Wandtapijt wordt tijdsdocument

wandtapijt © z

Zijn in het bezit van dit wandtapijt en kunnen er verder niets over terug vinden. Graag hadden we meer geweten over dit item. Afmetingen zijn 1,96 x 71.

Wandtapijt wordt tijdsdocument.

Dit is geen echt antiek en handgeweven wandtapijt en toch heeft het iets. Eind 19de en begin 20ste eeuw waren wandtapijten erg in en werden er opnieuw geproduceerd. Meestal ging het om dergelijke Jacquardweefsels die toch vrij artisanaal werden vervaardigd. Ze hebben weinig waarde en toch zijn dit voor het interieur boeiende tijdsdocumenten, zelfs met wat decoratieve waarde. Hier zien we bijvoorbeeld een herinterpretatie van een 17de eeuwse huiselijke scène, maar dan de versie van rond1890. Het ontwerp is best mooi omdat het niet om de imitatie van een barok wandtapijt gaat. Zo zagen de volksinterieurs er omstreeks de eeuwwisseling ook echt uit. Het gaat trouwens vermoedelijk om een Nederlands tapijt, want dit interieur is op en top Nederlands.

Zo’n tapijten waren bedoeld voor eetkamers of soms werden er ook cafés of restaurants mee gedecoreerd in neorenaissancestijl. De waarde is gering en toch moet je zoiets bijhouden of opnieuw gebruiken. Hang het tapijt wel niet in het zonlicht, want anders verkleuren de tinten in een handomdraai. De waarde is een 150 à 200 euro.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content