Vacant NL wint Rotterdam designprijs

Vacant NL heeft de prestigieuze Rotterdam designprijs gewonnen.

Vacant NL, where architecture meets ideas van Rietveld Landscape wint de Rotterdam designprijs. Daaraan is een geldbedrag van 15.000 euro gekoppeld. Het project was eerder al te zien op de Architectuurbiënnale van Venetië in 2010. Vlaamsch Broodhuys wint de publieksprijs, die goed is voor 5000 euro. Vijf scouts onder de artistieke leiding van Joanna van der Zanden nomineerden in totaal vijftien projecten die de afgelopen maanden te zien waren in een grote overzichtstentoonstelling in het Museum Boijmans van Beuningen. Een internationale jury koos de winnaars.

“Het Vlaamsch Broodhuys werd genomineerd vanwege de kwaliteit en de verscheidenheid van het brood dat zij maken. Ook omdat zij naast het product brood inzien dat een winkel-formule rondom brood goed past binnen deze op hol geslagen samenleving”, zegt Matthijs van Dijk die het Vlaamsch Broodhuys nomineerde. Het publiek was het duidelijk met hem eens.

Leegstand aanpakken Vacant NL toont volgens de jury dat deze tijden van culturele kortzichtigheid en bezuinigingen eigenlijk om één ding vragen: ruimte. Ruimte om te werken, wonen en te creëren, ruimte voor de kunst, maar bovenal ruimte voor de geest.

Het project Vacant NL wil het enorme potentieel aan inspirerende, leegstaande gebouwen uit de 17de tot 21ste eeuw benutten voor creatief ondernemingsschap en innovatie. Deze ruimtes transformeren tot werkplaatsen waarbij de verschillende partijen elkaar kunnen versterken. Rietveld Landscape laat een inspirerende visie op leegstaand en tijdelijke herbestemming van overheids- en publieke gebouwen zien.

De Nederlandse overheid wil net zoals ViA, Vlaanderen in Actie, tegen 2020 uitmunten als een economisch innovatieve samenleving. De creatieve industrie vormt één van de sleutelpunten in hun agenda. (KD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content