Lichaamshaar wordt steeds minder getolereerd en dus worden steeds meer methoden en producten ontwikkeld. Welke methode je kiest, is afhankelijk van de gevoeligheid van de te behandelen plek.

ZELF DOEN

Ontharingscrème is een zeer zachte manier van ontharen waarbij de haartjes worden opgelost. Ideaal voor gevoelige zones, zoals de bikinilijn. Na een paar dagen komt het haar wel weer door, maar niet zo stoppelig als wanneer je een scheermesje gebruikt. Lange tijd was de chemische geur een van de grootste nadelen, maar daar is hard op gewerkt. We vonden de nieuwe Veet met lotusmelk en jasmijngeur (200 ml : 9,35 euro) zelfs fris ruiken. Onze benen voelden na afloop heel zacht aan, al bleken niet alle haartjes even goed opgelost.

Scheren werkt precies en snel voor grotere oppervlaktes, zoals de benen. Wel verschijnen er na enkele dagen al opnieuw stoppels en bestaat de kans op snijwondjes, irritatie en ingegroeide haartjes, vooral in de bikinilijn. Dat risico vonden wij minder bij de Gillette Venus (12,99 euro), die dankzij een brede, beweeglijke kop de geviseerde oppervlakte vlot volgt en zachter is voor de huid. Ook enthousiast zijn we over hun Bikini Trimmer (4,99 euro) die het gesukkel met de schaar vervangt.

Epileren heeft als voordeel dat je nauwkeurig kunt werken en dat je enkele weken haarvrij blijft. Het vergt wel tijd en is enigszins pijnlijk en dus minder geschikt voor gevoelige zones als oksels en bikinilijn (al maken de nieuwste modellen met koelingsysteem een groot verschil). Wij probeerden de nieuwe Braun Silk-Epil 7 Dual Epilator (4,99 euro) onder de douche. Deze epilator heeft een handig lichtje zodat je de te behandelen zone goed kunt zien. Het ingebouwde mesje maakt komaf met de enkele haartjes die wisten te ontsnappen.

Harsen houdt u enkele weken haarvrij en kan ook voor oksels en bikinilijn als de huid niet te gevoelig is. Wij vonden de Veet Easy Strip Gebruiksklare Wasstrips voor Benen (40 stuks : 13,99 euro) efficiënt, maar hadden toch al gauw vijf strips nodig per been. Eveneens van Veet is de Heerlijke Gelwas (pot 250 ml : 12,35 euro) die zachter is dan de klassieke hars maar ook minder efficiënt. Wij bleken ook niet handig genoeg om geknoei te vermijden. Al wast deze gel wel gemakkelijk af.

LATEN DOEN

Harsen bij de schoonheidsspecialiste (20 à 30 euro voor de onderbenen) gaat vaak sneller en efficiënter. Een alternatief is Body Sugaring : minder heet en dus geen risico op verbranding zoals bij klassieke hars indien die te warm wordt gebruikt. Ook zachter voor de huid, minder irriterend en werkt als een soort peeling. Kan op korte haartjes (2 mm).

Definitieve ontharing met laser of IPL (Intense Pulsed Light) vraagt organisatie en tijd. Ideaal is om er in het najaar of de winter mee te beginnen, want de huid mag anderhalve maand ervoor én erna geen zon zien. Er zijn verschillende sessies nodig (volgens de fabrikanten gemiddeld 5 à 8) omdat haren afwisselend in groei- (slechts 20 tot 30 % van alle haren) en rustfases zitten (soms tot bijna twee jaar). Daardoor en door hormonale veranderingen kunnen tot twee jaar later nog haartjes ‘ontwaken’. Deze methode kan voor elke zone en is relatief pijnloos. Grootste nadelen : tijdrovend en duur. De prijs hangt uiteraard af van de mate van beharing en de zone. Reken voor onderbenen gemiddeld 275 à 500 euro per sessie. Je vindt ongetwijfeld goedkopere aanbiedingen, maar gezien het risico op verbranding en littekens, raden wij sterk aan om naar een gespecialiseerde dermatoloog te gaan, zoals Dr. Christine Dierickx, een van dé laserspecialisten in ons land.

Info : 03 880 26 20

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content