BISTRO MARITIME Vissen : X Geldstukken : XX Smileys : X
...

BISTRO MARITIME Vissen : X Geldstukken : XX Smileys : XMidden in het drukke shoppinggebied Schoten, Merksem, Brasschaat, vlak naast de afrit Merksem-Schoten van de A12, geprangd tussen McDonald's en Hugo Van Praag, ligt visrestaurant Maritime, dat door de week op zakenlui draait. Daarachter ligt de kleinere Bistro waar de gerechten en de prijzen democratischer zijn. Op zon- en feestdagen echter werkt het grote restaurant met de Bistro-kaart. Het wit-blauwe decor is zakelijk aangenaam en de bediening voorkomend. Het dagmenu van 795 fr. bood, toen we langsgingen, een mooi gepresenteerde Zwinsalade met diverse vissoorten, een doradefilet met dragon en een dessert-assortiment. Het echtpaar aan de tafel naast ons genoot er duidelijk van. Wij aten een gegratineerd vispannetje (425 fr.) : garnalen, mosselen, tong en zalm in een roomsausje. Spijtig dat op de rand van het diepe bord een wat lompe rand aardappelpuree gespoten was. Daarnaast kwam nog vers Tunesisch brood en twee schijfjes boter op een porseleinen schaaltje. Als hoofdschotel volgden twee correct gebakken slibtongetjes op een gigantisch bord in visvorm (550 fr.). Ze werden haast overschaduwd door een uitgebreid, kraakvers rauwkostgarnituur met daarbij alweer twee toefjes aardappelpuree. Het kwartje huiswijn, een droge Bergerac, dronk aangenaam weg. Met koffie kostte deze eenmansmaaltijd 1275 fr. Op de kaart staan naast mosselbereidingen, nog garnaalkroketten, een Noorse gerookte visschotel en noordzeevissoep als entree. Bij de hoofdgerechten : tongfilets Dugleré, zeewolf met preisaus of gegrilde zalmfilet met mosterdsaus. Bistro Maritime is een correct adres om met een vismaaltijd bij te komen van een vermoeiende shoppingdag. Bistro Maritime : Bredabaan 978, 2170 Merksem. Tel. (03) 646.22.23 of 646.22.39. Gesloten op maandag. DE GULDEN RABAT Vissen : X Geldstukken : XX Smile : XXXAan de Mechelse Vismarkt, daar waar eertijds de mosselsloepen aanmeerden en de Mechelaars vis kwamen kopen aan de stalletjes, bevindt zich het statige, 18de-eeuwse huis dat de naam De Gulden Rabat in de gevel draagt. Tuinarchitect Pieter Joris huurde het pand en opende op het gelijkvloers een café, dat hij een half jaar later veranderde in visrestaurant. De eetzaal is een beetje kaal, maar zo hoort dat tegenwoordig, want soberheid maakt deel uit van de nieuwe deftigheid. Op de plankenvloer staat een oude toog met grijs-marmeren blad en de tafels zijn gedekt met groene, damasten tafelkleden met nostalgisch roosjesmotief. Leien borden doen de ronde en vermelden de suggesties van de dag. Het repertoire omvat onder meer een tiental mosselbereidingen (vanaf 545 fr.), bakharing met ajuinsaus en aardappel in de schil (285 fr.), huisgemaakte vislasagne (525 fr.) en zeevruchtenschaal (2195 fr. voor twee). Pieter had een lange witte schort voorgebonden en bediende. Hij werd geholpen door een onwennig meisje in vrijetijdskleding. Als voorgerecht was er een half kreeftje met mosseltjes in een truffelsoepje dat diepgang miste (495 fr.), en aan de andere kant van de tafel twee bonkige garnaalkroketten met stijf, rozerood beslag (325 fr.). Gelukkig lag er een slaatje met garnalen naast. Hoofdgerechten waren rogvleugel in een ouderwetse mosterdsaus (595 fr.), en kabeljauw in spekjasje met een saus waarvoor zoete curry was gebruikt en die ons helaas niet kon bekoren (585 fr.). De Gulden Rabat heeft via de keuken rechtstreeks contact met de naburige visgroothandel : verser kan de vis moeilijk zijn. Maar aan de bereidingen is nog werk. De Gulden Rabat : Vismarkt 16, 2800 Mechelen. Tel. (015) 20.46.35. Gesloten dinsdag en woensdag- en zaterdagmiddag. DE PIRAAT Vissen : XX Geldstukken : XXX Smileys : XXXOok Hoboken heeft zijn visrestaurant, gelegen aan het verlengde van de Kioskplaats, naast een moskee. Eethuis De Piraat heeft een verzorgd scheepsinterieur, compleet met bootdek, bootlampen en een reling van touw langs de muur. Aan feestelijk gedekte tafels zitten keurig geklede burgers. Liedjes van Hans de Booy staan eindeloos op, en er wordt in alle rust gegeten. De vissoep is blijkbaar populair en wordt alom uit grote schelpen gelepeld (150 fr.). De spijskaart vermeldt overwegend klassieke visbereidingen. Specialiteiten zijn gerechten met kreeft uit de leefbak, stoofpotjes met vis en een zevental tongbereidingen. Chef-kok/eigenaar is Alex Naudts. Hij had het die avond te druk om uit zijn keuken te komen. In afwachting van het bestelde, kregen we brood en gemarineerde sprotjes. We moesten meer dan een uur wachten voordat het voorgerecht op tafel kwam. Maar het wachten werd beloond met een half kreeftje à la nage in een soepje van visfumet en groenten, opgediend in een groot komvormig bord (450 fr.). Hoofdgerecht was verse kabeljauw (595 fr.), met blank en stevig vlees en korst van gegratineerd broodkruim. Bij de vis kwamen prinsessenboontjes, twee opgespoten toefjes aardappelpuree, een oventomaat en een rijke room- en kruidensaus. Aan de andere kant was er een koperen pan vol stukjes vis en schaal- en schelpdieren in een saus met room en tomaten (stoofpotje op Normandische wijze, 825 fr.). In De Piraat wordt met goede ingrediënten gewerkt en niemand zal met honger buitenkomen. De Piraat : visrestaurant en traiteurdienst, Lelieplaats 35-37, 2660 Hoboken. Tel. (03) 825.19.93. Maandmenu 1195 fr. Maandag, dinsdag en zaterdagmiddag gesloten.DE ZEESPREEUW Vissen : XXX Geldstukken : XXX Smileys : XXVlak bij de Waaslandtunnel ligt een goed bewaard Antwerps geheim. Het visrestaurant van Roger Heirman dat al acht jaar met succes draait, werft zijn klanten door mond-aan-mond-reclame. Achter het fluwelen gordijn bij de deur kom je in een eenvoudige, ouderwetse en niet te grote kamer. De tafels zijn gedekt met krakend gesteven linnen. Vooral advocaten en mensen uit het Antwerpse kunstmilieu zijn erg gesteld op de Zeespreeuw, zegt gastheer Herman Van Deuren. Er is geen kaart. Het irritante hieraan is dat je vooraf geen kijk hebt op de prijs, tenzij je ernaar vraagt en dat staat zo krenterig... ?Ik ben de kaart?, zegt Van Deuren. ?Ons menu wordt bepaald door de markt. Zo zul je bij ons in de eindejaarsperiode nooit tarbot vinden, want dan vinden wij hem te duur.? Eind augustus was die er wel, in een flinke portie met een lichte saus waarin basilicum en stukjes tomaat waren verwerkt (990 fr.) ; aan de andere kant van de tafel verscheen een stevige, gegrilde zeebaars met venkel, vergezeld van een perfecte hollandaisesaus (990 fr.). Als voorgerecht waren er de vaak miskende kabeljauw- en lottekaakjes, respectievelijk met een kervel- en een currysausje. Roger Heirman gaat niet alleen meesterlijk om met vis, hij is ook een sausentovenaar. De huis-Sancerre, Domaine des Godons (990 fr.) was een uitmuntende compagnon voor dit visfestijn. Deze maaltijd kostte met koffie en water inbegrepen 3945 fr. Kiest u als hoofdschotel rog met zwarte boter (640 fr.) of kabeljauw, dan wordt de rekening wat lichter. De Zeespreeuw : Oude Leeuwenrui 52, 2000 Antwerpen. Tel. (03) 233.13.41. Gesloten op zondag en maandag. HET NIEUWE PALINGHUIS Vissen : XX Geldstukken : XXX Smileys : XX?Ik ga het nog wat moeilijker maken?, lacht de kelner en hij somt de dagspecialiteiten op : zeeduivel met mosterdsaus, kabeljauw met mousselinesaus en wat de voorgerechten betreft, gravad lax en gegrilde jakobsschelpen. Inderdaad niet makkelijk, want de vaste kaart in Het Nieuwe Palinghuis een vanouds gekend eethuis aan de Antwerpse voetgangerstunnel biedt ook al een ruim assortiment : allerlei paling- en mosselbereidingen, tong, tarbot, bouillabaisse, zeevruchten... We opteren voor de gravad lax, in zout, suiker en dille gemarineerde zalm (655 fr.), aan de overkant komen geroosterde schijfjes jakobsschelpen in een frisgroene kervelsaus (655 fr.). Daarna willen we graag gebakken paling proeven, maar die is er niet. Merkwaardig, want alle andere palingbereidingen zijn er wel. Staan die dan allemaal kant en klaar in de koelkast ? Enfin, de gebakken mosselen (645 fr.) zijn een leuk alternatief, al is de toevoeging van curry in combinatie met béarnaisesaus een tikje vreemd. Bij de gebakken tong (800 fr.) komt een lekkere, zeer zachte mosterdsaus. Op de dessertkaart staan klassiekers als crêpe Suzette en sabayon, maar wij laten ons verleiden door de perziken met bosvruchten, geserveerd met een bolletje vanille-ijs en een aardbeiencoulis. Wie in dit aangename restaurant onder de grens van 2000 fr. per persoon wil blijven, moet wel een beetje opletten. Het Nieuwe Palinghuis : Sint-Jansvliet 14, 2000 Antwerpen. Tel. (03) 231.74.45. Gesloten op maandag en dinsdag.KOMMILFOO Vissen : XX Geldstukken : XXX Smileys : XXKommilfoo is sinds de komst van chef Herman Van Mullem in september vorig jaar, niet langer uitsluitend een visrestaurant. Het volledig visluik op het menu (tong, tonijn, kabeljauw, zalm) en het lekkerbekkenmenu, waarbij men eveneens kan kiezen voor een complete viswaaier, zijn zeer aantrekkelijk voor niet-vleeseters. Dat viergangenmenu kost 1500 fr., met aangepaste wijnen wordt dat 2150 fr. Omdat we ons aan het budget wilden houden, opteerden we voor een zeer betaalbare fles Muscadet de Sèvre et Maine sur lie, Domaine des Ratelles (650 fr.), een aangename correcte wijn. Het begon met een carpaccio van gemarineerde jakobsschelpen, verrijkt met ganzenleverkrullen en korianderblaadjes. De tuinkruidensaus bij het halve geroosterde babykreeftje was een beetje te zout, en het groentegarnituur bij de (overigens perfecte) in de oven gebakken kabeljauwfilet met groentenmosterd, een beetje banaal en eigenlijk overbodig op de aardappeltjes na. Als nagerecht kwam aardbeien op een coulis met limoen en groene peper en een bolletje vanille-ijs. Dit menu kostte ons 3810 fr. voor twee, inclusief koffie een topper op de value for money-schaal. Kommilfoo : Vlaamse Kaai 17, 2000 Antwerpen. Tel. (03) 237.30.00, gesloten op zaterdagmiddag en op zondag. LA CIGOGNE Vissen : XXX Geldstukken : XXX Smileys : XXXBij Marie-Rose Schelkens kan je rustig binnenstappen voor een hoofdschotel alleen. Je zal er net zo verwend worden als wie uitgebreid wil eten. La Cigogne is klassiek ingericht : glas-in-lood, rode plavuizen, hoge stoelen met fluweel. Op de mooi gedekte tafels met kaarsen, bloemen en fonkelende glazen, komt bij het aperitief een schaaltje met kreukels en grijze garnalen, en als hapje vooraf een mini-portie paling in het groen. Er is een indrukwekkende kreeftenkaart en een ruim vispalet. Je kan opteren voor het menu van 995 fr. (Noordzeesalade met vinaigrette, zalm op een bedje van spinazie en een dame blanche) of voor een viergangenmenu van 1450 fr., maar dat was mij te uitgebreid. Het voorgerecht werd een zeer smakelijk en gevuld visserspotje (295 fr.), vergezeld van met look ingewreven warme croûtons en een rouille. Daarna kwam gebakken griet op een bedje van witloof met een delicaat mosterdsausje en vier gekookte aardappeltjes (775 fr.), meer aardappels werden spontaan aangeboden voor de grote eter. Het kwartje witte sauvignon kostte 225 fr. Bijzonder aangenaam is dat de karafjes worden aangepast aan de gerechten en aan de beschikbare wijnkaart. Met een halve liter Bru en de mokka, die elegant geserveerd werd met diamantpralines en Antwerpse handjes, kwam de maaltijd op 1565 fr. voor één persoon. La Cigogne ligt tussen de Meir en de Wilde Zee in een winkelwandelstraat, 's avonds is het er erg rustig. Een adres om aan te bevelen, zowel voor de kwaliteit van wat op tafel komt als voor de attente manier waarop de gast ontvangen wordt. La Cigogne : Wiegstraat 7, 2000 Antwerpen. Tel. (03) 231.47.23. Gesloten op zondag en maandag. MARITIME Vissen : X Geldstukken : XX Smileys : XVooral in het mosselseizoen is de Maritime een bijzonder populair adres. Maar ook daarbuiten biedt Guy Weeda een viskaart met vijf palingbereidingen, nogal wat zalm, tong en kreeft. De hoofdschotels variëren van 575 tot 750 fr. Bij de voorgerechten : garnaalkroketten (395 fr.), tomaat-garnaal (400 fr.), een gegrild babykreeftje (595 fr.). Het interieur van dit typisch Antwerps viskomrestaurant lijkt, sinds de tijd dat moeder Weeda 38 jaar geleden de zaak opstartte, niet veranderd : kitsch met kanten kleedjes. De cliënteel is populair, met duidelijk veel vaste klanten, de bediening vriendelijk en voorkomend. De maaltijd begon met een reusachtig bord rijke vissoep, waarin naast een reepje tong, onder meer paling, mosseltjes en een rivierkreeftje zwommen. Het brood erbij was onbeduidend. De duimdikke gebakken paling kwam kraakvers, in de pan correct behandeld en mooi in stervorm gepresenteerd, op een ruim bord op tafel, vergezeld van een toefje sla en een sappige halve citroen, met daarnaast een royaal schaaltje tartaarsaus en perfecte frietjes. Het kwartje chardonnay als huiswijn was zijn prijs, 150 fr., waard. Dat men hier niet op de lijn let, toonde ook het schaaltje slagroom met chocoladebonen dat extra bij de koffie kwam. De vissoep kostte 275 fr., de gebakken paling 575 fr. Met het kwartje huiswijn kwam de hele maaltijd op 1070 fr. Een correcte prijs voor een meer dan stevige, eenvoudige maar smakelijke maaltijd. Maritime : Suikerrui 4, 2000 Antwerpen. Tel. (03) 233.07.58. Gesloten op woensdag en donderdag.