Xavier Mahieu is een notoir gastronoom, die in de wedstrijd ‘Hobbykok van het Jaar 2004’ ging lopen met de tweede plaats.

Zijn bereiding van ‘Koud-warme plakken lamsschenkel op een bed van linzen en een aardappelkoek met tuinbonen en een sabayon van mosterd’ was op sterrenniveau.

Xavier Mahieu is bedrijvig in de textielbranche en woont in een landhuis uit 1904 in Normandische stijl met authentieke inrichting. Zijn vrije tijd gaat naar tuinieren en naar binnenhuis- en buitenhuisarchitectuur. Tijdens vakanties trekt Xavier naar Engeland om daar tuinen en historische gebouwen te bezoeken. Koken zit bij hem in de genen. Grootvader was burgemeester en zat in zaken. Er werd veel thuis ontvangen. Dan bereidde grootmoeder met de meid prachtige hazenpasteien. In de zomer maakten de vrouwen confituur van eigen vruchten. Xavier stond van jongs af aan in de keuken. Toen hij vijftien was, experimenteerde hij met sausen. Om Frans bij te leren ging hij tijdens de vakantie naar Frankrijk om daar in een kasteelrestaurant in de eetzaal en in de keuken te werken.

Sinds Xavier in het huwelijksbootje is gestapt, kookt hij regelmatig in de weekends voor vrienden. Hij draait zijn hand niet om voor een maaltijd van vier of vijf gangen en zelfs groepen van dertig personen met grote honger schrikken hem niet af. Op voorhand denkt hij het menu uit. Hij doet zijn inkopen de dag voordien en gaat bij thuiskomst de keuken in om zo veel mogelijk voor te bereiden. De dag van het tafelfeest begint hij om acht uur te kokkerellen want hij is graag vroeg klaar. Zo kan hij nog even rusten voordat het bezoek komt. Afwassen is een minder sterke kant. “Ach, ik maak niet zo veel vuil”, zegt de hobbykok met ondeugende blik.

Xavier Mahieu serveert uitsluitend eigen interpretaties, die hij elke keer dat hij het gerecht maakt, probeert te verbeteren. Hij schrijft nooit iets op. Zijn belangstelling gaat naar de Franse en Italiaanse keuken. Inspiratie doet de gedreven hobbykok op tijdens bezoeken aan betere eethuizen. Wat hij daar aan lekkers voorgeschoteld krijgt, probeert hij thuis zelf te maken. De restaurants Oud Sluis (Sluis) en Hof van Cleve (Kruishoutem) zijn voor hem het toppunt van creativiteit. Xavier laat zich graag verrassen door nieuwe combinaties en bijzondere presentaties.

Thuis in eigen keuken kiest hij voor korte kook- en baktijden en houdt hij het gebruik van boter en room in de gaten. Groenten mogen er ook bij, maar in kleine hoeveelheden en liefst op een speciale manier bereid. Het recept van het voorgerecht heeft Xavier Mahieu zelf uitgewerkt. De bereiding toont dat uiteenlopende ingrediënten als lever, schelpdier en raketsla mooi kunnen samengaan. Het tussengerecht is een geslaagde combinatie van vis, een lichte saus en zeekraal. De lamsschenkel is een variant op het recept voor de wedstrijd Hobbykok van het Jaar.

De wijnkeuze gaat naar Cloudy Bay, een modern gemaakte Nieuw-Zeelandse sauvignon met kenmerkende pittige neus (15,88 euro bij Delivin in Waregem, 056 60 72 74).

Pieter van Doveren I Foto’s Diane Hendrikx

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content