Vintage ‘Kuifje’ en ‘Suske en Wiske’ blijven hoge toppen scoren

© .

Gisteren werd een stripveiling op een Catawiki afgesloten met een mooie omzet van 175.000 euro. Volgende maand veilt Veilinghuis Bernaerts eveneens een collectie albums. Strips zijn aantrekkelijke verzamelobjecten, maar enkel voor de unica blijven de prijzen stijgen.

De Catawiki-veiling had een aantrekkelijk aanbod in huis en de echte unica gingen ook aan mooie prijzen de deur uit. Catawiki-expert Mark Borgman wijst onder meer op het hoge bedrag dat opgehoest werd voor een unieke Kuifje, de Tintin “L’Oreille Cassée”, een van de 30 bekende exemplaren gedrukt in 1943. Dit uiterst zeldzame album veranderde voor 16.000 euro van eigenaar. Een Hergé tekening van Kuifje en Bobbie werd voor 8.000 euro verkocht en een originele pagina uit de Suske en Wiske album “De Zwarte Madam” van Willy Vandersteen behaalde 7.600 euro. Toch bleef ook een heel deel van de veiling onverkocht. Dat heeft dan weer te maken met de marktevolutie.

Middenmoot minder populair

De prijzen voor vintage strips swingen al langer de pan uit. Originele en zeldzame uitgaven van de Kuifjes brengen, afhankelijk van de staat, soms 10.000 à 20.000 euro op. Ook de tekeningen zijn in trek en prijzig. Maar de hype van de laatste jaren heeft er wel voor gezocht dat de aandacht vooral naar de exceptionele stukken gaat, aldus stripexpert Peter Van Hooydonck van het veilinghuis Bernaerts in Antwerpen.

Al wat goed doch ‘gewoon’ en courant is, zelfs origineel en in goede staat, brengt veel minder op. Al wat dus een 300 à 500 euro waard is wordt nu moeilijker verkocht. De reden? De meeste verzamelaars hebben die dingen al in huis, aldus Peter Van Hooydonck. Ze worden dus niet echt meer gezocht en komen nog vrij veel voor. Dus stijgt vooral de waarde van wat echt zeldzaam is, de rest stagneert.

De verzamelaars blijven wel enthousiast voor Kuifje en Suske en Wiske. Deze trend volgt de algemene lijn, want ook in andere verzameldomeinen heeft de middenmoot het moeilijk en stijgen de waarden van de unica. Dit geldt bijvoorbeeld ook voor antieke tegels, vintage Muranoglas, affiches of emailborden.

Info: Stripveiling in Veilinghuis Bernaerts op 11 december.

Piet Swimberghe

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content