1. De meeste mensen herinneren zich hun eerste kus levendiger dan de eerste keer dat ze seks hadden.

2. Niemand weet met zekerheid waarom we het doen. De meest gangbare theorie is dat we tijdens het zoenen biologische informatie uitwisselen.

3. Kussen kan je leven redden. Volgens een populaire studie leven mannen die hun echtgenote s' morgens een zoen geven langer, hebben ze minder vaak een auto-ongeluk en hebben een hoger inkomen dan getrouwde mannen die hun vrouw geen pakkerd geven voor ze de deur uitgaan.

4. Niet alle culturen hebben een traditie van kussen. Antropologen hebben ontdekt dat bepaalde volkeren in Azië, Afrika en Zuid-Amerika niet (op de mond) zoenen.

5. Sommige mensen hebben een kusfobie. Wanneer je extreem bang bent van kussen, lijd je aan philemafobie.

6. Zoenen is goed voor de gezondheid. Ons immuunsysteem krijgt immers een boost wanneer we mondbacteriën uitwisselen.

7. Ook is het goed voor onze tanden aangezien het de productie van speeksel stimuleert. Dit helpt tegen schadelijke bacteriën op tanden en tandvlees. Ook zou het de opbouw van tandplak verminderen.

8. Zoenen kan de symptomen van hooikoorts verzachten. Uit een studie blijkt dat een half uur speeksel uitwisselen zorgt voor minder allergenen in het lichaam. Zo komt de lentekolder goed van pas.

9. Een zoensessie is ook goed voor het hart. Het zorgt voor een gezond tempo van de hartslag, waardoor bloed beter naar de organen stroomt. Het is een simpele manier om de bloeddruk te verlagen.

10. Twee op drie mensen draait het hoofd naar rechts tijdens het kussen. Dit zorgt wel eens voor een botsing tussen de neuzen van een zoenend paar.

11. De langste kus ooit duurde 58 uur, 35 minuten en 58 seconden. De recordhouders zijn Ekkachai en Laksana Tiranarat uit Thailand.

12. Zoenen is een training voor het gezicht. Zo'n 146 spieren in het gezicht worden gebruikt tijdens een kus. Vooral passionele kussen kunnen heel wat calorieën verbranden.

Mensen bezitten speciale neuronen die ons helpen om te kussen in het donker.

13. Lippen zijn erg gevoelige delen van het menselijke lichaam aangezien ze vol zenuwuiteinden zitten. Kussen veroorzaakt daarom ze een chemische reactie van neurotransmitters en hormonen die vergelijkbaar is met de reactie op sport en het nemen van drugs. Het hart gaan sneller slaan en onze ademhaling wordt dieper.

14. Zoenen vermindert stress en zorgt ervoor dat we ons veilig voelen. Het stresshormoon cortisol neemt af door een kus. Hoe langer mensen samen zijn, hoe veiliger het zoenen hen doet voelen.

Bronnen: Distractify, CNN, metro.co.uk, Vitaya, Guinness World Records.

(LP)

1. De meeste mensen herinneren zich hun eerste kus levendiger dan de eerste keer dat ze seks hadden. 2. Niemand weet met zekerheid waarom we het doen. De meest gangbare theorie is dat we tijdens het zoenen biologische informatie uitwisselen.3. Kussen kan je leven redden. Volgens een populaire studie leven mannen die hun echtgenote s' morgens een zoen geven langer, hebben ze minder vaak een auto-ongeluk en hebben een hoger inkomen dan getrouwde mannen die hun vrouw geen pakkerd geven voor ze de deur uitgaan. 4. Niet alle culturen hebben een traditie van kussen. Antropologen hebben ontdekt dat bepaalde volkeren in Azië, Afrika en Zuid-Amerika niet (op de mond) zoenen. 5. Sommige mensen hebben een kusfobie. Wanneer je extreem bang bent van kussen, lijd je aan philemafobie. 6. Zoenen is goed voor de gezondheid. Ons immuunsysteem krijgt immers een boost wanneer we mondbacteriën uitwisselen. 7. Ook is het goed voor onze tanden aangezien het de productie van speeksel stimuleert. Dit helpt tegen schadelijke bacteriën op tanden en tandvlees. Ook zou het de opbouw van tandplak verminderen.8. Zoenen kan de symptomen van hooikoorts verzachten. Uit een studie blijkt dat een half uur speeksel uitwisselen zorgt voor minder allergenen in het lichaam. Zo komt de lentekolder goed van pas. 9. Een zoensessie is ook goed voor het hart. Het zorgt voor een gezond tempo van de hartslag, waardoor bloed beter naar de organen stroomt. Het is een simpele manier om de bloeddruk te verlagen. 10. Twee op drie mensen draait het hoofd naar rechts tijdens het kussen. Dit zorgt wel eens voor een botsing tussen de neuzen van een zoenend paar. 11. De langste kus ooit duurde 58 uur, 35 minuten en 58 seconden. De recordhouders zijn Ekkachai en Laksana Tiranarat uit Thailand. 12. Zoenen is een training voor het gezicht. Zo'n 146 spieren in het gezicht worden gebruikt tijdens een kus. Vooral passionele kussen kunnen heel wat calorieën verbranden. Mensen bezitten speciale neuronen die ons helpen om te kussen in het donker. 13. Lippen zijn erg gevoelige delen van het menselijke lichaam aangezien ze vol zenuwuiteinden zitten. Kussen veroorzaakt daarom ze een chemische reactie van neurotransmitters en hormonen die vergelijkbaar is met de reactie op sport en het nemen van drugs. Het hart gaan sneller slaan en onze ademhaling wordt dieper. 14. Zoenen vermindert stress en zorgt ervoor dat we ons veilig voelen. Het stresshormoon cortisol neemt af door een kus. Hoe langer mensen samen zijn, hoe veiliger het zoenen hen doet voelen. Bronnen: Distractify, CNN, metro.co.uk, Vitaya, Guinness World Records. (LP)