Wat betekent je lichaamstaal tijdens het slapen?

© Thinkstock

Wat betekent het als je een bepaalde houding aanneemt tijdens het slapen? Psychiater Samuel Dunkell schreef het boek ‘Sleeping Positions’, waarbij hij de lichaamstaal van de slaap meer dan 25 jaar heeft bestudeerd.

Wat betekent het als je een bepaalde houding aanneemt tijdens het slapen? Psychiater Samuel Dunkell schreef het boek ‘Sleeping Positions’, waarbij hij de lichaamstaal van de slaap meer dan 25 jaar heeft bestudeerd.

Slaap je het liefst alleen in je bed of lig jij en je partner dicht bij elkaar te knuffelen? Volgens Dr. Dunkell’s theorieën zijn er zekere waarheden te onthullen over je liefdesrelatie. De liefde tussen de lakens kunnen we onderverdelen in 5 houdingen.

1) Lepeltjes: deze houding zie je vaak terugkomen bij nieuwe koppels. In de eerste drie tot vijf jaar van een relatie is de man gewoonlijk de omhelzer zegt Dr. Dunkell. Wanneer de vrouw aan de achterkant ligt kan dit aanduiden dat zij de meer gevende partner is of dat zij speciale koestering nodig heeft. Het is ook gewoonweg een comfortabele houding, vergelijkbaar met een veilige cocon.

2) De liefdeswieg: je ligt met je hoofd op de borstkast van je partner, terwijl hij zijn armen om je heen legt. Hierdoor voel je je de ontvanger van een liefdevol geschenk, vooral in een periode van crisis en behoefte aan speciale aandacht. Je ligt letterlijk onder de beschermende vleugel. 4 op de 10 mensen vallen in deze positie in slaap.

3) Los verbonden: Jullie slapen zo als lepeltjes maar dan met meer ruimte tussen. Deze houding ga je aanhouden wanneer jullie als koppel zeker genoeg zijn van elkaar om ieder een beetje meer ruimte en comfort te gunnen. Het vermindert de seksuele druk en door een aanrakende hand of voet wordt de emotionele band toch gewaarborgd. Je ervaart een vernieuwd gevoel van individualiteit zegt Dr. Dunkell.

4) De cliff-hanger: wanneer je partner aan de zijkant van het bed gaat liggen kan je eens nadenken wat dit terugtrekgedrag kan veroorzaken. Misschien is het woede, verdriet of angst? Sommige mensen hebben gewoon wat tijd nodig om bepaalde dingen te verwerken. Deze houding moet niet als afwijzing beschouwd worden. Misschien wroet je wat teveel en durft je partner je dat niet te vertellen.

5) Voetje vrijen: Sommige koppels zijn niet meteen een grote fan van voortdurend lichaamscontact. Toch raken ze elkaar per ongeluk of bewust aan. Bijvoorbeeld na een ruzie wanneer je nog net iets te boos bent om in elkaars armen te liggen. Het betekent dat je elkaar vertrouwt en toch elkaars vrijheid gunt. (JJ)

Bron: Het boek ‘Slaaphoudingen, de taal van het lichaam’ van Samuel Dunkell

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content