Willy Kreitz

Geachte, Ik ben in het bezit van een bronzen ‘kop’ /hoofd vervaardigd door Willy Kreitz. Het koperen plaatje op de zwarte houten sokkel vermeldt ‘mannehoofd’ (mannehoofd en niet mannenhoofd). De achterzijde van het/de bronzen kop/hoofd is gesigneerd met W. Kreitz. Onlangs zag ik een bijna geheel identiek (qua materiaal, afmetingen enz. enz.) beeld. Dat beeld was in het brons gesigneerd Frans van Hoof en ……………op de sokkel zat een koperen plaatje met …….een zelfde tekst, t.w. mannehoofd. (Toeval ?) Mijn vraag is de volgende :Welke persoon wordt met het bronzen beeld van mij, dus het W. Kreitz exemplaar uitgebeeld. (Heel stupide van mij dacht ik Koning Albert I, maar mijn Belgische vrienden hebben mij qua die gedachte ontgoocheld.) Kunt U mij vertellen wie U denkt (of zeker weet) welke persoon hier is afgebeeld. Voor Uw reactie op dit bericht ben ik zeer erkentelijk en zeg ik U daarvoor bij voorbaat dank. Met vriendelijke groeten, Henri Groeneveld

We mogen deze buste inderdaad toeschrijven aan de Antwerpse beeldhouwer Willy Kreitz (1903 – 1982) die ondermeer studeerde aan de Antwerpse academie en les kreeg van de bekende Mechelse beeldhouwer Ernest Wijnants. Kreitz stelde voor de oorlog ondermeer tentoon en de belangrijke galerie George Giroux.

Olympische Spelen Berlijn

In 1936 nam hij ook deel aan de kunstwedstrijd op de Olympische Spelen in Berlijn. Kreitz werkte in een persoonlijke en vrij expressieve stijl. Hij heeft ondermeer fraaie naakten geboetseerd. Hij portretteerde heel wat mensen, zoals deze man die een beetje lijkt op koning Albert I. Voor de oorlog hadden wel meer mannen strak gekapt haar en een snor…dus lijken ze, zeker in brons, wat op elkaar. Van Kreitz worden zowel plaatseren bustes als bronzen geuten verkocht, de prijs ligt nooit erg hoog voor portretten, de naakten doen het beter. De waarde van deze buste ligt rond de 400 euro.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content