1. hard edge

Hard edge ruikt naar de jaren tachtig, heel erg zelfs, maar toch is het helemaal van deze tijd: glimmend leder, scherpe vormen (en kantjes), ruwe en brute vormen, en natuurlijk veel zwart en metaal. Hard edge schenkt haast letterlijk fetisjistische power aan de vrouwen. Blade Runner meets Lara Croft, maar voor wie niet voluit durft te gaan, kunnen een zwarte zonnebril en een paar laklederen laarzen ook al wonderen doen.

Ruffo Research (25) Bottega Veneta (102) Trend Les Copains (123) Emporio Armani (32) Gucci (12) Versus (54) Céline (9) Oscar Suleyman (48) Hugo Boss (7)

2. teen beat

Jonge meisjes uit de jaren zestig symboliseerden lange tijd onschuld en naïviteit, zeker voor wie niet in dat tijdperk geboren was. Maar nu ontdekken vele ontwerpers dat die tienermode tevens een tijdloze moderniteit uitstraalt. Rechte minirokken, brave blousetjes, platte schoenen, lieve kleuren: deze winter dromen vrouwen van suikerspinnen en Ringo. Ook tiener, maar dan uit een ander tijdperk: de rave girls van Dior, compleet met een tas in de vorm van een gettoblaster.

Strenesse (33) Castelbajac (69) Junya Watanabe (40) Alberta Ferretti (58) Fendi (19) Pucci (65) Vuitton (38) Marc Jacobs (21) Dior (9)

3. voorwaarts mars

Legeruniformen blijven de mode beïnvloeden. Niet alleen is de snit van jassen, mantels en blousons vakkundig afgeleid van mars- en vechtkledij, ook onmiskenbaar militaire details (epauletten, officierskragen, riemen, knopenrijen) duiken weer op. We kunnen hier wat gemeenplaatsen als ‘voor vrouwen die hun mannetje staan’ neerschrijven, maar de (subtiele) army look is gewoonweg mooi, toch die op de internationale catwalks.

Jil Sander (43) Dolce & Gabbana (60) D&G (18) Max Mara (53) en (56) Victor Victoria (33) Alexandre Matthieu (17) Miguel Adrover (116) Bikkembergs (28)

4. big bont

“Foei!” blijft de antibontliga scanderen, maar dierenhuiden winnen almaar aan populariteit (het is toch winter, redeneren de ontwerpers). Ook dit seizoen zien we weer veel bontjassen, vooral bij de Italianen, maar nog opvallender zijn de pluizige maxi-accessoires, zoals reistassen en sjaals. Bontkragen worden ook steeds imposanter, maar het bontitem voor deze winter is de oversized eskimomuts.

Emporio Armani (17) en (26) Dior (60) Louis Vuitton (20) Versus (13) Prada (38) Céline (23) Michael Kors (15)

5. strapless

Bloot is uit, maar blote schouders moeten getoond worden, ook tijdens de wintershows. Schouderloze jurken en tops behoren niet langer tot de afdeling ‘avondkledij’, maar worden nu ook gedragen onder stadse jassen en lange mantels.

Dell’Aqua (97) Missoni (10) Trend Les Copains (126) Alberta Ferretti (25) Hermès (83) YSL (25) Lacroix (32)

6. smokings De smoking, het chic mannenstuk bij uitstek, is nu helemaal opgenomen in de vrouwengarderobe. Een smoking-op-een-vrouw is de androgynie allang voorbij; noem het veeleer een symbool van getaande glamour, of nog beter, van glamour in heropbouw. De ontwerpers zetten de schaar in de smoking, of combineren hem met enigszins minder verankerde looks. D&G (29) Gaultier (13) Marc by Marc Jacobs (56) Martin Margiela (4) Viktor & Rolf (40) Lacroix (20) Alexandre Matthieu (63) Ungaro (38) Moschino (31)7. ingesnoerd

Er zijn er die vinden dat korsetten niets anders dan seksistische marteltuigen zijn, maar het wordt vaak vergeten dat vele vrouwen er zelf veel van houden. Dat sluit niet uit dat korsetten nog maar weinig gedragen worden, en de ontwerpers willen dat blijkens hun gezamenlijke petitie veranderen. De nieuwe vrouwelijkheid zit, zoals vanouds, om het middel.

Chloé (107) Balenciaga (28) Sportmax (131) en (10) Paul Smith (58) Ferré (12)

8. boudoir

Wisten de designers dat de film Moulin Rouge zo’n mediasucces zou worden? Wie weet, met al dat lobbyen in de modewereld… Hoe dan ook, de lingerielook is weer aan een revival toe, zelfs in koude dagen. De vrouwelijke erotiek staat dit seizoen centraal, wat deze terugkeer naar sensualiteit verklaart.

Strenesse (78) Moschino Cheap & Chic (6) Gucci (77) Fendi (61) Comme des Garçons (64) John Galliano (65) Olivier Theyskens (62) Max Mara (73)

9. lady frulletje

Nicolas Ghesquière heeft het op zijn geweten: sinds hij de bruidslook lanceerde, is het hek van de dam. Ruches, volants, gracieuze draperingen: de romantiek kent geen grenzen deze winter (zie ook de lingerierage) en op frulletjesblouses- en tops staat geen maat meer.

Paul Smith (11) Chloé (27) John Galliano (116) Sitbon (52) Ferré (50) Armani (47) Philosophy by Ferretti (37) Byblos (48)

10. capes

Capes zijn niet langer voorbehouden aan Roodkapje. (Droeg zij er eigenlijk wel?) Het is een beetje een verguisd kledingstuk, maar hier en daar breekt de cape toch weer door, rigide, streng en toch kinderlijk, zoals bij Prada, of gemaakt uit plaidstoffen, zoals bij de Amerikanen. Margiela op zijn beurt ziet een deken, als cape gedragen, als het allergemakkelijkste alternatief voor een sneeuwjas.

Prada (70) Miu Miu (15) Ralph Lauren (13) Michael Kors (38) Chanel (10) en (67) Martin Margiela (1)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content