Voor 4 personen
...

Voor 4 personen 100 g Javaanse palmsuiker (gula djawa) of bruine basterdsuiker 4 cm gember, in plakjes (schillen niet nodig) 5 stuks steranijs 2 kaneelstokjes 3 kruidnagels 1 el tamarindepasta 150 ml arak of oude rum Sap van 2 limoenen IJsklontjes 1. Verwarm de palmsuiker met 100 ml water in een pannetje. 2. Voeg, als de suiker is opgelost, de gember, specerijen en tamarindepasta toe en draai het vuur uit. 3. Laat afkoelen en laat een paar uur trekken. 4. Maak de cocktails per stuk: doe 2 el gezeefde siroop met 2 el arak in een cocktailshaker, knijp er 1 eetlepel limoensap bij en vul aan met ijsklontjes. 5. Shake en schenk uit in een glas. 6. Bontius schreef dat er arak (van suikerriet en rijst), sake (rijstwijn) of tuak (van gegist palmsap) in de punch zat. Ik neem heel goede gerijpte arak uit Java van suikerriet en gefermenteerde rode rijst van de Amsterdamse distilleerderij Van Wees, maar je kunt ook oude rum gebruiken.