Zo creëer je je eigen stedelijk zwembad
Een huis in de stad met een zwembad. Is dat onrealistisch? Een gebrek aan plaats of geld hoeft geen excuus te zijn, weten deze gezinnen.
Hoe kun je in een zwembad van 3 bij 2 meter baantjes trekken? Door tegen de jetstream te vechten.
Een zwembad naast de sofa
Eigenaars: Sophie & Peter, Lier
Oppervlakte: 6 m²
Architect: P8
Prijskaartje: ongeveer 25.000 euro, exclusief schuiframen
Dankzij de accordeonramen kan het zwembadje van 3 bij 2 meter zowel als binnen- en buitenzwembad gebruikt worden. “Een speelparadijs voor de kinderen én een bijzonder stukje interieur”, vertelt Sophie D’hulst (36). Kort nadat Peter en Sophie hun huis kochten, overleed de vrouw van het huisje naast dat van hen. “We hebben niet getwijfeld en het compromis getekend tijdens mijn weeën.” Ze kozen bewust voor een andere stijl dan het oorspronkelijke huis, het werd een wit blok met grote houten ramen. “Daar gaat mijn zwembad, had ik grappend tegen de architect gezegd.” Het Lierse Architectenbureau P8 pikte het idee toch op en zodra de plannen op tafel lagen, kon Sophie het idee niet meer weerstaan. Het zwembad is vervaardigd uit polyester en de vloeren binnen en buiten zijn van geslepen polybeton. Het water wordt verwarmd tot 30°, de ruimte errond tot 25°. In dit huis is de zomer nooit ver te zoeken.
Drie terrassen, op elk niveau van het huis één, compenseren de kleine tuin. “Afhankelijk van het tijdstip pikken we steeds wel ergens een streepje zon mee. En het zwembad is een leuke invulling van ons overdekt terras. De verdieping hierboven is ingericht als living, dus het stuk waar het zwembad nu ligt, was toch nooit een tuin geworden.” Een zwembad naast de sofa, een minimoestuin op de kast, en een groot uitgevallen verticale bloembak. De muur tegenover het zwembad is volledig beplant. Hij is het hele jaar door groen en wordt automatisch bevloeid. “Die wand is ons mooiste schilderij.”
Hoe maak je een zwembad betaalbaar? Door de prijs in vijf te delen.
Miami bij de deur
Vijf bevriende koppels, Deurne
Oppervlakte: 48 m²
Architect: Bart&Pieter
Prijskaartje: 3.000 euro per gezin
In een vorig leven was dit co-housingproject een olieverwerkend bedrijf. De industriële restanten zijn tot de laatste brok weggewerkt. De exotische tuin die recht uit Hawaï lijkt overgevlogen, contrasteert fel met de voormalige bestemming van het gebouw. “Het was een rotte, verkrotte plaats waarmee we volledig vanaf nul aan de slag gegaan zijn. We wilden bewust een vakantiesfeertje creëren”, aldus Joeri Bal (40), bouwheer van D-factory in Deurne.
“We vertelden over het project aan onze kennissen- en vriendenkring en vijf koppels deden meteen mee. Voor het zwembad was geen overtuigingkracht nodig. Niet alleen omdat het exotisch klinkt en tot de verbeelding spreekt. Maar ook omdat we een ontmoetingsplaats wilden creëren, aangezien elke loft zijn eigen terras of tuintje heeft.”
Tussen de straatkant en de lofts zit een verharde esplanade met platanen. Aan stalen kabels hangen grote, witte lichtbollen waardoor het lijkt alsof er ieder moment een buurtfeest kan losbarsten.
De Antwerpse tuinarchitecten Pieter Croes en Bart Haverkamp kregen carte blanche en schudden dit Miami-achtig decor uit hun mouw. “De fuchsia muur leek op het eerste gezicht te fel en opzichtig, maar is uiteindelijk een heel sterk element geworden. Het zwembad is een betonnen kuip van 4 op 12 meter, afgewerkt met folie met steentjesmotief. Om het terras zo strak mogelijk te houden, is het tot aan de badrand omringd met tropisch hardhout.”
Rondom staan onder meer bananenbomen, palmbomen en verschillende soorten tropische grassen. In de tuin en langs de paadjes tussen de lofts zijn verschillende soorten bamboe geplant, om het in de winter groen te houden. “Als de temperaturen beginnen te dalen, pakken we de bananenbomen in. Ze overleven de winter, en schieten ieder jaar opnieuw op.”
Er staan ook trachycarpussen, palmbomen die oorspronkelijk groeien in de hoger gelegen gebieden van de Himalaya. Sneeuw in België zouden ze moeten aankunnen, al sneuvelden er de voorbije winter toch twee exemplaren. Het onderhoud van de tuin wordt uitbesteed, maar voor het zwembad zorgen de bewoners zelf. “Zo blijven de kosten beperkt.
Dat de kostprijs van het zwembad en het onderhoud gedeeld kunnen worden, gaf absoluut de doorslag om een zwembad te plaatsen. Het kwam neer op 3000 euro per gezin, dat valt goed mee.” Het water wordt verwarmd met zonnepanelen, dus als de Belgische weergoden goed geluimd zijn, kan er vanaf mei tot en met september gezwommen worden.
Veerle Helsen en Lotte Ravelingen
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier