Concrete tips om coronavrij te vrijwilligen

Tekeningen maken voor mensen die geen bezoek kunnen krijgen kan je perfect van thuis uit doen © Getty

De boodschap is duidelijk: blijf in uw kot en neem geen onnodige risico’s. Lockdown parties zijn dus uit den boze, maar wie energie en liefde te geef heeft, kan zich inzetten voor zijn of haar medemens op een veilige manier. We lijstten enkele coronavrije vrijwilligerstips op.

Het goede nieuws aan plots meer tijd hebben omdat de horeca gesloten is en je niet naar de cinema, concertzaal of het theater kunt: we kunnen even vertragen en rusten.

Maar wees ook solidair en denk aan mensen die niet goed te been zijn of in de risicogroep vallen. Hier vind je enkele acties die je kunt ondernemen om anderen op een veilige manier te helpen.

  • Schrijf kaartjes en brieven, maak tekeningen of knutselwerkjes of stel een leuke playlist samen voor je familieleden, vrienden, kennissen en complete vreemden die nu geen bezoek kunnen ontvangen. Dit is ook het ideale tijdverdrijf voor kinderen die niet naar school kunnen en extra tijd hebben. Vraag zeker aan je lokale woonzorgcentrum of je hen iets mag bezorgen. Zij zullen alle tekeningen en brieven op een veilige manier bewaren en bezorgen.
  • Hang een poster aan je huis met je voornaam en telefoonnummer en de boodschap dat je gerust wat extra inkopen wil doen voor je buren of met hun hond wil gaan wandelen. Briefjes in de bus steken kan ook, maar doe dit enkel als je geen coronasymptomen vertoont. Ook via het platform WeTaskerkan je aanbieden om boodschappen te doen voor anderen (of omgekeerd: vragen om boodschappen aan je deur te laten leveren). Betalingen gebeuren elektronisch, dus er is geen fysiek contact nodig.
  • Kook wat extra voor je medemens. Zeker voor zij die zelf niet meer goed aan de slag kunnen in de keuken of geen tijd hebben omdat ze in de zorgsector werken. De kans dat het virus overleeft op warme voeding is heel erg klein. Maak dus lekkere pruttelende stoofpotjes, ovenschotels en cakes en deel die met al wie het kan gebruiken. En niet vergeten je handen – met zeep – te wassen voor, tijdens en na het koken.
  • Wordt vrijwilliger voor voedselbedeling. De overheidsdienst Maatschappelijke Integratie doet een oproep naar vrijwilligers voor de voedselbanken en andere verenigingen die actief zijn in voedselhulp. Door de uitbraak van het nieuwe coronavirus vielen heel wat vaste vrijwilligers tijdelijk weg, waardoor er nu een tekort aan helpende handen is. Wie zich wil inzetten als vrijwilliger, kan dat viahet online platform van de Schenkingsbeurs. Mensen kunnen daar hun gegevens achterlaten en aangeven welke activiteiten ze kunnen doen en wanneer ze beschikbaar zijn.
  • Minister-president van de Vlaamse regering Jan Jambon, Vlaams Viceminister-president en minister van Samenleven Bart Somers en Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke lanceren #Vlaanderenhelpt. De mensen die zich willen inzetten in het kader van Vlaanderen Helpt, doen dat in opdracht van de Vlaamse Overheid. De Vlaamse Overheid zorgt ervoor dat je verzekerd bent als je vrijwilligt in dit verband.
  • Hou de website Giveaday.be en Facebookpagina van het platform in de gaten voor de ‘vrijwilliger vanuit je zetel’-campagne. Vanaf maandag 16 maart delen ze tien uitdagingen die je van thuis uit kunt doen in de strijd tegen eenzaamheid bij geĆÆsoleerde mensen.
  • Meld je aan als vaste briefschrijver voor Amnesty en ontvang iedere maand een e-mail met daarin vier recente schrijfacties voor mensen in nood. De schrijfacties tegen onrecht worden wereldwijd verspreid en zorgen zo voor massale druk. Bij iedere actie van Amnesty vind je een voorbeeldbrief die je eenvoudig kan aanpassen, uitprinten en ondertekenen, of – nog beter – met de hand kan overschrijven. Een actie die vanuit je luie zetel een grote impact kan hebben.
  • Als je een beetje geld kunt missen, is dit het ideale moment om in alle rust een goed doel te zoeken waar je volledig achterstaat. Vergelijk acties, maak pro- en conlijstjes en doneer aan een goed doel naar keuze.
  • De stad Leuven bundelt alle hulpvragen op Ć©Ć©n overzichtelijk platform.
  • Het platform Helpper is vanaf nu overal en gratis beschikbaar voor vrijwilligers tijdens de coronacrisis. Zo willen ze de golf van solidariteit ondersteunen, door buren veilig en efficient met elkaar te verbinden.
  • Ook de stad Antwerpen heeft een platform in het leven geroepen om vrijwilligers die een handje willen helpen in contact te brengen met mensen met hulpvragen.:www.antwerpen.be/antwerpenhelpt. Het kan gaan om boodschappen doen, telefonische hulp bieden met bijvoorbeeld computerproblemen of zelfs gewoon een babbeltje doen.
  • Meer dan applaus: met de campagne #ClapAndAct roepen verschillende Belgische universitaire ziekenhuizen samen op om een gift te doen en zo hun werking te steunen. Ze vragen het publiek om hen financieel bij te staan in hun werk rond onderwijs, innovatie en onderzoek, met name in het domein van besmettelijke ziekten. Die levensbelangrijke missie komt door de dringende hulp in de COVID-19-crisis in het gedrang. Bijdragen kan via clapandact.be.
  • Het deeleconomieplatform ListMinut staat helemaal in het teken van de coronacrisis. De dienstverleners hebben zich verenigd en staan klaar om gratis een handje toe te steken voor de personen binnen de risicogroepen en de personen actief binnen de medische- of voedingssector voor het uitvoeren van allerlei noodzakelijke diensten zoals boodschappen doen, wandelen met de hond en nog veel meer. Iedereen die hulp nodig heeft of iemand kent die hulp kan gebruiken, kan een hulpvraag insturen via de pagina die speciaal aangemaakt is voor deze solidariteitsactie: https://listminut.be/nl/coronavirus ListMinut zorgt er vervolgens voor dat men in contact gebracht wordt met een vrijwilliger uit de buurt. Je kunt jezelf natuurlijk ook aanbieden als helpende hand.
  • Artsen, paramedici en verpleegkundigen die ondersteuning willen bieden in de strijd tegen COVID-19 kunnen zich als vrijwilliger aanmelden voor de medische reserve.
  • Woonzorgcentra, bloedcollectes en eventueel andere instellingen bereiden zich zo goed mogelijk voor op personeelsuitval omwille van het virus. Zij kunnen extra helpende handen goed gebruiken. Wordt crisisvrijwilliger voor het Rode Kruis en bied je ondersteuning bij logistieke taken zoals bedden opmaken of maaltijden rondbrengen. Zo help je deze instellingen die kampen met personeelstekorten. Meld je aan via rodekruis.be.
  • Bloed geven kan ook nog steeds bij het Rode Kruis. Hou de website in de gaten voor het meest recente nieuws over acties van het Rode Kruis. ‘De gevolgen – een land dat zonder bloed dreigt te vallen – kunnen desastreus zijn’, klinkt het bij CEO Philippe Vandekerckhove. Ook drukken ze hun donoren op het hart dat hun veiligheid zoals altijd een topprioriteit is. Wees op je hoede voor fraude: er doen berichten de ronde over inzamelingen van het Rode Kruis in de strijd tegen het coronavirus, maar dit zijn valse berichten. ‘Onze wervers zijn steeds herkenbaar aan hun Rode Kruiskledij en bijhorende badge waarmee ze zich kunnen identificeren’, klinkt het bij de organisatie. Een rechtstreekse gift aan de organisatie kan uiteraard altijd, via de website.

Wanneer er nieuwe acties opduiken, vullen we deze lijst aan.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content