Een museum vol erotica onder de hamer

Lot 492 © Cornette de Saint Cyr

Dit wordt ongetwijfeld dé eroticaveiling van het jaar, want op 6 november hamert het Parijse veilinghuis Cornette de Saint-Cyr de inboedel af van het Musée de l’Erotisme. Het gaat om uitzonderlijke collectie scabreuze parafernalia. De schattingswaarden zijn aantrekkelijk laag, maar schijnt bedriegt, straks swingen de prijzen de pan uit.

Waarom? Gewoon omdat erotica immer populair zullen blijven en ook toekomstige generaties dit leuke verzamelobjecten vinden. Nu gaat het ook om een copieuze collectie. Het Musée de l’Erotisme werd in 1997 geopend in Parijs en sloot ondertussen de deuren. Uit de verzameling worden nu 650 loten geveild die een schattingswaarde hebben van 30 tot 10.000 euro. Het aanbod overstijgt natuurlijk dat van de gewone erotica en heeft best wat materiaal in huis met een historische waarde. Zoals de Romi collectie die destijds door een journalist van de Paris-Match werd bijeengebracht met als thema de Parijse bordelen uit het begin van de 20ste eeuw.

Lot 425
Lot 425© Cornette de Saint-Cyr

Samen met Romi stap je deze frivole wereld binnen en bezoek je tot de verbeelding sprekende etablissementen zoals de “One Two Two” in de Rue de Provence, een van de meest illustere Maison Closes uit de jaren ’30 en ’40. Dit tot de verbeelding sprekende herenhuis, het bestaat nog steeds, telde zeven verdiepingen, had 10 salons en 22 kamers en een exclusief restaurant. De decors van de kamers waren ondeugend mooi. De gasten konden kiezen voor de Venetiaanse kamer, de Wagonlit, de Transatlantique of La Campagne. Er waren ook de illustere gasten, zoals Colette, Tino Rossi, Marlène Dietrich, Sacha Guitry, Jean Gabin, Katherine Hepburn en Humphrey Bogart. Maar je kon ook de ietwat duurdere Chabanais binnenstappen, waar de koninklijke gasten kwamen voor de Japanse suite… Romi bracht ze allemaal in kaart, en verzamelde niet alleen foto’s maar zelfs gastenlijsten en prijslijsten! Dat zijn heerlijke documenten.

Lot 158
Lot 158© Cornette de Saint-Cyr

Het Musée de l’Erotisme had ook heel wat objecten en kunstwerken in huis uit Azië, Afrika en Zuid-Amerika. Uiteraard zitten daar Japanse prenten bij, een Indische Kama Sutra, geschilderd op bamboe en een hele verzameling olisbossen of dildo’s, zelfs eentje in de vorm van een schoen, uit Japan natuurlijk. Er is ook etnische kunst bij uit Afrika, met maskers waarop copulerende koppels prijken. De collectie omvat ook heel wat artistieke creaties van onder meer Combas, Pichard en Félicien Rops. En uiteraard hebben ze ook ondeugende tekeningen in huis van Wolinski en Reiser.

Kortom dit wordt een galant avontuurtje voor de beau monde. De veiling gaat door op zondag 6 november om 14u30 op 6 Avenue Hoche (75008 Parijs). Maar je kunt de collectie bewonderen van 2 tot 5 november op 72 Boulevard de Clichy (75018 Parijs). Voor meer info: www.cornettesaintcyr.com

Piet Swimberghe

Lot 199a
Lot 199a© Cornette de Saint-Cyr

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content