We kunnen jullie meteen geruststellen, kauwgom waart geen jaren rond in ons lijf. Maar het is een feit dat het snoepgoed niet zomaar verteerd wordt door ons lichaam. De video van de American Chemical Society legt haarfijn uit hoe het de kauwgombal vergaat in ons verteringssysteem nadat je hem hebt ingeslikt.

Normaal gezien wordt voedsel door ons op drie manier verteerd. Onze tong en tanden doen het eerste werk, vervolgens worden enzymen op het voedsel losgelaten en tot slot richt maagzuur zich op de rest. In tegenstelling tot heel wat voedingsstoffen wordt een belangrijk bestanddeel van kauwgom - synthetisch rubber - niet afgebroken door enzymen (er zijn geen geschikte enzymen beschikbaar) of door maagzuur (wegens niet zuur genoeg).

Ons lichaam is ervoor gemaakt om die overtollige stoffen de uitgang te tonen. Per ongeluk een kauwgom inslikken, heeft dus geen gevolgen. Maar dat betekent niet dat we naar hartenlust kauwgom mogen inslikken. Zeker in het geval van kinderen is dat geen goede zaak. Het veelvuldig inslikken van kauwgom kan tot pijnlijke constipatie leiden, waardoor er dus een dokter te hulp zal moeten schieten. (AB)

We kunnen jullie meteen geruststellen, kauwgom waart geen jaren rond in ons lijf. Maar het is een feit dat het snoepgoed niet zomaar verteerd wordt door ons lichaam. De video van de American Chemical Society legt haarfijn uit hoe het de kauwgombal vergaat in ons verteringssysteem nadat je hem hebt ingeslikt.Normaal gezien wordt voedsel door ons op drie manier verteerd. Onze tong en tanden doen het eerste werk, vervolgens worden enzymen op het voedsel losgelaten en tot slot richt maagzuur zich op de rest. In tegenstelling tot heel wat voedingsstoffen wordt een belangrijk bestanddeel van kauwgom - synthetisch rubber - niet afgebroken door enzymen (er zijn geen geschikte enzymen beschikbaar) of door maagzuur (wegens niet zuur genoeg). Ons lichaam is ervoor gemaakt om die overtollige stoffen de uitgang te tonen. Per ongeluk een kauwgom inslikken, heeft dus geen gevolgen. Maar dat betekent niet dat we naar hartenlust kauwgom mogen inslikken. Zeker in het geval van kinderen is dat geen goede zaak. Het veelvuldig inslikken van kauwgom kan tot pijnlijke constipatie leiden, waardoor er dus een dokter te hulp zal moeten schieten. (AB)