 fr. bij Franz Tricot, Jumet). Beoordeling : vier positief en twee neutraal.

Goed gekoncentreerde fruitige smaak met schakering en evenwicht (A.S.). Intense mooie kleur en een neus getekend door cassis en kers, met een zekere gebaldheid, de smaak is soepel zacht en vol charmerende zuurheid (J. Br.).

Régnié van Georges Duboeuf (198 fr. bij Franz Tricot, Jumet).

Beoordeling : vijf positief en één neutraal

Gedrongen kompakte neus met reserve en een goed gedragen mooi geknoopte smaak met lengte (H.V.H.). Juiste gamaygeur en daarbij rijpe kers, krachtige smaak met lengte en goede vulling, iets strakke tannines in de finale (H.D.S.).

Moulin à Vent 1993 van Simone et Guy Braillon Domaine du Matinal (Wijnkelder NV, Kapellen). Beoordeling : unaniem positief, de beste van het stel.

Intense en frisse kleur en een krachtige en diepe neus, evenwichtige smaak met spanning en nuance, kan goed bewaren (A.S.). Heel intense jonge kleur, onontwikkelde prezente neus met fruit, smaak met uitstekende inhoud, zuiver en evenwichtig, diep en mooi rijp. Uitstekend gamayprodukt met bewaarpotentieel (J. Br.).

In ’93 werden wijnen geoogst met veel zoetgehalte en beter zuur dan gemiddeld : voor de cru’seen bewaarjaar.

Mieke Leys-Bailleul, algemeen sekretaris van de “Belgische Federatie van Wijn en Gedistilleerd” : gastproever.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content