Vincent Sheppard geeft rotan een vintage look

Rotan kent een sterke opmars en keert deze herfst terug in onze woonkamer.

Belgisch ontwerper Vincent Sheppard brengt dit najaar warmte in huis met sierlijke zitmeubelen in rotan. Hij geeft aan de rotan meubelen een vintage twist met de collectie Arty.

Rotan kent algemeen een sterke opmars, en ook bij ons wint het natuurlijke materiaal aan populariteit. In de jungles van Zuidoost-Azië is rotan een belangrijke bron van werkgelegenheid bij de plaatselijke boerenbevolking. Het kap- en fabricageproces is dan ook volledig handwerk. Bovendien kan na een groeitijd van 10 jaar de liaan, waarvan de vezels gebruikt worden, opnieuw gekapt worden: geen bedreiging voor het voortbestaan van de oerwouden.

De productie van Rotanmeubelen is bijgevolg CO2-neutraal en behoeft geen pesticiden noch meststoffen. Door het handwerk kunnen kleine maat- en kleurafwijkingen niet vermeden worden, maar net dat creëert de karakteristieke sfeer en uniciteit van elk meubel. Het mag dan ook niet verbazen dat Sheppard voor dit materiaal koos bij het ontwerpen van zijn nieuwe collectie. Rotan staat vandaag dan ook ver van de typische verandameubelen uit de jaren tachtig.

Vincent Sheppard staat aan het hoofd van het legendarische meubelmerk Lloyd Loom, die met hun karakterstieke meubelen wereldwijd bekend waren tot de Tweede Wereldoorlog, toen er een einde kwam aan de productie. Vandaag de dag staat Sheppard aan het hoofd van het merk waarvan het hoofdkantoor in België is gevestigd. De collectie wordt naar meer dan 40 landen geëxporteerd. (RDM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content