Uniek Ladenkastje van de beroemde Raymond Loewy voor Doubinsky Freres

Raymond Loewy © s

Klopt het dat dit een kastje is van Raymond Loewy? Heeft het waarde? Het is wel beschadigd. Het ontbrekende stukje van de lade hebben we. Maar er zitten ook lijmvlekken op!

Frans-Amerikaanse designer Raymond Loewy.

Inzake architectuur en design hebben onze zuiderburen echt wel ronkende namen in huis, die onze tenoren toch wat doen verbleken! We denken dan meteen aan Raymond Loewy, in 1893 geboren in Parijs en in 1986 overleden in Monaco. Maar Raymond Loewy heeft wel het grootste en belangrijkste deel van zijn carrière volbracht buiten Frankrijk. En dit kastje werd inderdaad door zijn bureau ontworpen!

Raymond Loewy (uitgesproken door de Fransen als ‘Louis’ en bijna ‘Levy’ door de Amerikanen) trok net na de Eerste Wvereldoorlog naar New York waar hij aan de slag ging als mode illustrator voor Vogue, Harper’s Bazar en Vanity Fair! Maar hij was de Steve Jobs van zijn tijd, die inzag dat van twee gelijkaardige producten het mooiste of meest opvallende best verkoopt. Loewy gooide zich anno 1929 op de industriële design. En in die tijd was er flink wat werk aan de winkel, zeker in de States waar de industrie op volle toeren draaide. Loewy begon een ontwerpstudio en ging al snel werken voor firma’s met ronkende namen als Greyhound, Lockheed, Coca Cola en Studebaker. Inderdaad Raymond Loewy ging niet alleen sneltreinen ontwerpen, maar ook vliegtuigen, autobussen, wagens, ijskasten en zelfs het beroemde Coco Colaflesje! Hij ontwierp ook tal van logo’s voor Spar, Exxon en Shell. In 1960 had hij liefst 180 mensen in dienst en toch stierf hij bankroet! In de jaren zestig ontwikkelde hij een hele reeks meubels voor de Franse firma Doubinsky & Freres, zoals dit valet-cabinet.

detail beschadigde lade
detail beschadigde lade© d
Leuke Valet Cabinet van de beroemde Raymond Loewy
Leuke Valet Cabinet van de beroemde Raymond Loewy© d

Doubinsky

Het is een fraai en toch vrij zeldzaam meubeltje. Het is uiteraard ook gezocht, want zowel de gestroomlijnde vormgeving als de combinatie van hout en plastiek zijn in trek. Het is volledig maar beschadigd, wat jammer is. En precies de laden zijn niet makkelijk te herstellen. Ik weet niet of je de lijmresten er makkelijk afkrijgt….even een meubelrestaurateur laten experimenten met oplosmiddelen. In het slechte geval dienen de laden wit gespoten te worden. Het ontbrekende stukje kan vastgelijmd worden. De waarde in deze staat: 950 euro.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content