Thuiskomen na een lange werkdag wordt een pak aangenamer als je weet dat je wordt opgewacht door heerlijk eten. Doe het grote werk voor deze schotels daarom gerust al op voorhand, zodat je op het moment zelf enkel nog de schotel in de oven moet schuiven en jijzelf even met een aperitiefje in de zetel kan ploffen. Of zet je huisgenoten aan het werk, uiteraard ook een optie.
...

Thuiskomen na een lange werkdag wordt een pak aangenamer als je weet dat je wordt opgewacht door heerlijk eten. Doe het grote werk voor deze schotels daarom gerust al op voorhand, zodat je op het moment zelf enkel nog de schotel in de oven moet schuiven en jijzelf even met een aperitiefje in de zetel kan ploffen. Of zet je huisgenoten aan het werk, uiteraard ook een optie. Bobotie is een gerecht uit de Zuid-Afrikaanse keuken. Het verenigt gehakt, groente en fruit in een exotische en heerlijk gekruide schotel. Elk huishouden heeft zijn eigen familierecept, maar dit recept biedt alvast een goede kennismaking. Het kan amper simpeler dan deze vullende ovenschotel met spruitjes, pompoen en ketchup en toch gaat er een onweerstaanbare aantrekkingskracht van uit. Wat tijd en een goede oven maakt alles beter. Mag het voor jou wat ruiger? Dan moet je beslist deze Mountain oyster balls eens op je menu zetten. Het geheim zit hem niet zozeer in de pittige saus, maar wel in de gesmolten cheddar binnenin de gehaktballetjes... Vlees met een zalige vettigheid met smeuïge aardappelpuree, en daarop een krokant dakje. Soms hoef je het niet ver te gaan zoeken om te spreken over goddelijkheid. Serveer wel met een knapperige salade, deze schotel is al machtig genoeg. Een klassieker uit de Italiaanse keuken kan nooit mis zijn. De smaken doen je dan misschien wel weemoedig terugdenken aan die mooie warme tijd enkele maanden geleden, de gezelligheid van een schotel als deze past absoluut thuis in de winter. Iets decadenter, even hartverwarmend. Gebruik op een doordeweekse dag gerust eens kreeft uit de diepvries, zo blijft dit zeker een haalbaar recept. Iets romig, iets zout, iets krokant, iets kruidig, en een zalige textuur: deze gratin heeft alles wat je wil op een druilerige winterdag. En toch heb je er amper werk aan, zeker wanneer je de gnocchi niet zelf maakt. (Al raden we dat zeker aan op een dag dat je wat meer tijd hebt.)Macaroni met ham en kaas: een absolute klassieker in Vlaamse keukens. Je hoeft het gerecht niet in de oven te steken om van een geslaagde maaltijd te spreken, maar het kaaskorstje maakt het wel nóg beter. Doen, dus. Dit heerlijke, grote familiegerecht is ideaal voor alle leeftijden. Het is een vegetarische variant op de bekende Shepherd's pie. Hier in de hoofdrol staan winterse knolgroenten als pastinaak, knolselder en koolrapen. De linzen zorgen voor dat vullende effect dat je zoekt in een dampende ovenschotel.